alex36 0 #1 Napisano 9 Listopada 2011 Witam Wszystkich forumowiczow!Przed zadaniem tego pytania probowalem znalezc samodzielnie na forum wskazowki co do roku produkcji mojego zegara.Niestety nie powiodlo mi sie, w zwiazku z tym mam goraca prosbe do Was o podanie, jesli to mozliwe, roku produkcji.Zegar kupilem od osoby prywatnej, jest calkowicie sprawny i wprowadzil do mojego domu ogrom ciepla.Z tylu na obudowie jest pieczec fabryki Junghans i nic poza tym, jestem laikiem i nie chce podjac sie rozkrecania mechanizmu z obawy przed uszkodzeniem.Dolaczam zdjecia i cierpliwie czekam na odpowiedz.Z gory dziekuje i pozdrawiam Wszystkich! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #2 Napisano 9 Listopada 2011 Czesc,Ladny zegar w dobrym stanie, gratuluje zakupu. Tak z daleka wyglada, ze tarcza byla malowana.Skrzynia pochodzi od Junghansa ale czy mechanizm i z ktorego roku?Bez zobaczenia mechanizmu trudno cos powiedziec (sciagnij wahadlo, odkrec sruby od dolu tej drewnianej polki, wysun mechanizm). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3 Napisano 9 Listopada 2011 nie chce podjac sie rozkrecania mechanizmu z obawy przed uszkodzeniem.Dolaczam zdjecia i cierpliwie czekam na odpowiedz.Z gory dziekuje i pozdrawiam Wszystkich! Inaczej się nie da.Podejmujesz ryzyko - i już masz pierwszy stopień zegarowego wtajemniczenia - czyli mechanizm w garści. Do roboty. Nic złego się nie stanie. A jeśli - jest jeszcze mnóstwo innych zegarów !! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex36 0 #4 Napisano 9 Listopada 2011 Na mechanizmie jest wybite B13 i symbol firmy, u gory w lewym rogu wybite jest 100. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 9 Listopada 2011 No i co ? Warto było zobaczyć na własne oczy ? Podług dostępnych danych zegar, a ściślej werk wyprodukowano w drugiej połowie roku 1913 (kodowanie jest proste jak widać - z kilkoma wyjątkami, kiedy oznaczano w Junghansie wszystko zgoła inaczej ). Pięknie było jeszcze wtedy w Europie... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex36 0 #6 Napisano 9 Listopada 2011 Miales racje. Rece troche drzaly ale warto bylo. Bardzo dziekuje za odpowiedz. Teraz wiem ile nowy czlonek rodziny ma lat. Mam jeszcze jedno smieszne pytanie - co ile najlepiej jest nakrecac go? Czy to ma jakies znaczenie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1293 #7 Napisano 9 Listopada 2011 Alex, zrób jeszcze dodatkowe zdjęcie samej tarczy z bliska. Bo tarcza jest bardzo ładna. Jak jest świeżo zrobiona, to oznacza że ktoś zaczął ładnie malować tarcze. Coś słabo widzę, czy ona jest wypukła pod cyframi? Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 9 Listopada 2011 Zwykle takie werki miały rezerwę chodu rzędu 2 tygodni. Za młodu. Teraz pewnie będzie chodził w miarę precyzyjnie jakieś 10 dni (0 ile nie ma nowych sprężyn) , najpierw trochę spiesząc się, potem spóźniając. Nakręć do wyczuwalnego oporu (delikatnie !) i zobacz co się będzie działo aż się zatrzyma. Najpewniej optimum będzie nakręcać raz na tydzień, nie dokręcając do pełnego oporu. Alex, zrób jeszcze dodatkowe zdjęcie samej tarczy z bliska. Bo tarcza jest bardzo ładna. Jak jest świeżo zrobiona, to oznacza że ktoś zaczął ładnie malować tarcze. Coś słabo widzę, czy ona jest wypukła pod cyframi? Pozdrawiam Chyba zaczął. Kupowałem znajomym ostatnio ze dwa takiego rodzaju zegary i miały w tym stylu odmalowane tarcze. Całkiem przyzwoicie. Nie pytałem się gdzie to było robione, bo wolę osobiście stare parchulce od takich. