Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mechanik

Kukułka Majak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewnie to jakieś banalne pytanie ,ale jak odblokować łańcuchy kukułki ,które dociągnięte są do końca,(szyszki były zdjęte i ktoś dociągnął łańcuchy do samych kół)próbowałem ciągnąc za same haczyki do zawieszania szyszek,ale ani drgną.Nie chciałbym czegoś urwać ,bo zegar wygląda dobrze i choć to majak to trochę mi go szkoda .Może jest jakiś myk ale na kukułkach to ja słabo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy po bokach zegara są takie klapki, po otworzeniu których widać koła łańcuchowe? W większości Majaków - kukułek tak właśnie jest i otwarcie wspomnianych klapek znacznie ułatwia sprawę łańcuchów - można wtedy czymś cienkim zdjąć przesuwać łańcuch (zdejmując poszczególne ogniwa z występów koła). Inaczej to raczej tego się nie da zrobić, bo na kołach łańcuchowych jest normalny mechanizm zapadkowy ("puszczający" tylko w jedną stronę).

Ale jeżeli łańcuchy nie zostały wciągnięte całkowicie (a na to nie pozwalają kółka umieszczone przed końcem każdego łańcucha), to nie ma potrzeby ich wyciągania - wystarczy powiesić szyszki i umożliwić normalną pracę zegara. Oczywiście przy założeniu, że mechanizm jest sprawny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ,są klapki, ale ja wyprułem cały mechanizm z obudowy,nawiasem mówiąc strasznie badziewnej,ale nie bardzo mi sie udało zrzucić łańcuchy,dociągnięte są nie kółkami a haczykami do wieszania szyszek.

pewnie trzeba będzie rozebrać całość i może nawet uda się poskładać ,jak nie to będę lamentował dalej..na razie dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwróć zegar "do góry nogami" i łańcuchy same powinny spaść z bębnów. Jeśli nie chcą, można je spróbować podważyć zagiętym na końcu drucikiem lub np. szydełkiem.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie spadły !! ale wstyd!!mózg się zawiesił....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kukawka chodzi ,kuka i bimba ,ale żona i tak nie pozwala powiesić w domu bo brzydka i plastykowa i wisi w garażu,może na coś wymienię...

Jeszcze raz dzięki za pomoc w uruchomieniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.