Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

markopolo

Metron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Z okazji Nowego Roku życzę, wszystkim użytkownikom tego forum dużo zdrowia i zadowolenia z uprawianego hobby.

Moje pytanie dotyczy tego bębna, jakie zadanie ma spełniać ta blokada spężyny.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

http://naforum.zapodaj.net/8289164385b3.jpg.html

Pozdrawiam

markopolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie jest to takie cuś do wstępnego naciągu sprężyny ? Tak mi się kołacze, ale poczekajmy na inne wyjaśnienia.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to blokada zabezpieczająca sprężynę przed zerwaniem oraz spadnięciem przy maksymalnym zluzowaniu. Ma ta zastawka maltańska jeszcze jeden plusik bo powoduje, że zegar chodzi tylko w "najlepszym" zakresie siły sprężyny czyli nie można nakręcić zegara za mocno tak by nieco spieszył i zegar zatrzyma się zanim zacznie opóźniać z powodu słabej sprężyny.

Jak za bardzo pokręciłem pytaj spróbuję inaczej to zapisać.

PozdrawiAM

Zdążyć przed Tarantem oto jest wyzwanie :lol:

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry, a jaki jest dla Metron kominkowy - werk M 58 ten " najlepszy " zakres dla sprężyny chodu ?

Bez zastawki wykonałem osiem obrotów - dalej bałem się o sprężynę.

Pozdrawiam

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno podać bezpieczną ilość obrotów dużo łatwiej jest nakręcać z wyczuciem. Tzw koniec sprężyny jest wyraźnie wyczuwalny i trzeba tylko potrenować i nie przesadzić z siłą.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Chodzi mi o informację, jak firmowo w tym mechaniźmie ustawiana była zastawka. Ustawiałem dwa obroty początkowe jako napięcie sprężyny wstępne, około 3.75 obrotu sprężyny - zakres działania zastawki - część robocza sprężyny i zostały około dwa obroty końcowe odcięte przez zastawkę. Mam wątpliwości czy tak jest OKI. Pod koniec działania sprężyny zegar spowalnia chód - a część robocza jest ustawiona na środkowy zakres napięcia sprężyny. Ustawiłem zgodnie z litaraturą w tym temacie. Albo sprężyna zmieniała charakterystykę ( czy to możliwe )albo jej charakterystyka jest taka, że firmowo jest inaczej ustawiana. Zegar około 20 lat był niekonserwowany.

Pozdrawiam

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danych firmowych METRON nie znam.

Po 20 latach pracy sprężyna napędowa jest już odkształcona na tyle, że nic już nie jest tak jak zegar był nowy.

Jeszcze gorzej jeżeli zegar był nakręcony i popsuty był przechowywany kilka lat.

W starych zegarach ustawiam zastawkę około -2 obroty od pełnego naciągu. A w swoim własnym zegarze odkręciłem zastawkę bo nie jest tam zupełnie potrzebna.

Koniecznie trzeba wyjąć sprężynę wyczyścić ją i ponownie zamontować dokładnie nasmarowaną.

Zatarte sprężyny uszkadzają więcej zegarów niż za silni użytkownicy B)

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.