Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

PRGreg

Adriatica Worldchampion

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam możliwość kupienia za około 500zł Adriaticę Worldchampiona z lat 50-tych z "czerwonym mechanizmem". Zegarmistrz zachwala go jako bardzo solidny (3 adjustmenty) i nie do zdarcia.

Niestety nie mogę z nim zbytnio polemizować bo mój konik to zegary wagowe i w tamtej materii czuje się pewnie.

Ktoś na forum kiedyś trafnie zauważył że wiedza o zegarach i zegarkach to jak porównanie wiedzy o samochodach i motocyklach (niby i to i tamto ma silnik, koła oraz kierownice a jednak różnice sa zasadnicze)

Zegarki dopiero zaczynam tak naprawdę kolekcjonować i jak na razie muszę bazować na opinii bardziej doświadczonych kolegów.

Co wobec tego myślicie o tym mechanizmie i Adriatice wogóle. Design uderzająco przypomina Atlantica Worldmastera z tego samego okresu (nawet nazewnictwo jest podobne - master/champion). Czy te firmy współpracowały bo podobieństwo jest uderzające? Generalnie zamierzam jak na razie szukać zegarków z lat 40 - 50 (ze względu na niepowtarzalny urok tarcz i designu wogóle)

Czy macie jakieś sugestie w tej materii. Czym sie zainteresować? . Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem trzeba poważnie na głowę upaść, żeby wołać 5 stówek za Adriaticę...

To taki tańszy klon Atlantica - pewnie się koledzy tu dokładniej wypowiedzą - podobieństwo chyba nie wywodzi się ze struktury właścicielskiej.

Miłe zegarki - ale bez przesady...

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Adriaticę EXTRA 5049 Isoflex i bardzo sobie chwalę, wartość w pieniądzu pewnie niewielka, ale sentymentala duża, bo to

zegarek po dziadku. No i mimo ponad 50-lat chodzi perfekcyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500 za adratice, to lekka przesada..chyba że NOS z pudełkiem:)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Ci sekcję sprzedam, ostatnio sporo vintage'y sie pojawia. Na pewno znajdziesz coś interesującego w tej cenie.

Kupię garniturowca z jasną tarczą, 38mm-41mm, do 5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.