Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jacekn8

Citizen EcoDrive nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zegarek Citizen Eco Drive BL5250-02L. Zegarek leżał sobie na stole przez jakiś czas i po prostu padł. Nie działa kompletnie nic. Wskazówka sekundowa zatrzymała się na 39 sekundzie. Niestety najgorsze jest to że stało się to jakieś 10 miesięcy temu. I zapomniałem sobie o nim. Teraz chce go ożywić. Czy są jeszcze szanse żeby uratować baterię ? Miałem z nim jechać do zegarmistrza ale zacząłem szukać w internecie jakieś info o ładowaniu. Zegarek już leżał cały dzień na parapecie, ale nic, żadnej reakcji. Teraz leży pod żarówką energooszczędną i poleży tak pewnie z 12h. Ile kosztuje taka bateria do tego modelu i gdzie ją kupić ? Z góry dziękuję za wszelkie info. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągnij koronkę całkowicie, odczekaj 30 sekund, a potem ustaw czas i zamknij koronkę.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dalej nic. Wyciągnąłem koronkę na pozycję 2. Czekałem 30s i nic. Zostawie na noc zegarek pod lampką i zobaczę czy coś zagada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włóż go na moment pod jakieś silne źródło światła (lampę fotograficzną, halogen, itp.) i zobacz, czy ruszy.

Obawiam się, że lampką i do tego energooszczędną to za szybko rezultatu nie osiągniesz.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak kiedyś miałem. Położyłem zegarek na parapecie, ruszył po kilkunastu minutach, początkowo sekundnik przeskakiwał po 2 sekundy na raz, ale po kilku godzinach wszystko wróciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ogniwem może być o tyle kiepsko, że często układy do rozpoczęcia ładowania potrzebują akumulatora, który daje pewne szczątkowe napięcie. Jeśli go nie ma, to często mikroprocesor traktuje taki stan jak "brak akumulatora" albo "akumulator uszkodzony" i nie puszcza prądu łądowania. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich układów.

Co do źródła światła to odradzam flesze aparatów czy inne wynalazki, szkoda fotoogniwa. Najlepiej zegarek położyć w miejscu umiarkowanie nasłonecznonym, ewentualnie na chwilę w pełnym słońcu. Takie światło "ma" najwięcej energii. Jak słońca brak, to wystarczy tradycyjna żarówka. Jeśli nadal nic nie ruszy, to zostaje serwis. No chyba, że wymagane są jakieś operacje koronkami/przyciskami. Ale to instrukcja powie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ruszył ! :D energooszczedna zarówka pomogła. Wstaje rano a zegarek zapitala. Poustawiałem wskazówki na 0 i wszystko w porządku. Zobaczymy czy będzie działał nadal po ok rocznej przerwie :D. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połóż go na parapecie przy oknie na cały dzień i powinna się bateria naładować.Tak jak wcześniej pisał rradek najwięcej energii ma światło słoneczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połóż go na parapecie przy oknie na cały dzień i powinna się bateria naładować.Tak jak wcześniej pisał rradek najwięcej energii ma światło słoneczne.

Mój tam leżał 3 dni na słońcu i d*pa. Nie wiem co robić, nie chce ruszyć. Ma rok:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój tam leżał 3 dni na słońcu i d*pa. Nie wiem co robić, nie chce ruszyć. Ma rok:/

Rzecz nie tyle w wieku, co w spadku ładunku w aku poniżej progowej wartości. Czyli ile leżał w ciemnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.