Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pysznie

Renowacja starych zegarków naręcznych.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Odziedziczyłem 5 ciekawych zegarków, tj. 2 x stary Atlantic, 1 x Poljot, 1 x Wostok, 1 x Raketa, lecz są one w kiepskiej kondycji...

Gdzie w Warszawie lub Białymstoku mogę się udać z nimi, żeby mi wyceniono ile kosztowałaby PROFESJONALNA renowacja oraz naprawa ??

1. Atlantic - nie chodzi, bardzo porysowane szkiełko, porysowana koperta.

2. Atlantic 2 - jak widać bez koperty, bez koronki, nie chodzi, zniszczona tarcza i wskazówki

3. Poljot - dziwnie pracujący naciąg zegara, ale chodzi (przez chwilę), porysowane szkiełko, porysowana koperta.

4. Raketa - nie chodzi, dziwnie pracujący mechanizm naciągu, zniszczone szkiełko, porysowana koperta.

5. Wostok - nie chodzi, zniszczone szkiełko, porysowana koperta.

Nie ukrywam, że najbardziej podobają mi się dwa zegarki marki Atlantic, jednak ten jeden jest bardzo wybrakowany - brak koperty itp. Czy jest w ogóle sens zadawać sobie trud by go doprowadzić do formy i czy jest to w ogóle opłacalne??

Oczywiście, ze zdjęć nie ocenicie kondycji mechanizmu i nakładu kosztów jakie będzie należy poczynić by doprowadzić je do przyzwoitości, więc dlatego proszę o namiary do dobrych zegarmistrzów i przede wszystkim uczciwych zegarmistrzów, którzy nie pobiorą sprawnych części zegarka a resztę zwrócą (wkładając jakieś zastępcze elementy) stwierdzając, że nie ma sensu ich naprawiać, tak jak to spotkało mojego znajomego :rolleyes:

Mógłbym również Was prosić o powiedzenie czegoś o nich ? Przypuszczalny rok produkcji itp.itd?

Pozdrawiam.

post-43375-0-02250100-1320063101_thumb.jpg

post-43375-0-05944700-1320063129_thumb.jpg

post-43375-0-01917100-1320063154_thumb.jpg

post-43375-0-40005400-1320063162_thumb.jpg

post-43375-0-15501300-1320063199_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Najpierw pokaż je tutaj, ocenimy czy faktycznie wymagają renowacji, czy ten zabieg nie zepsuje ich uroku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw pokaż je tutaj, ocenimy czy faktycznie wymagają renowacji, czy ten zabieg nie zepsuje ich uroku.

O bardzo chętnie, ale czy mógłby mnie ktoś poinstruować jak dodać zdjęcia w poście, tak aby wyświetliły się bezpośrednio w nim. Tak by obyło się klikania w link, który to przeniesie do danego zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej - klikasz DODAJ ODPOWIEDŹ a potem pod oknem pisania DODAJ PLIKI. Wybierasz stosowną fotke, zatwierdzasz i ... już :-)

A co do samej renowacji - w przypadku zegarków radzieckich jest to zabieg zupełnie nieopłacalny. Koszt renowacji znacznie przekracza realną wartość zegarka, więc sens tylko wtedy, jesli zegarek ma wartość sentymentalną. Ponadto do rusków bez problemu mozna upolować oryginalne części, lub kupić dawców.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O masz... ;) Dziękuję :) Po 12 godzinach pracy ciężko mi było dostrzec widniejący jak wół napis ZAŁĄCZNIKI :) Dziękuję. Zaraz dokopię się do zdjęć i zamieszczę.

P.s. Jednak zamieszczę dopiero jutro, bo jak się okazuje mój aparat, w którym miałem fotografie "poszedł" na imprezę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie obróbki galwanicznej mogę nieco pomóc. Czy to jest drogo, to zależy. Na przykład zawiezienie korzystając z komunikacji miejskiej to mamy 10, odebranie 10, to już 20. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dziękuję. Niewykluczone, że będę się do Ciebie odzywał we wspomnianej kwestii. A powiedz proszę, jak długo zajmujesz się tym rzemiosłem; jakim doświadczeniem się legitymujesz?

P.s. Zdjęcia zegarków zostały właśnie dodane w pierwszym moim poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

To ja o atlantikach. Pierwsze zdjęcie dość kiepskie, ale wyglada to na ORIGINAL 21 kamyków. Nie widać wskazówek, sekundowa chyba zakończona grotem - OK, pozostałe niewidoczne. Koperta wygląda na nie odnawianą, ale nie widać oznak, żeby takiej wymagała. Koronka jest i tyle o niej można powiedzieć.

Drugi to tarcza "warszawska" dorabiana przez lokalnego producenta, czyli produkcja polska.

ogólnie - 1. zdjęcia kiepskie,

2. nie licz na to, że hurtowo będziesz miał opisywane zegarki. Wystaw 1-2 do oceny, ale 5 ???

3. Pierwszy Atlantik raczej OK, drugi to raczej dawca. Szkoda w niego inwestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.