Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Qristo

Marvin - model?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na wstępie i proszę o pomoc w rozszyfrowaniu każdego z 3 posiadanych zegarków.

Rozbiłem na 3 oddzielne wątki aby się nie poplątało

poz1

Marvin z oznaczeniem na werk'u 560 3ADJS 15 jewels

jedyne co było z nim zrobione to jakieś 10 lat temu wymiana plexi u Głowaccy i przedmuchanie mechanizmu, który cyka do dziś, chodź 3 dni temu zastanawialiśmy się czy tarcza mogła się tak dobrze zachować?!?

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu modelu i mechanizmu.

post-44826-0-62681300-1324241332_thumb.jpg

post-44826-0-10993900-1324241959_thumb.jpg

post-44826-0-50002900-1324241979_thumb.jpg

post-44826-0-02712000-1324241997_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Marvin_560 tutaj możesz wszystko sobie zobaczyć. Chociaż ja osobiście powiedziałbym, że są to lata 50. Zgarek ogólnie ładnie zachowany. Sporo takich Marvinów przewinęło się przez nasz krajowy serwis aukcyjny :)

Pozdrawiam

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedź, choć już widziałem ze linkujecie do tego serwisu jakoś nie odkryłem jeszcze jak się po nim poruszać...

co do rocznika tez mam taką intuicję ze to mogą być lata '50 (porównanie do Doxy z podobnego okresu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek z lat 50-tych.

Ogólnie wyglada na ładnie zachowany, chociaz zdjęcia mało wyraźne. Tarcza wyglada tez na oryginał, choć wydaje mi się, że V w nazwie jakies rozmyte. No i na dole napisu SWISS MADE nie widać. Przydałoby się lepsze zdjęcie.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronofil dobrze zauważone bo napisu brakuje! co może sugerować renowację tarczy, ale nikt tego w rodzinie nie robił, podobnie indeksy na 12 wyglądają jak nakładane.

Zdaję sobie sprawę o jakości zdj. ale na chwile obecną dysponuję tylko takimi...

zdj1 werku nie moje aczkolwiek to ten sam, z tym ze moje śrubunki w lepszym stanie (może światło inne na zdj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to światło czy słabe zdjęcie, ale też mam wątpliwości-czy na pewno tarcza nie była odmalowywana?

Edycja: Doczytałem że brakuje napisu-albo coś zeszło w myciu, albo ktoś kiedyś odświeżył tarczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to zastanawiające, bo nawet u Glowaccy się zastanawiali i pracownik nie mógł stwierdzić na 100% czy była renowacja czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronofil dobrze zauważone bo napisu brakuje! co może sugerować renowację tarczy, ale nikt tego w rodzinie nie robił, podobnie indeksy na 12 wyglądają jak nakładane.

Indeksy są nakładane, a podwójny na 12 prawidłowy. Cgyba, że zauwazasz na zywo, że jakoś krzywo, czy cos takiego.

SWISS MADE powinno być. Mam parę podobnych Marvinów - wszystkie maja te sygnaturę.

jest to zastanawiające, bo nawet u Glowaccy się zastanawiali i pracownik nie mógł stwierdzić na 100% czy była renowacja czy nie.

A to już dziwne, że czołowy odnawiacz nie rozpoznał :)

Chociaz parę razy spotkałem się z zegarkami, w których tarcze były odnawiane dawno. Potem znów zżółkły, złapały jakaś patynkę itp i na pierwszy rzut oka nawet w realu może to wprowadzać w błąd. Ale dokładne oględziny na zywo rzadko zostawiaja wątpliwości, bo rzadko mamy do czynienia z naprawdę dobrą renowacją.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronpfil jest szansa ze żebyś na PW podesłał mi zdj tarczy jednego z podobnych Marvinów? za cholery nie mogę nic w sieci znaleźć...

tu jest problem w tym ze nie widać aby była odnawiana (chociaż brak swiss made), ale przy wizycie ze zleceniem na Doxę oddam Marvina aby dobrze sprawdzili co było z tarczą robione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronpfil jest szansa ze żebyś na PW podesłał mi zdj tarczy jednego z podobnych Marvinów? za cholery nie mogę nic w sieci znaleźć...

Mogę, ale nie teraz, proponuję wpisać w google grafika "marvin vintage watches" i masz do wyboru, do koloru :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.