Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gotrek

Seiko SRP027 problem z uznaniem gwarancji/reklamacji, prosze o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam poważny problem z jednym z sklepów, ponieważ parę miesięcy temu zakupiłem u nich w/w zegarek i wszystko chodziło jak żyletka ale 2 dni temu kiedy obudziłem się do pracy i chciałem założyć na rękę zegarek okazało się ze ten stanął, a co najdziwniejsze wskazówka pokazująca godzinę zatrzymała się na literce S (logo Seiko) i dalej iść nie chce(dosłownie literka logo blokuje dalszy ruch wskazówki), a jak by tego było mało "S" się spłaszczyło i wygląda jak wężyk z gry Snake, dzwoniłem do wyżej wymienionego sklepu powiedziałem jak sprawa wygląda i dostałem taką odpowiedz:

Witam

W przypadku reklamacji zegarek należy odesłąc na nasz adres, podany jest on

również w karcie gwarancyjnej.

Natomiast na 99% pana informuje z góry, iż nie uwzględnią nam reklamacji z

powodu przestawienia wskazówki, mechaniczne usterki nie są uwzględniane

przez nasz serwis, jeśli byłby problem z mechanizmem, zrobią to od ręki,

natomiast z tym będzie problem napewno.

Jeśli chodzi o samą tarcze, niestety nie możemy jej zamówić, natomiast jest

możliwość sprowadzenia mechanizmu z tarczą w cenie 480 zł lub razem z

kopertą (pełen zestaw bez bransolety 650 zł).

Można też przesłać do nas zegarek oddamy do serwisu i poproszę o naprawę,

myślę, że będzie to o wiele tańsza opcja.

Pozdrawiam i czekam na decyzję

Allano Equador

Nie rozumiem jak uszczerbek na moim zegarku może być mechaniczny/spowodowany z mojej winy? skoro o zegarek dbałem i po dziś dzień wygląda naprawdę BardzoDobrze+, a do tego próbują mi nie uznać gwarancji i proponują od razu zapłacić żeby naprawili. Do tego pracownica sklepu cały czas utrzymuje ze mi tego nie naprawia bo oni w ramach gwarancji naprawiają tylko mechanizm i nic wiecej.

Proszę o pomoc i jakieś rady bo nie wiem co w tym przypadku zrobić a nie ukrywam ze zegarek dla mnie był drogi i bardzo go lubię wiec wole nowy lub profesjonalną naprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw bym wysłał, a dopiero w razie konkretnie negatywnej odpowiedzi martwił się.

Swoją drogą, jakieś agresywne te S są - niedawno ktoś pokazywał BFS w którym S zaatakowało wskazówkę (albo na odwrót).

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc nie jestem pierwszy z agresywną literką S...

A jak poradził sobie tamten forumowicz i ile kosztuje taki serwis jeśli wolałbym sam oddać do prawdziwego fachowca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic odpisałem im co o tym myśle....

Mogę wysłać do Państwa zegarek bo chce się porozumieć z wami, lecz po prostu Ja osobiście uważam, że zakupiony u was zegarek uległ zniszczeniu wewnątrz kopert czyli mechanizmie, ponieważ to wskazówki zegara są bezpośrednio połączone z mechanizmem i na bazie jego pracy wskazują godzinę, poza tym na aukcji nie napisali państwo iż udzielają tylko takiej gwarancji, gdyby tak było kilkukrotnie przemyślałbym zakup zegarka ponieważ to tak jak bym kupił nową Toyote i dostał gwarancje tylko na silnik, a sprzedający nie ponosi odpowiedzialności za inne części, czy Państwo kupili by takie nowe auto z taką gwarancja?