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex36 0 #9 Napisano 9 Listopada 2011 Alex, zrób jeszcze dodatkowe zdjęcie samej tarczy z bliska. Bo tarcza jest bardzo ładna. Jak jest świeżo zrobiona, to oznacza że ktoś zaczął ładnie malować tarcze. Coś słabo widzę, czy ona jest wypukła pod cyframi? Pozdrawiam Tarcza nie jest wypukla pod cyframi. Jest wieczor i ciezko mi zrobic zdjecie bez lampy, jesli to nie wystarczy to jutro wysle nowe.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1293 #10 Napisano 9 Listopada 2011 Dziękuję, wystarczy mi takie zdjęcie. Widać że tarcza była poddana gruntownej renowacji, ale zrobiona jest bardzo ładnie. Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex36 0 #11 Napisano 9 Listopada 2011 Dziękuję, wystarczy mi takie zdjęcie. Widać że tarcza była poddana gruntownej renowacji, ale zrobiona jest bardzo ładnie. Pozdrawiam Mieszkam w Szwecji i zegary tutaj sa raczej tansze niz w Polsce a stan wiekszosci z nich jest podobny do mojego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #12 Napisano 10 Listopada 2011 Mieszkam w Szwecji i zegary tutaj sa raczej tansze niz w Polsce a stan wiekszosci z nich jest podobny do mojego.Najczesciej za granica sa w lepszym stanie.Nikt tam nie kombinuje z domowymi naprawami tylko oddaje do zegarmistrza.Tarcza robi wrazenie jakby byla emaliowana.Witamy w klubie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #13 Napisano 10 Listopada 2011 To jest prymitywny werk Junghansa z trybami latarkowymi, przeważnie były 8 dniowe, tarcze miały przeważnie metalowe srebrzone, w skrzynkach eklektycznych papierowe lakierowane. Nie bardzo widzę czy ten werk był tulejowany czy tylko miał zwężane łożyska ale nie wygląda mi na to aby był niedawno u zegarmistrza, na pewno był niedbale smarowany sądząc po zaciekach oleju na płytach a to by wskazywało na do smarowanie bez uprzedniego czyszczenia. Tarcza raczej dorabiana, ale osobiście wolałbym oryginalną. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 11 Listopada 2011 Hmm.Tarcza jednak jest najprawdopodobniej oryginalna. Na All jest wystawiony bliźniak - też wyprodukowany "w B13". Mało prawdopodobne, żeby dostał taką samą tarczę - zamiennik... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1293 #15 Napisano 11 Listopada 2011 Witam, z opisu na all wynika że te tarcze to porcelanki i dlatego tak długo zachowały się w bardzo dobrym stanie. Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex36 0 #16 Napisano 24 Listopada 2011 Witam!Mam pytanie o mojego Junghansa: po zakupie nakrecilem go po tygodniu, choc chyba tego nie potrzebowal. Nastepnie po rownym tygodniu przestal chodzic, po nakreceniu chodzil juz tylko cztery dni. Czy moze nakrecajac go za pierwszym razem przedwczesnie przyczynilem sie do rozregulowania? Dodam ze zegar chodzi punktualnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #17 Napisano 26 Listopada 2011 Witam!Mam pytanie o mojego Junghansa: po zakupie nakrecilem go po tygodniu, choc chyba tego nie potrzebowal. Nastepnie po rownym tygodniu przestal chodzic, po nakreceniu chodzil juz tylko cztery dni. Czy moze nakrecajac go za pierwszym razem przedwczesnie przyczynilem sie do rozregulowania? Dodam ze zegar chodzi punktualnie. Mozliwosci jest wiele, wg mnie najbardziej prawdopodobne to:- ruszyles zegar przy nakrecaniu i chodzi lekko niesymetrycznie- zmieniles polozenie deski mocujacej w szynach, wcisnales ja lub ruszyles- przestawilo sie sprzegielko na wychwycie ( jesli ma, zakaldam ze tak) lub os z wychwytem jest zbyt luzno zamocowana na palaku wahadla.Jesli jest luzne sprzegielko lub luz na osi to - zegarmistrz lub delikatnie zatrzymuj wahadlo przed nakreceniem.- sprezyna w bebnie jest brudna i sie skleja, blokuje ( zakladam ze nie pekla, bo to bys czul - "brzdek") 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach