Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

IceColdDi

Poljot de luxe - prośba o podpowiedz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jaj w temacie chciałbym wyciągnąć werk zęby przeczyścić kopertę (z koronką sobie już poradziłem). Które śrubki należysz odkręcić i ewentualnie jeszcze coś zrobić ?

Dołączając zdjęcie z góry dziękuję.

poljot33.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw wyjąć wałek naciągowy. Trzeba nacisnąć ten dynks widoczny na fotce ponizej wałka jakims szpikulcem i jednoczesnie wyciągnąć wałek z koronką.

Następnie wykrecić dwie srubki z uszkami mocującymi - te najbardziej na zewnatrz.

Potem zdemontowac ramkę ze szkiełkiem odpowiednio ją podwazając ostrzem włozonym we wgłebienie na obwodzie.

Gotowe - mechanizm wychodzi do przodu.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś parę dni temu mordował taki zegarek :lol:

http://forums.watchuseek.com/f10/luch-ultra-thin-2209-killed-then-fixeded-638038.html

Na przedostatnim zdjęciu widać kompletny mechanizm poza kopertą, czyli widać których (dwóch) śrubek brakuje :blink:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw wyjąć wałek naciągowy. Trzeba nacisnąć ten dynks widoczny na fotce ponizej wałka jakims szpikulcem i jednoczesnie wyciągnąć wałek z koronką.

Następnie wykrecić dwie srubki z uszkami mocującymi - te najbardziej na zewnatrz.

Potem zdemontowac ramkę ze szkiełkiem odpowiednio ją podwazając ostrzem włozonym we wgłebienie na obwodzie.

Gotowe - mechanizm wychodzi do przodu.

Dziękuję za szybką odpowiedz :blink:

I jeszcze jedno, z czego jest wykonane szkiełko w tym zegarku czy to jest plexi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Dziękuję za szybką odpowiedz :blink:

I jeszcze jedno, z czego jest wykonane szkiełko w tym zegarku czy to jest plexi ?

To trudno określić bez fotografii. Najprawdopodobniej jest to plexi. Tak na marginesie by wydostać mechanizm trzeba oprócz odkręcenia wiadomych śrubek i sztyftu blokującego wałek naciągowy jeszcze podważyć pierscień ze szkiełkiem i wyciągnąć mechanizm od przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trudno określić bez fotografii. Najprawdopodobniej jest to plexi. Tak na marginesie by wydostać mechanizm trzeba oprócz odkręcenia wiadomych śrubek i sztyftu blokującego wałek naciągowy jeszcze podważyć pierscień ze szkiełkiem i wyciągnąć mechanizm od przodu.

Tak zegarek wygląda z przodu

poljot1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie by wydostać mechanizm trzeba oprócz odkręcenia wiadomych śrubek i sztyftu blokującego wałek naciągowy jeszcze podważyć pierscień ze szkiełkiem i wyciągnąć mechanizm od przodu.

Toż napisałem Koledze wcześniej ;)

Tak zegarek wygląda z przodu

Plexi

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toż napisałem Koledze wcześniej ;)

Plexi

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toż napisałem Koledze wcześniej :rolleyes:

Plexi

Jeszcze jedno pytanko a w zasadzie dwa :)

Czy można wymienić je na "lepsze" szkiełko ? i czy jego rozmiar to 312 mm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanko a w zasadzie dwa ;)

Czy można wymienić je na "lepsze" szkiełko ? i czy jego rozmiar to 312 mm ?

Raczej 326, dzisiaj wlasnie wstawialem do takiego poljota jak twoj.

Zeby bylo bardziej plaskie wzialem 330 i zjechalem na papierze 800, wyszlo swietnie. Troche mialem problem, bo pajak nie chcial chwycic szkla z podkladki, ale podpatrzonym knyfem u zegarmistrza sobie poradzilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej 326, dzisiaj wlasnie wstawialem do takiego poljota jak twoj.

Zeby bylo bardziej plaskie wzialem 330 i zjechalem na papierze 800, wyszlo swietnie. Troche mialem problem, bo pajak nie chcial chwycic szkla z podkladki, ale podpatrzonym knyfem u zegarmistrza sobie poradzilem.

... a gdzie mogę dostać takie szkiełko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a gdzie mogę dostać takie szkiełko ?

No brachu, jak nie masz szkiel i sprzetu to do zegarmistrza trza zawitac. Cena 15- 20 zl.

Jezeli szklo nie jest spekane mozesz spolerowac. Najpierw 800,potem 1000, potem 1200 i na koncu pasta Polywatch.

U mnie sprawdza sie na medal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No brachu, jak nie masz szkiel i sprzetu to do zegarmistrza trza zawitac. Cena 15- 20 zl.

Jezeli szklo nie jest spekane mozesz spolerowac. Najpierw 800,potem 1000, potem 1200 i na koncu pasta Polywatch.

U mnie sprawdza sie na medal.

Ok zegarek już ma nowe szkiełko wygląda teraz tak:

1szkieko.jpg

2szkieko.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to jest tylko efekt zdjęcia, ale wydaje mi sie, że szkiełko jest zbyt wysokie i psuje wyglad tego zegarka

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.