Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

witia

Prośba o identyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich forumowiczów.

Spędziłem tydzień czasu na podziwianiu a i powiększeniu swojej wiedzy. Niestety nie udało mi się zidentyfikować tego zegara. Proszę o pomoc

Pozdrawiam

post-42933-0-26535100-1318419474_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś niedawno taki widziałem. Na All albo Zatoce. Możesz dodać zdjęcia całego mechanizmu od tyłu no i opakowania ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinienem bo jest na All. Chcę go kupić - jest ale to ma być prezent więc jak się nie dowiem co to jest to nie kupuję. Mogę podać nazwę przedmiotu "XIX wieczny oryginalny zegar..." Dodam iż absolutnie nie chodzi mi o wycene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z inicjałów sądząc mógłby to być Johannes Schlenker ze Schwenningen. Nie ten najsłynniejszy Johannes od Schlenker - Kienzle, ciężka zresztą z tym sprawa, bo firm z "Schlenker" w nazwie naliczyć można było w tym mieście..około 16. Większość zegarowych Schlenkerów była zresztą spokrewniona ze sobą.

Werk jest konstrukcyjnie bardzo zbliżony do modeli firm Carl Werner i...Lenzkircha, tylko taki jakby...uproszczony.

post-6402-0-23546800-1318426605_thumb.jpg

post-6402-0-51591000-1318426550_thumb.jpg

post-6402-0-05304600-1318426582_thumb.jpg

post-6402-0-13425200-1318427119_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie powstydzę się dając go w prezencie? oczywiście po gruntownych pracach, dzięki wielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie powstydzę się dając go w prezencie? oczywiście po gruntownych pracach, dzięki wielkie.

Myślę że się nie powstydzisz bo moim zdaniem zegar jest oryginalny i bardzo mało w nim grzebano.

Jak go dobrze zrobisz i zdejmiesz patynę z wieszaka, wahadła i ramek na tarczy, to będzie bardzo ładnie wyglądał w tej czarnej obudowie.

Na zdjęciach widać że obudowa jest w dobrym stanie i nie wymaga specjalnie dużych zabiegów.

PS. Trochę nie na temat.

Tarant, czy z okazji ''3000'' będzie coś specjalnego?...

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Oczyma wyobraźni" widzę go oczyszczonego do gołego drewna i zawoskowanego. Najpierw jednak trzeba wygrać aukcje, potem dokładne oględziny i decyzja. Apropo nie widziałem jeszcze takiego malowania jest oryginalne? czy ktoś sobie sam to pomalował?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, oj uważał bym z tą wyobraźnią...

Tam pod farbą, lub czarną politurą, może być fornir np. orzech . Wtedy oczyszczenie , uzupełnienie braków i polerka.

Mechanizm zaś standardowe procedury...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;) Niestety ja nie wygrałem tej aukcji polowania ciąg dalszy nastąpi. Mam na oku kilka fajnych sztuk. Pochwalę się jak coś ustrzelę. Dzięki za pomoc i zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Bardzo dobry. Dziś sukces, wygrałem aukcje http://allegro.pl/piekny-eklektyk-orzech-junghans-super-wysylka-0zl-i1861478793.html . Powyższy okaz mi się bardziej podobał niż ten - ale jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma ;). Mam tylko nadzieje iż obdarowywani będą bardziej zadowoleni niż ja. Nie trafiłem na żaden temat apropo wywozu za granicę, prosiłbym o pokierowanie jak to się czyni.

Wyrazy szacunku dla Forum i Forumowiczów pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za granicę ma jechać...to żadna szkoda. Zegar jest delikatnie mówiąc o dwie klasy niżej od poprzedniego. Masówka z ażurowym werkiem "nach Amerikanische art" z początku XX wieku.

Pokrótce masz to podane tutaj:

http://allegro.pl/help_item.php?item=2854

Wygląda, że nie powinno być żadnego problemu.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.