Byłem także w placówce Federacji Konsumentów i powiedziano mi iż taka gwarancja bez uprzedniej informacji na aukcji jest niedopuszczalna, co za tym idzie mam prawo do profesjonalenj naprawy wadliwego zegarka bez ponoszenia opłat, a tylko na tym mi zależy, aby zegarek był przywrócony do stanu orginalnego.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia tego czy uznają defekty tego typu, bo serwisy zwykle odmawiają, twierdząc, że skoro to usterka mechaniczna( odpadające indeksy/cyfry, zaczepiające wskazówki) to jest to wina klienta, który zegarkiem uderzył. Są wprawdzie firmy, które poczuwają się i stosują politykę goodwill, ale czy tak będzie to ciężko mi powiedzieć. Pytanie czy S odpadło czy tylko blokuje wskazówkę i zegarek wizualnie jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tak zapytam bo chce miec jakies wyjscie z sytuacji czy znacie jakiś serwis seiko w poznaniu (autoryzowany) lub uczciwego zegarmistrza ktory podjął by sie naprawy ( mieszkam w Kaliszu dlatego raczej nie pojde z zegarkiem do warszawy a bede chciał go wysłać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do naprawiania to tu nie ma wiele. Trzeba spróbować wyprostować i przymocować nieszczęsną literkę (co zapewne nie uda się), oderwać napis albo...wymienić całą tarczę, co wydaje się jedynym w pełni akceptowalnym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz naprawiac to poządnie... ale wracając do mojej prośby, gdzie mógłbym oddać zegarek do profesjonalnej naprawy i na oko ile taka zabawa będzie mnie kosztowała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz naprawiac to poządnie... ale wracając do mojej prośby, gdzie mógłbym oddać zegarek do profesjonalnej naprawy i na oko ile taka zabawa będzie mnie kosztowała?

Baum Gdańsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem do czynienie z tą samą Kobietą i w identyczny sposób odpowiedziała (tu podpisał się mężczyzna)

w kolejnych mailach, doszło do tego, że była tak pewna siebie mówiąc o założeniu jej sprawy w Sądzie

przy zegarkach, które sprzedaje w granicach do 700zł założenie takiej sprawy może być trudne bo to założyciel za nią płaci (zwrot kosztów w przypadku wygranej)

pismo za radą Sądu Polubownego nie pomogło

po prostu nie ma gdzie zrealizować tej naprawy jak u zegarmistrza za rogiem, w innym przypadku musiałby dopłacać do interesu

sugerują Moda o przyklejenie tego tematu na górę, jako przestrogi przed zakupami w wyżej wymienionej firmie,

żeby nie było, że piszę bezpodstawnie, w moim indeks odpadł nim go odfoliowałem, a oddać chciałem w/g przysługującego prawa 10dni przy zakupach internetowych

nie mogłem nawet wymienić bo to niby moja wina była a nie kuriera, czy wadliwego egzemplarza, mimo zrobionych zdjęć

nie chcę już wspominać i się denerwować, ale odradzam

znane mi są również inne przygody userów tego forum - nie ma tego dużo, bo pewnie u Seiko 1/100 cierpi na jakiś defekt

i tak rodzinny interesik się kręci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, ze podwieszanie tematu z powodu 2 sporów ze sprzedawcą to przesada. Wkrótce mielibyśmy po kilka stron samych takich podwieszonych tematów na każdym niemal podforum :).

Kto zechce - temat i tak znajdzie, wszystkich nie uratujemy....

Myślę, że firmę można zawiadomić o tym temacie. Reklama dźwignią handlu !

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem do nich zegarek w poniedziałek, teraz czekam na "werdykt" i główkuje na zapas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostąłe mwiadomość od ALLNANO że zegarek został naprawiony cytuje maila:

Witam

Zegarek został naprawiony ponieważ przez zablokowanie, mechanizm został

przyblokowany i miało to wpływ na jego działanie. Logo zostało

zregenerowane.

Odsyłam zegarek dziś

Pozdrawiam

Joanna Wańska

Allano Equador

Jak tylko go odbiore zdam relacje czy sie postarali czy jednak cos nie tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek dostałem z powrotem:

Logo zregenerowali w sposób dobry/zadowalający nie mam większych zastrzeżeń

Odpukać chodzi i nie narzekam ;]

Mimo to ponownie w sklepie bym nie zamówił jeśli dają tylko taką gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie dodam tylko, że te Sieko są drogie w naprawie. Mój SRP025 miał problem z szczelnością. Pod wpływem wilgoci na tarczy zrobił się zaciek. Musiałem zamówić tarczę i uszczelkę. Czekałem na to 2 miesiące. Wymiana + tarcza + uszczelka = 300PLN!!!

Zegarek kosztował mnie 600zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś tu pisał, że zegarek sprzedał komuś a ten mu odesłał

sprzedający zgodził się na to, ale zegarek dostał cały zdezelowany

miałem, już nie mam - bardzo go lubiłem, może kiedyś odkupię, złego słowa powiedzieć nie mogę i nawet sobie nie wyobrażam jak wam się takie rzeczy dzieją

tak czy siak - cel obrany 6r15 (chociaż już przy sumiakach czytałem o podobnych wpadkach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.