Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Centauri

Renowacja - Cyma by Synchron Conquistador Automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Centauri

Witam

Stałem się posiadaczem w/w Cymy, zegarek ma mechanizm w bardzo dobrym stanie, tak przynajmniej powiedział poprzedni zegarmistrz, zresztą zegarek działa sam sprawdzałem (mam inny automat nakręciłem je identyczną ilością wahnięć i chodziły niej więcej tyle samo czasu różnica ok. 5 min.), ale nie jest noszony od 6 - 7 lat

potrzebuje renowacji koperty i bransolety (polerowanie), cyferblatu, wymiana szkiełka (okrągłe zbrojone) i założenie nowej koronki.

Oczywiście czyszczenie i smarowanie oraz regulacja chodu jeżeli będzie konieczna.

Mieszkam w pobliżu Sosnowca i Katowic więc jeżeli możecie mi pomóc gdzie mogę się zgłosić z tym zegarkiem do dobrego zegarmistrza, jest to pamiątka więc jest dla mnie cenny na swój sposób

Dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moge ci polecic pana Zenona Latoche tychy niepodleglosci 188

o szczegoly pytaj na priwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Centauri

OK Dzięki przeglądałem forum i myślę nad wysłaniem zegarka do Warszawy na Złotą, chociaż trochę się obawiam o przesyłkę - Poczta Polska jest przecież najlepsza :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesyłki poleconym w dobrze zabezpieczonej kopercie bym sie nie obawiał. Jak możesz to wklej zdjęcie tego zegarka. Niekiedy nie warto odmalowywać spatynowanej terczy. Często po samej renowacji koperty efekt już jest niesamowity a stara tarcza dodaje niekiedy zegarkowi uroku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie odmalowanie tarczy dobrze mu zrobi :-) Troche sięwykosztujesz na taką pełną renowację... samo szkiełko zbrojone to pewnie z 50zł - no chyba, że wstawić zwykłe pleksi w zamian. Ciekawe jak dadzą radę na Złotej z tą kropkowaną tarczą - koniecznie wstaw dobre zdjęciejak zegarek już wróci do Ciebie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Centauri

Kropkowanej tarczy nie będzie, tylko srebrna trochę szkoda nie ma możliwości wykonania. Co do szkiełka to nie ma mowy o plexi, zapłacę te 50 zł za dobre zbrojone szkło. Jest to cenna pamiątka, która musi być odrestaurowana porządnie. Tyle czasu mi to zajęło że teraz już raz, a dobrze myślę że posłuży mi na długo.

Zdjęcie postaram się wysłać, może dostane się do jakiegoś lepszego aparatu bo ten to .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne się pod ten temat,- mam podobna Cymę, w nieco innej kopercie,-patrz zdjęcie:

cyma1rn3.th.jpg

W zegarku tym jest źle dopasowane szkiełko i brak ramki,- gdzie tego szukać w warszawie?

Pozdr

PG

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość chawer
ja moge ci polecic pana Zenona Latoche tychy niepodleglosci 188

Mialem watpliwa przyjemnosc byc u Pana Zenona w zakladzie, naciagacz jakich malo !!!

Pojechalem po zlotego Longinesa do Bielska- Bialej i w drodze powrotnej juz z zegarkiem wstapilem do Pana Zenona Latochy, bo zegarek cos niedomagal. Adres odpisalem z forum, chcialem zobaczyc na ile sie czlowiek zna na tym co robi, ot ciekawosc moja. Pan Zenon na zegarek zerknal ocenil ze piekna sztuka, zdjal dekiel, zdjal tarcze i powiedzial ze "beczka i polbeczka" sa do wymiany. Wykonal kilka telefonow i oznajmil, ze zegarek moge zostawic u niego, a naprawa bedzie kosztowala 500 zl bo czesci trzeba sprowadzic z Essen, a ze zegarek drogi to i czesci drogie. Naturalnie zegarek wzialem. A ze bylem glodny, po przeciwnej stronie ulicy jest cukiernia, poszedlem tam kupic drozdzowke, wychodzac zobaczylem zaklad zegarmistrzowski. Glupawa nazwa "Quartz", pomyslalem sobie ze facet pewnie bateryjkowiec :lol: to niech zobaczy pieknego mechanika :) Wszedlem, mile przyjecie, pokazalem Longinesa, kilka chwil zachwytow i Pan Zegarmistrz stwierdzil ze koronka cos haczy i ze on na szybko nie powie co to ale gdybym przyszedl za godzine to bedzie wiedzial. Po godzinie wrocilem, dowiedzialem sie ze "beczka i polbeczka" sa do wymiany, ze czesci mozna sprowadzic z Niemiec z Essen, a calkowity koszt naprawy to 145 zl. Zegarek zostawilem. Kontakt z Panem Zegarmistrzem rewelacyjny, dodatkowo trzeba bylo cos sciesnic w mechanizmie, zadzwonil do mnie, zapytal czy ma to zrobic i jaki jest koszt /byl groszowy/.

Mam swiadomosc, iz jest to przypadek jednostkowy i trudno wyciagac wnioski oceniajace zaklad Pana Latochy, jednak jesli obaj sprowadzaja czesc z Essen, te sama czesc, i jeden chce za to 145 zl a drugi chce 500 no to jest roznica. Stad tez nie polecam Pana Latochy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

musisz pochodzić albo śledzić części do zegarków na allegro tam różne rzeczy się trafiają.

Pochodzę, bo warto;- Cyma się "rozchodziła" i od kilku dni wykazuje regularną dokładnośc 0 sek/dobę :!: :)

Syn i ja jestesmy zadowoleni. Poza tym całkiem ładna, tyle, ze tymczasem tarcza sie kurzy :lol:

Pozdr

PG

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Centauri

Witam

Cyma już jest u mnie, powiem , że nie spodziewałem się takich wyników. Panowie Głowaccy wręcz wypieścili zegarek, Ogólnie obsługa bardzo miła, a co najważniejsze fachowcy a wręcz mistrzowie w każdym calu, przekonałem się na własnej skórze.

Polecam zakład Głowaccy na Złotej w Warszawie.

Cyma wygląda tak:

http://img152.imageshack.us/my.php?image=imag0037al5.jpg

Niestety aparat jest słaby, na żywca wygląda 100 razy lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przypadkiem nie powinna mieć punktów fluorescencyjnych za indeksami godzinowymi od zewnętrznej strony ?

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie bradzo ładnie to teraz wygląda :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Centauri

STARUSZEK NAPISAŁ

A czy przypadkiem nie powinna mieć punktów fluorescencyjnych za indeksami godzinowymi od zewnętrznej strony ?

http://img83.imageshack.us/my.php?image=imag0030by3.jpg

Jak cokolwiek da się zauważyć to nie maiła natomiast miała wykropkowaną całą tarczę, nie wiem powiedzmy oliwkowe kropki, ich nie dało rady odtworzyć. Ale przeglądając aukcje i forum nie trafiłem na taki sam model chodzi o wykropkowaną tarczę jaki posiadam, a w zasadzie posiadałem. Wszystkie są albo srebrne (taka jest teraz moja) albo czarne. Prawdę mówiąc taka mi się bardziej podoba więc wcale nie narzekam, a za kropkami chociaż by były to bym nie płakał.

Zegarek był bardzo przyniszczony na szczęście tylko na zewnątrz, mechanizm OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.