Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Yenjay

Oris z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie jaką odchyłke zrobi u Ciebie . Wojtku oddajesz na przegląd swojego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odchyłka jak odchyłka. Po 10 latach leżakowania zegarek jakąś odchyłkę może sobie mieć. Bardziej interesująca byłaby stabilność chodu. Tzn zegarek może mieć jakąś dowolną odchyłkę, ale stabilną tzn codziennie taką samą jak w mordę strzelił dzień w dzień... nie robi jakichś hopów-siupów, nagłych nieoczekiwanych, dziwnych zwolnień, przyspieszeń. Po prostu stabilność świadczyłaby o dobrej kondycji mechanizmu.

Inna sprawa, że po tak długim leżakowaniu, zegarkowi należałoby dać trochę czasu na "rozchodzenie się" czyli tzw "dotarcie", a ściślej mówiąc na równomierne rozprowadzenie smarów. Czyli należałoby mu dać pochodzić z miesiąc, dwa, i dopiero po tym czasie oceniać tą całą stabilność chodu.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zaczynają wypływać kolejne modele...

Póki co:

link

link

link

Facet od którego kupiłem napomknął, że fakturę to on ma na jakieś 30 zegarków.

A gdy dziś rozmawialiśmy dodał, że ma nowy model, na pachnącej gumie właśnie.

Robią ludzie interes :)

Inna sprawa, że ten nowy w ogóle do mnie nie przemawia :)

No i ten ma już te glupie, orisowe uszy co znacząco utrudnia zabawę z paskami :)

Inna sprawa, że po tak długim leżakowaniu, zegarkowi należałoby dać trochę czasu na "rozchodzenie się" czyli tzw "dotarcie", a ściślej mówiąc na równomierne rozprowadzenie smarów. Czyli należałoby mu dać pochodzić z miesiąc, dwa, i dopiero po tym czasie oceniać tą całą stabilność chodu.

Dokładnie.

Niech sobi pochodzi, zobaczymy za jakiś czas.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet od którego kupiłem napomknął, że fakturę to on ma na jakieś 30 zegarków.

A nie wspomniał ile ma kont na allegro? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kupiłem i ja. Za 820 :) Mam nadzieję, że dotrze przed świętami.

Tylko sprawdzajcie jaki rozmiar większość na alle - to damskie 35 mm :)

Pozdr

Są ludzie, którzy przez całe życie spoglądają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już klikałem kup teraz za 820 i zgłupiałem - referencja 63575004164 jaki ma w końcu rozmiar??

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już klikałem kup teraz za 820 i zgłupiałem - referencja 63575004164 jaki ma w końcu rozmiar??

http://allegro.pl/ze...2002544047.html

w zdjęciach z aukcji zobacz , i tak naprawdę ludzie nawet nie wiedzą jak zmierzyć i co to koronka :)

pozd

Są ludzie, którzy przez całe życie spoglądają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyżej piszesz o wymiarze 35mm - rozumiem że to cynizm względem sprzedawców z Allegro którzy wymiarów podać nie potrafią?

Bo jak nie patrzę po sieci to ten model ma 40 mm bez koronki i 20 mm w uszach - popraw mnie jeśli się mylę bo nie chcę damki kupić :)

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyżej piszesz o wymiarze 35mm - rozumiem że to cynizm względem sprzedawców z Allegro którzy wymiarów podać nie potrafią?

Bo jak nie patrzę po sieci to ten model ma 40 mm bez koronki i 20 mm w uszach - popraw mnie jeśli się mylę bo nie chcę damki kupić :)

oglądałeś zdjęcia z aukcji którą podesłałem ? jest zdjęcie z linijką - powiem sam się naciąłem ale nie było problemu z wycofaniem - mają je w dwóch rozmiarach 35 i 40 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzę na aukcję i nie widzę zdjęcia o którym mówisz .... czyli numer referencyjny ten sam a rozmiarówka inna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam na numerach referencyjnych się nie znam, ale na zdjęciu można rozpoznać wersję 35mm, bo ma mniejszą tarczę

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie co sprzedaja te zegarki to sie kompletnie nie znaja . Ja odebrałem osobiscie i urwałem jeszcze parę $ ;-) . Mój ma 40 mm i wcale taki mały nie jest .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślałem że to z pierwszej aukcji Pani Ilony a ja szukam tej linijki ciągle.... trzeba zadzwonić bo są sygnały że Pani Ilona ma także 40 mm....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam na numerach referencyjnych się nie znam, ale na zdjęciu można rozpoznać wersję 35mm, bo ma mniejszą tarczę

to zależy jak zdjęcie jest zrobione

orisi.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie jak byk 35 mm stoi...tylko nie mogę znaleźć info o tym Orisie BC3 w wersji 35 mm w sieci... wszędzie opis 39.6 - 40 mm + crown...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki ci on, całe 40 mm bez koronki

bc302.jpg bc304.jpg

bc307a.jpg

bc305.jpg bc306.jpg

Tak na szybko ale światełko dziś kiepskie...

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smaku żeś Waćpan narobił a czarnych jak na lekarstwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trza było brać jak były a nie marudzić jak baby w maglu.

Łoryginał, nie łoryginał, a za tani, stary, gwarancji ni ma, blablabla...

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz ciemny człowiek i nieobeznany to się zastanawiał....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze sie temat rozwinal :) i elegancko.

Gratuluje zakupow, fajne zegarki.

Woytec60 zdjecia bomba. Ten z aukcji, to ten sam zegarek? :D

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zależy jak zdjęcie jest zrobione

Znaczy może nie całkiem się jasno wyraziłem. Model 35mm ma mniejszą tarczę, a jednocześnie ten sam mechanizm, więc siłą rzeczy datownik jest bliżej krawędzi

Tzn jeżeli się nie możecie dogadać z mało kumatym sprzedawcą, to poproście o model, który na dole pod datownikiem ma kropkę lumy i cyferkę '30'... w mniejszym modelu datownik wchodzi bliżej krawędzi i kropka się już nie zmieściła

5024861955_977d9990c7.jpg

Zaś w modelu 42mm tarcza jest jeszcze większa i tam zamiast kropek są kreski, i jeszcze pod datownikiem się "słismejd" zmieścił. Swoją drogą, model 42mm jest najładniejszy imho jeśli chodzi o proporcje. Na tarczy jest mniejszy ścisk, większe odległości między cyframi i indeksami, brak tych napisów wokół wskaźnika "day", i ogólnie takie proporcje tego grubego bezela w stosunku do większej tarczy są fajniejsze (no ale tego modelu na wyprzedaży chyba nie ma)

635-7534-41-64-RS_4058-001.jpg

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.