Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Andrzej11

Problem ze starym zegarkiem kieszonkowym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Niedawno kupiłem na bazarze za 10 zł zepsuty zegarek kieszonkowy. Nie ma on szkiełka ani wskazówki sekundowej. Pozostałe wskazówki są ułamane. Przed zakupem dokładnie obejrzałem zegarek pod lupą. Koła zębate nieuszkodzone, włos prosty, nieposklejany. Balans chodził z dużym oporem (tak, że jak go obróciłem to nie wracał), ale uznałem, że to wina zaschniętego smaru. I tak też było. Kiedy spróbowałem nakręcić zegarek, wyczułem, że sprężyna albo schodzi z wałka podczas nakręcania, albo jej koniec zahaczony o bęben jest urwany. Potem zrobiłem nowy zaczep do sprężyny (męczyłem się z tym tyle, że nie wiem). Jednak po dokładnych oględzinach w domu zauważyłem, że mostek oraz balans mają inny odcień niż pozostałe części (okazało się, ze części te są przełożone z innego mechanizmu). Zegarek wyczyściłem, wszystko elegancko. Nakręciłem i... Chodzi! Tylko, że kiedy obrócę go tarczą do góry to przestaje. Dla tych którzy nie mieli okazji rozbierać takiego mechanizmu powiem, że jest tu zastosowany wychwyt cylindrowy. Po długich obserwacjach zauważyłem, że balans minimalnie rusza się w górę i w dół, czyli istnieje luz wzdłużny osiowy. I sprawa wygląda tak: gdy obrócę zegarek tarczą do góry cylinder opada i zęby koła wychwytowego zatrzymują się na jego ściance. Gdy przycisnę lekko pół mostek balansu w miejscu gdzie jest łożysko i przekręcę zegarek tarczą do góry, to wszystko ładnie chodzi. Nie jestem profesjonalnym zegarmistrzem, jest to raczej moje hobby, i nie umiem dorabiać części, wstawiać łożysk czy szkiełek, ani nie mam do tego narzędzi. I tu jest moje pytanie: jak myślicie, co może temu zaradzić? Czy wstawienie nowych łożysk? Czy może jakieś inne sposoby?

Może ktoś wie jak coś takiego naprawić domowym sposobem (chociaż wątpię, żeby tak się dało)? Za odpowiedzi z góry dziękuję.

post-37067-0-01053800-1316018790_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w internecie taki sam zegarek jak mój. Zobaczcie jaki tu jest balans i mostek.

post-37067-0-89627600-1316019009_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zegarmistrzem też nie jestem, ale zegarki z takimi uszkodzeniami nie wymagającymi dorabiania części naprawiam praktycznie na kolanie. Jeżeli w tym cylindrowym AS18 czop w tamponie jest cały( nie ukruszony) to należało by się przyjrzeć sprężynie włosowej czy nie ociera np o koło, górnemu łożysku i nakrywce cylindra czy np niepopękane lub ukruszone,koło cylindra czy nie jest krzywe i nie ociera,czopowi w tamponie czy nie jest krzywy, wargi cylindra czy nie są uszkodzone,poprawność ustawienia wychwytu w pozycjach pracy mechanizmu,łożyskom wychwytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Widzę, że kolega zna się na rzeczy. Obejrzałem wszystko dokładnie pod lupą i mikroskopem. Czopy są całe i łożyska też. Włos o nic nie ociera. Wargi cylindra nie są powyszczerbiane, czy powgniatane. Zęby koła wychwytowego proste, wszystkie takie same. Nie sprawdziłem jednak ustawienie wychwytu w pozycjach pracy mechanizmu, bo nawet gdy wyjmę wszystkie części i zostawię sam balans z kołem wychwytowym, to niewiele tam widać. Jak zegarek leży tarczą do dołu to wszystko działa elegancko, więc myślę, że ustawienie wychwytu jest dobre. Nie wiem tylko o co chodzi z nakrywką cylindra (co to dokładnie jest) i kołem cylindra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Wychwyt inny to i nazewnictwo inne. Koło cylindra = koło balansu... Do sprawdzenia nakrywka i pozycja/ustawienie wychwytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Problem polega na zbyt krótkim tamponie, tampony w cylindrach są wymienne, może to być spowodowane założeniem niewłaściwego tamponu, zamianą pół mostka balansu na wyższy lub źle założonymi kamieniami nakrywkowymi.

