Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

andrzej brandys

zegar wieżowy

Rekomendowane odpowiedzi

witam

swego czasu u nas został zamieniony normalny zegar wieżowy na elektryczny sam mechanizm zaś pozostał bo byłem to sprawdzić i co mnie zaniepokoiło to to że ciężarki są w powietrzu czyli cały czas zegar jest naciągnięty ..czy tak to powinno być ?mnie sie wydaje że skoro już nie chodzi to po co go obciążać ?? czy mam rację ? czy powinny jednak te ciężarki ten zegar naciągać? postaram się zrobić zdjęcia i je zamieszczę ale prosiłbym o odpowiedź bo może coś komuś zasugeruję ...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację.

Dla bezpieczeństwa wszystkich - zegar powinien być zabezpieczony - czyli ciężarki opuszczone na sam dół.

I nie może być inaczej !

Jeżeli zamontowano elektroniczną protezę to też mechaniczny stary zegar powinien być całkowicie wyluzowany.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko zachowaj ostrożność przy tym zabiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

byłem ..zobaczyłem..zrobiłem..:-) i przesyłam zdjęcia fakt że na razie tylko tabliczka i jak wygląda w środku ale wierzę postaram się jeszcze zrobić i dołączę do zdjęć ..no i teraz prośba do kolegów co można o nim powiedzieć ja wiem tylko tyle że jest kwadransowy z tego co mi opowiadano (a byłem ministrantem i stary kościelny mi mówił ) że jeden ciężarak ma ok 200kg drugi chyba 100 (przeszło) a najmniejszy coś powyżej 50kg czy tak to jest nie wiem

post-20876-0-02974900-1314814889_thumb.jpg

post-20876-0-05291700-1314814900_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to zegar bijący kwadranse - na gongu kwadransowym i godziny - na gongu godzinowym (15 min. po pełnej godzinie bije jeden raz, potem dwa razy, dalej za piętnaście minut do pełnej godziny - trzy razy i o pełnej godzinie - cztery razy). Gong godzinowy włącza się o pełnej godzinie i bije tyle razy którą godzinę pokazuje (u dołu mechanizmu widać dźwignie bicia godzin i kwadransów. Jest to typ mechanizmu średniego (koła zębate ułożone sią poziomo, a ostatnie stopnie przekładni - pionowo. Natomiast mechanizm chodu to typ wysoki (koła przekładni ułożone sią pionowo). Mechanizm bicia kwadransów jest po prawej stronie, bicia godzin - po lewej, a w środku, między nimi, jest mechanizm chodu. Tarcze były zlokalizowane wyżej niż sam mechanizm (widać to po pionowej pędni zakończonej u góry sprzęgłem widełkowym, które przenosiło moment obrotowy z mechanizmu chodu do przekładni wskazń przy tarczach).

A co do ciężaru obciążników - to powiem tak: jest to możliwe, że ważą ok. 200 kg, 100 kg i 50 kg.

Dla ciekawości podam, że obciążniki Big Bena w Londynie ważą ok. 2000 kg każdy, a soczewka wahadła ok. 300 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodać jeszcze można, że firma (założona w roku 1808 przez Christiana Friedricha Zachariä), istnieje po dziś dzień, w roku 1999 przejęła ją firma Perrot. Bernhard Zachariä był dostawcą dworu (Hoflieferant) Królestwa Saksonii. Praktykował u niego Ludwig Strasser (ten od Strasser & Rohde), a firma produkowała zegary na wysokim poziomie, stosując np. od roku 1900 wahadła kompensacyjne Rieflera. Zachariä wytwarzał także zegary elektryczne i stróżowskie. Domowe zegary elektryczne można spotkać z sygnaturą Omnia

bildmarke_zachariae.jpg

http://www.bernhard-zacharia.com/

http://www.perrot-turmuhren.com/default.aspx

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne z Modrym, Zacharia!!!! kto to odciął?????

Kolego Andrzeju, jesli nie mieszkasz więcej niż 500 km od Poznania to mogę przyjechać, za darmo zegar zabezpieczyć i zdokumentować, gdyż jest to rodzynek pierwszej klasy. Nie próbuj luzować naciągu sam.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kol kiniol

a więc tak mieszkam mniej niż 500km od Poznania bo ok 400 to jest mała miejscowość na Śląsku ,,kole Pszczyny" co dalej ja nic z nim nie robiłem ..powiedziałem tylko proboszczowi że tak to nie może być czy coś z tym zrobiono nie wiem ? ale mogę spytać co mi szkodzi. co do tego zegara to może macie koledzy jakieś informacje ? coś na temat tej fabryki itd czy to dobra marka ? ja w tym aż tak nie siedzę ale napisałem do firmy Perott jak podpowiedział mi kolega tarant i mi odpowiedzieli że prawdopodobnie pochodzi z 1910 r i był robiony na indywidualne zamówienie nic więcej nie mają bo wszystko im się zniszczyło podczas powodzi w 1960r tak że punkt zerowy.

co do Twojej oferty to ja nie widzę przeszkód ale to nie mój teren i tak samo musiałabym się spytać jeżeli jesteś zainteresowany napisz na prywat tel itd ja spytam naszego proboszcza co o tym myśli a może Cię z nim skontaktuję .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.