Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

shan

Zegar nie chce chodzić, pęknięta sprężynka! Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam ponad 100 letni zegar naścienny. Kiedyś przy nakręcaniu go, zagapiłem się i poszła chyba sprężyna. I od tamtego czasu nie chce chodzić, gdy przesunę wskazówkę to bije, ale gdy ruszę wahadło to w ogóle nie tyka - nic. Pomocy, jak i czy da się to naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko da się zrobić i drogo na nowych częściach i tanio na regenerowanych. Nie wiemy co tam się stało to nic więcej nie można dodać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wymiana takiej sprężynki ile może kosztować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wymiana takiej sprężynki ile może kosztować?

Wszystko zależy od tego:

- co się stało, poza hipotetycznym pęknięciem sprężyny (czasem nic a czasem sporo "złych" rzeczy)

- gdzie i u kogo to robisz - koszt samej sprężyny to 20-50 złotych, robocizny - nie do ustalenia - nie ma obowiązujących tabel kosztów, oczekuj 300 złotych minimum.

Żaden szanujący się zegarmistrz raczej nie podejmie się wymiany samej sprężyny w starym, od dawna "nie ruszanym" werku.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie można taką sprężynkę kupić? I czy sam dałbym radę to naprawić? Chyba nie jest to trudne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie można taką sprężynkę kupić? I czy sam dałbym radę to naprawić? Chyba nie jest to trudne...

Sprężynę - w hurtowni z artykułami zegarmistrzowskimi, nie ma "otwartych" sklepów z takimi rzeczami. Co do pierwszego zwijania sprężyny w bębnie - najpierw sprawdź gdzie jest najbliższy ośrodek replantacji kończyn, powodzenia.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z amatorskiego doświadczenia wiem że sprężyna pęka raczej rzadko. Częściej zrywa się zaczep na bębnie, lub jak kręciłeś kluczem przez nieuwagę w drugą stronę, to zaczep na wałku nie trafia na oczko w sprężynie. Żeby wymienić sprężynę trzeba rozebrać cały mechanizm. Jak nie masz żadnego doświadczenia to sam się za to nie bierz - zegarmistrze też z czegoś muszą żyć.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że własnoręczne założenie sprężyny jest celem głównym. Jestem skłonny w tym pomóc. Nie mam namiaru na Kolegę potrzebującego, nie mam fotografii mechanizmu, sprężyny. Jakieś dane są jednak potrzebne. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do pierwszego zwijania sprężyny w bębnie - najpierw sprawdź gdzie jest najbliższy ośrodek replantacji kończyn, powodzenia.

Założenie sprężyny nie stanowi jeszcze tak wielkiego zagrożenia, gorsze jest wyjęcie sprężyny z bębna, tu naprawdę radziłbym uważać.

Jeśli sprężyna naprawdę się urwała to na prawdopodobnie narobiła spustoszenia w zębach bębna i kółka minutowego, to koniecznie trzeba sprawdzić a do tego trzeba rozebrać cały zegar.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm powiem tak. Sam nie jestem pewien do końca czy sprężynka pękła, Ale gdy wtedy nakręcałem to coś strzeliło, troszkę nahałasowało i wybiło jeden gong. Gdy chciałem znowu nakręcić to już nie mogłem, kluczyk swobodnie obracał się w otworze. Jednak gdy ruszę wahadłem, i położę palec na wskazówkę minutową to zaczyna tykać, ale tylko wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś co się mogło stać?

Strzeliło, troszkę nahałasowało i wybiło jeden gong...

Ciesz się że nie ząb :D

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sprężynka jest cała, tylko odpięła się od bębna tak? Mam nadzieje że tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sprężynka jest cała, tylko odpięła się od bębna tak? Mam nadzieje że tak :)

Zlituj się.....

Moja szklana kula twierdzi, że ostatnio jest kiepska projekcja astralna i nic, tylko śnieży. Zaś jak usłyszy jeszcze jedno takie pytanie to ma już dość i chce, żebym ciebie nią palnął. W co - mozesz sobie wybrać.

post-6402-0-06380300-1314044023_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś co się mogło stać?

Zlituj się, powiedz skąd my to możemy wiedzieć? Ty masz zegar przed nosem i nie wiesz, rozbierz zegar zwalniając pozostałą sprężynę i sam zobaczysz.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że własnoręczne założenie sprężyny jest celem głównym. Jestem skłonny w tym pomóc. Nie mam namiaru na Kolegę potrzebującego, nie mam fotografii mechanizmu, sprężyny. Jakieś dane są jednak potrzebne. Pozdrawiam

dzień dobry panu czytałem na forum i też mam problem z werkiem ale fancuskim taki komnkowy tez mi pękła spęzyna ale chyba od starosci czy mógł by pan mi polecić  kogoś kto by mi to naprawił albo czy dam rade samemu naprawic bo patrzyłem na to to chyba zeby się dostac tam do tego bębna  to wszystkie tryby mi wypadną i ile bym musiał za tą wymiane spręzyny zapłacić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.