Luz po osiowy balansu powinien być prawie niewyczuwalny podczas sprawdzania.

Możliwości naprawy(po sprawdzeniu gdzie jest błąd) jest kilka, sprawdzić kamienie nakrywkowe, wymienić tampon na właściwy, zmniejszyć wysokość pół mostka, któryś z tych sposobów powinien pomóc.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie jak już wcześniej pisałem pół mostek balansu albo cały zespół regulujący (pół mostek + balans) są przełożone z innego mechanizmu i dlatego oś balansu (chodzi mi tu o całą oś tampony, czopy) jest za krótka co powoduje przesuwanie się cylindra zatrzymując zegarek. Nie posiadam innych tamponów do wymiany, a poza tym nie umiałbym ich zamienić. Nie wiem tylko jak zmniejszyć wysokość pół mostka. Jest on mocno dokręcony śrubkami. Na pół mostku są dwie śrubki, ale one chyba służą do przesuwania łożyska. Kamienie obejrzałem jeszcze raz dokładnie pod mikroskopem. Według mnie są dobre. Żadnych wyszczerbień ani pęknięć. Kamień nakrywkowy jest tu osadzony na wcisk. Nie bardzo wiem jak sprawdzić czy jego ustawienie jest właściwe. Poza tym dziękuję za profesjonalne wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie jak już wcześniej pisałem pół mostek balansu albo cały zespół regulujący (pół mostek + balans) są przełożone z innego mechanizmu i dlatego oś balansu (chodzi mi tu o całą oś tampony, czopy) jest za krótka co powoduje przesuwanie się cylindra zatrzymując zegarek. Nie posiadam innych tamponów do wymiany, a poza tym nie umiałbym ich zamienić. Nie wiem tylko jak zmniejszyć wysokość pół mostka. Jest on mocno dokręcony śrubkami. Na pół mostku są dwie śrubki, ale one chyba służą do przesuwania łożyska. Kamienie obejrzałem jeszcze raz dokładnie pod mikroskopem. Według mnie są dobre. Żadnych wyszczerbień ani pęknięć. Kamień nakrywkowy jest tu osadzony na wcisk. Nie bardzo wiem jak sprawdzić czy jego ustawienie jest właściwe. Poza tym dziękuję za profesjonalne wypowiedzi.

W wychwycie cylindrowym nie ma osi balansu, jest cylinder na którym jest osadzony wieniec balansu oraz włos, do cylindra są wbite tampony czyli tak jakby czopy,które powinny być wciśnięte do wysokości pasażu czyli otworu w cylindrze.

Kamienie nakrywkowe to są te płytki z kamieniem które są przykręcone dwoma śrubkami do pół mostka i z drugiej strony do płyty, proszę sprawdzić czy nie są założone odwrotnie.

Zmniejszyć wysokość pół mostka można przez podpiłowanie lecz jest to dość trudne ze względu na kołki ustalające.

Gotowych tamponów dziś już chyba nikt nie ma, trzeba nowy tampon wytoczyć.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowych tamponów dziś już chyba nikt nie ma, trzeba nowy tampon wytoczyć.

Ja mam :) i tampony i cylindry.

Z zegarkami cylindrowymi jest inny problem - ponieważ są one dość stare były często naprawiane

i często też przez nieuwagę lub niechlujstwo zegarmistrza stary uszkodzony cylinder

był zamieniany na nowy o trochę innej średnicy / wymiarach

i potem "konia z rzędem" temu kto dojdzie co w tym zegarku było robione

i dobierze własciwy cylinder bądź koło wychwytowe.

Ostatnio znalazłem opracowanie które systematyzuje wychwyt cylindrowy w zależności od:

średnicy kółka cylindrowego - średnicy cylindra - odstępu osi.

Dawało by to możliwośc sprawdzenia i doboru cylindrów i kółek - aktualnie sprawdzam

na robionych przeze mnie kieszonkach czy wszystko się zgadza z tym opracowaniem.

