Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

antygraffitex

Gitara klasyczna na poczatek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będzie zła. Nie jest to top, ale na początek spokojnie wystarczy :P A interesowałbyś się czymś jeszcze w podobnej cenie, czy jakieś widełki w górę? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy Cort to takie porządne gitary. Elektryczne które oglądałem i jakieś tam miałem w rękach nie trafiały doo mnie kompletnie, ale moze się zmieiło od tamtych czasów (5 lat).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... chyba , że celujesz w bluesa , to wtedy odpowiedniejsza była by od początku chyba akustyczna .

pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nauki na początek polecam klasyka na miękkich nylonach. Admira albo Yamaha w porzo na początek.

Później można szaleć z Garrisonem lub Takamine :(

Wiem z doświadczenia. od 6 roku życia wiosłuje i fajnie można sobie rękę ułożyć na porządnej miękkiej gitarce.

Ważne by gryf był wygodny dla Ciebie a akcja strun (wysokość nad progami) w miarę niska.

Nic nie męczy ręki jak spinanie jej i robienie akrobacji palcami aby uniknąć drgającej sąsiedniej struny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

na sam poczatek to przede wszystkim nylonowe struny..bo jak bedziesz miał metalowe i gitara bedzie dosc 'twardo' nastrojona to po kilku godzinach cwiczen beda cie bolec palce - oczywiscie mozesz miec na poczatek metalowe szybciej beda bolec cie wtedy palce ale i szybciej sie przyzwyczaja do strun

-druga sprawa...jak dlugie masz palce? jak krótkie to poszukaj jakiejs z waskim gryfem,jak dlugie to ta pokazana bedzie dobra

a prawda jest taka ze jak chcesz sie uczyc to kazda gitara bedzie dobra:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejdź się do najbliższej szkoły muzycznej i porozmawiaj z nauczycielem gry na gitarze. W takich miejscach na ogół pracują życzliwi ludzie, często doradzają przy kupnie pierwszych instrumentów, a w przeciwieństwie do sprzedawców nie zależy im na tym, żeby się czegoś ze sklepu pozbyć. W tej kategorii cenowej Admiry są podobno przyzwoite, dostałem model Juanita w prezencie ale ciągle brakuje mi czasu. Co do brzmienia się nie wypowiem, bo się nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście nie gram, ale bazując na doświadczeniach mojej żony i znajomych radzę tak: Barachła byle jakiego nie kupuj ale też i nie inwestuj na początek zbyt wiele.

Najpierw sprawdź nie instrument, lecz swoją determinację i samozaparcie. Na niuanse i większe wydatki przyjdzie jeszcze czas.

"Każdą rzecz pięknie uczynił w jej czasie. Nawet czas niezmierzony włożył w ich serce,

żeby człowiek nigdy nie zgłębił dzieła, które prawdziwy Bóg uczynił od początku do końca."

(Kazn. 3:11)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na sam poczatek to przede wszystkim nylonowe struny..bo jak bedziesz miał metalowe i gitara bedzie dosc 'twardo' nastrojona to po kilku godzinach cwiczen beda cie bolec palce - oczywiscie mozesz miec na poczatek metalowe szybciej beda bolec cie wtedy palce ale i szybciej sie przyzwyczaja do strun

-druga sprawa...jak dlugie masz palce? jak krótkie to poszukaj jakiejs z waskim gryfem,jak dlugie to ta pokazana bedzie dobra

a prawda jest taka ze jak chcesz sie uczyc to kazda gitara bedzie dobra:)

Jak zaczyna to po każdych strunach bedzie ból...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze kiedyś sprzedali gitarę z pękniętą szyjką :(

Ile za nią dałeś ? A promocja była 500 :D

Zastanawiało mnie dlaczego struny tak odstają i piękność nie stroi ... patrzę, lookam ....główka pęknięta i się odgina :)

Obejrzyj dokładnie sprzęt przed zakupem, żeby w miarę progi nie kaleczyły palców, żeby były dobrze i równo nabite, mostek stabilny i nie chciał wyrwać się z płyty wierzchniej :) Maszynki i stroiki działały gładko i nie miały luzów !!! Struny nie obijały się o progi i nie dudniły/dzwoniły przy tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście nie gram, ale bazując na doświadczeniach mojej żony i znajomych radzę tak: Barachła byle jakiego nie kupuj ale też i nie inwestuj na początek zbyt wiele.

Najpierw sprawdź nie instrument, lecz swoją determinację i samozaparcie. Na niuanse i większe wydatki przyjdzie jeszcze czas.

Zła gitara może odebrać chęci. Tak jak zły nauczyciel i zły repertuar. Ja się uczyłem niby u niezłego nauczyciela, miałem fajne La Partie, ale jakoś nie czułem tego, co chciał mnie nauczyć i przez kilka lat nie zrobiłem żadnych postępów. Potem wróciłem do gry, bardziej bawiąc się Lady Pank, Perfectem,itp, pod wpływem doskonałego nauczyciela sztuki w gimnazjum. Jednak moja gitara uległa zniszczeniu, z powodu przeciągającego się remontu, zostawienia gitary koło grzejnika w zimie, itp (człowiek młody, to głupi). Potem ojciec kupił mi na imieniny z 3 miesięcznym opóźnieniem, bo jakoś nie było czasu jechać, doskonałego GL Legacy i wygoda gry, to, że było to genialny elektryk, sprawiły, że w kilka miesięcy nauczyłem się więcej niż przez całe lata gry.

Ale muszę dodać, że to zaangażowanie się w pomoc koledze sprawiło, że po dłuższej przerwie złapałem znów gitarę do łapy i zacząłem grać, wspominać dawne czasy, na podłodze z elektrykiem, wycieczki z liceum, noce spędzone na grze na niepodpiętym do pieca elektryku, itp. I takiego bluesowego doła złapałem, że ja pier**le.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.