Jeśli podasz mi któryś z wymiarów np. średnice kólka to mogę Ci obliczyć pozostałe.

Bo może tu jest przyczyna że zegarek staje.

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica koła cylindra 144mm

Średnica cylindra 1mm

Pomiary wykonałem linijką, patrząc na podziałkę przez lupę ponieważ nie posiadam żadnego specjalistycznego sprzętu do tego. Jutro zmierzę to suwmiarką, może będzie dokładniej. Średnica cylindra chyba się nie zmieni, bo wyszedł mi idealnie 1 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica koła cylindra 144mm

Średnica cylindra 1mm

Witaj,

Chyba 14,4 mm a nie 144 /byłby to cylinder gigant :) /,

zmierz dokładnie nie chodzi tu o dokładności setnych czy tysięcznych mm

ale 1/10 to już znaczy wiele

i jeszcze jedno koło cylindra to jest koło wychwytowe /to z ząbkami/

a rozstaw jest między otworem łożyska cylindra a otworem łożyska wychwytu.

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ;) i tampony i cylindry

Tylko pozazdrościć, już pod koniec lat pięćdziesiątych tampony się raczej tylko toczyło, a wówczas tych zegarków robiło się dość dużo. Ja aktualnie już z cylindrami nic nie robię, całą końcówkę części przesłałem naszemu klubowemu koledze, ale cieszę się że jeszcze są ludzie którym się chce to robić.

Życzę wytrwałości oraz powodzenia.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pozazdrościć,

Nie ma czego,

mimo że nie jestem zegarmistrzem to każdy przywrócony do życia staruszk sprawia mi dużą radość.

I dlatego poprostu zbieram i kupuję stare części i narzędzia zegarmistrzowskie gdyż tylko dzięki temu

mam szansę je przywrócić do życia. W kraju nie ma już chyba zegarmistrza który dorobi cały cylinder

a i mało kto / sam Janie jak widzę też się poddałeś ;) / chce wymieniać tampony lub całe cylindry,

z powodów które wcześniej opisałemm.

pozdrawiam

Roman

p.s. Cały ostatni weekend spędziłem na przywracaniu do życia

kupionego gdzieś w Polsce za niecałe 300 PLN starego lampowego

vibrografu B100 / mimo że posiadam piękny nowy elektroniczny - prezent

od kochanej żony / teraz mam dwa :) a staruszek B100 pięknie puka

wypluwając na papierowej taśmie "kardiograf" reanimowanych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Też jeszcze nie spotkałem zegarmistrza który to by cały cylinder dorobił. Takie zestawy cylindrów o różnych rozmiarach są od czasu do czasu do dostania, lecz ceny takiego dobra są zaporowe, dlategoteż przy niewielkiej ilości zegarków tego typu które naprawiam wolę sobie nabić tampony na odpowiedni cylinder, lub dorobić takowy od 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mój błąd zapomniałem postawić przecinka. A więc:

koło cylindra (wcześniej zmierzyłem koło, które jest na cylinder nabite) 8,1 mm

rozstaw osi 4,8 mm

średnica cylindra 0,8-0,9 mm

Teraz zmierzyłem wszystko suwmiarką. Ale wydaje mi się, że cylinder jest dobrany dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koło cylindra (wcześniej zmierzyłem koło, które jest na cylinder nabite) 8,1 mm

rozstaw osi 4,8 mm

średnica cylindra 0,8-0,9 mm

Teraz zmierzyłem wszystko suwmiarką. Ale wydaje mi się, że cylinder jest dobrany dobrze.

Witaj , w/g moich materiałow

przy kółku cylindrowym 8,1 - wychodzi cylinder 0,94851

przy cylindrze 0,9 - kólko cylindrowe 7,9842

i to by się zgadzało /można przyjąć niedokładności mierzenia/

natomiast nie zgadza się rozstaw osi

bo przy cylindrze 0,9 - wychodzi 3,78333

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Zmierzę dla pewności jeszcze raz rozstaw osi. Rozumiem, że jeżeli jest on zły to już raczej nic się nie da zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, tym razem zmierzyłem dokładnie pod lupą. Rozstaw osi wyszedł dokładnie 4 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, tym razem zmierzyłem dokładnie pod lupą. Rozstaw osi wyszedł dokładnie 4 mm.

Spróbuj pożyczyć suwmiarkę z odczytem cyfrowym wtedy dokładnie pomierzysz:

cylinder

koło wychwytowe/cylindrowe

rozstaw osi

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mogę znaleźć nikogo kto ma taką suwmiarkę. Ale pojawił się inny problem. Obejrzałem pod mikroskopem zęby koła wychwytowego. Kilka z nich jest troszkę krótszych od pozostałych. Inne mają ostre zakończenie, a te są ścięte na końcach. Zapewne ma to jakiś wpływ na chód zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie teraz zostanę przez was zganiony, skarcony i nie wiem jeszcze co. Otóż wykazałem się nierzetelnością i niedokładnością. Kiedy oglądałem pod mikroskopem kamień znajdujący się na półmostku balansu, oglądałem go od strony wewnętrznej (tam gdzie wchodzi czop osi). Z tej pozycji nie było widać, że coś jest nie tak. Przed chwilą obejrzałem ten kamień jeszcze raz, tyle, że od strony wierzchniej. i co? Tak powyszczerbianego, popękanego kamienia w życiu nie widziałem. Nie wiem co kto z tym robił, ale dziwię się, że balans w ogóle się obracał będąc tak ułożyskowany. Tak więc muszę wymienić kamień. problem w tym, że takiego nie posiadam.

Mimo wszystko dzięki za wasze uwagi i wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Pewnie teraz zostanę przez was zganiony, skarcony i nie wiem jeszcze co. Otóż wykazałem się nierzetelnością i niedokładnością. Kiedy oglądałem pod mikroskopem kamień znajdujący się na półmostku balansu, oglądałem go od strony wewnętrznej (tam gdzie wchodzi czop osi). Z tej pozycji nie było widać, że coś jest nie tak. Przed chwilą obejrzałem ten kamień jeszcze raz, tyle, że od strony wierzchniej. i co? Tak powyszczerbianego, popękanego kamienia w życiu nie widziałem. Nie wiem co kto z tym robił, ale dziwię się, że balans w ogóle się obracał będąc tak ułożyskowany. Tak więc muszę wymienić kamień. problem w tym, że takiego nie posiadam.

Mimo wszystko dzięki za wasze uwagi i wskazówki.

Zapewne po wymianie tego szkiełka i koła wychwytowego mechanizm zacznie prawidłowo działać.Takie koło i nakrywka zapewne by sie u mnie gdzieś znalazła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiałeś :( Nakrywka jest dobra, żadnej ryski, tylko kamień jest powyszczerbiany. Jak go wcześniej oglądałem, to był w smarze, i nie było widać wyszczerbień :(. Wiem, wiem, brak profesjonalizmu. Jakbyś znalazł u siebie takie koło wychwytowe (średnica ok 8,1 mm), to chętnie je odkupię. Co do kamienia to nawet gdybyś taki posiadał i tak go nie osadzę, bo nie mam wciskarki, więc chyba będę musiał iść do zegarmistrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Źle mnie zrozumiałeś :( Nakrywka jest dobra, żadnej ryski, tylko kamień jest powyszczerbiany. Jak go wcześniej oglądałem, to był w smarze, i nie było widać wyszczerbień :(. Wiem, wiem, brak profesjonalizmu. Jakbyś znalazł u siebie takie koło wychwytowe (średnica ok 8,1 mm), to chętnie je odkupię. Co do kamienia to nawet gdybyś taki posiadał i tak go nie osadzę, bo nie mam wciskarki, więc chyba będę musiał iść do zegarmistrza.

Poprostu szklane łożysko się ukruszyło, a nie kamień nakrywkowy. Łożysko da się osadzić bez wciskarki, ale i tak trzeba wyprostować i wyrównać zagięte krawędzie trzymające łożysko,więc rzeczywiście lepiej iść w tym wypadku do zegarmistrza.Koła poszukam, a łożyska powinien mieć zegarmistrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.