Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

haker

Sposób na porysowaną bransoletę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zacząłem się przyglądać dzisiaj swojemu zegarkowi i żal mi się zrobiło, ze tak go zaniedbałem. Część bransolety tej powyżej godziny 12 (heh ale tłumaczenie) do zapięcia - czyli głównie tu gdzie opieram ręke o stół, biurko strasznie się mi porysowała. Ta druga część jest idealna.

I tu moje pytanie, czy da radę wyczyścić tą bransoletę? Czy jakaś pasta? Ściereczka magiczna? Nie wiem oddać do zegarmistrza? Prosiłbym o rady o ile da się to zrobić.

(Przepraszam za jakość zdjęć, w trybie makro aparat nie łapał mi ostrości nie wiedzieć czemu.)

34d4fb2cbe4adf5amed.jpg 6ef2dd390feacb4fmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to polerowana branza to ściereczka Cape Code powinna sprawę załatwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj wyjdzie moja niewiedza i nieprofesjonalizm, ponieważ kompletnie na tym się nie znam czy to jest polerowane czy szczotkowane. Jeśli coś pomoże to TUTAJ jest sporo zdjęć z bliska tej bransolety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po użyciu cape code na pewno będzie już polerowane ;-)

sprawdź na bazarku - ktoś ma je w stałej ofercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli coś pomoże to TUTAJ jest sporo zdjęć z bliska tej bransolety.

To jest szczotkowane. Cape Code się nie nadaje. Potrzebna jest specjalna ściereczka do szczotkowania (tudzież jakaś guma szlifierska). W wersji oszczędnościowej można szczotkować papierem ściernym o drobnej gradacji (ok 1500-2000). Tylko że trzeba mieć troche doświadczenia, żeby to ładnie i równo szlifować (prostolinijne ruchy).

Z drugiej strony, mamy tu do czynienia z dość tanią, zwijaną bransoletką od piątki, więc na czym innym mielibyśmy eksperymentować, jeśli nie na czymś takim ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łuuu to do takiego manuala to ja się kompletnie nie nadaje :P Tania nie tania ale pierwszy zegarek tak więc pierwsza bransa i szacunek się należy ;)

Może w takim razie do zegarmistrza się przejdę - może się chwyci takiej roboty.

Swoją drogą da radę kupić taką samą branse gdzieś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransoleta nie jest w najgorszym stanie. Wez gabke, taka jak do garow i ta ostra czescia "poleruj" wzdloz. Jak chcesz uzyskaj lepszy efekt to zakup tzw. wate stalowa. Mozna ja kupic w sklepach typu Obi, Castorama. Wytlumacz sprzedawcy, ze chcesz uzyskac efekt szczotkowanej stali i napewno ci doradzi.

A jak papier scierny to zobacz TU

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za rady! Spróbuje z tą watą stalową, jutro skoczę do kilku wielkopowierzchniowych po nią. Ale na początek zobaczymy gąbką :P

Co do papieru, jak patrzę jak ten gość odnowił sobie branse to stwierdzam, że super sprawa, ale tak jak piszesz - poczekam aż naprawdę będzie zajechana moja bransoletka bo w porównaniu do tamtego nie jest źle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup polerkę do paznokci koszt 2 zł znajdują się tam 4 strony do polerowania ,pierwsza to papier ścierny ...4 strona wysoki połysk.kobiety doskonale wiedzą jak nadać swym paznokciom wysoki połysk trzeba skorzystać z ich wiedzy.poleruj tylko w jedną stronę żadnych skosów ,kółeczek.koszt znikomy a efekt !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah kolejny jakże banalny a bardzo pomocny pomysł ;)

Szkoda że nie ma tu plusików na forum, super sprawa koledzy. "Ostra" strona myjaka do garów daje radę, fajnie nadaje efekt szczotkowania, lecz słabo usuwa głębsze rysy. Zaraz zmolestuje swoją Panią na taką polerkę, ma gdzieś kilka nówek pochowane :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt "ostrej" strony myjaka do garów i 10 minut dosłownie zabawy ;)

914c889bc814b31emed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ktoś spotkał się z czymś takim iż zegarmistrz proponował polerowanie bransolety ultradźwiękami czy jakoś tak...cholernie droga rzecz chyba koło 150 zł...już nie pamiętam u kogo pytałem ale było to w Krakowie, nie wiem czy nie na siennej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no to takie polerowanie połowa wartości zegarka...Jak ktoś posiada zegarek >4k zł to może i opłacalne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no to takie polerowanie połowa wartości zegarka...Jak ktoś posiada zegarek >4k zł to może i opłacalne ;)

no tak ale zastanawia mnie czy jest skuteczne i na jak długo (jak długo się utrzymuje efekt)...czasem człowiek ma wartość sentymentalną do zegarka i wtedy kasa się nie liczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem na ile może być to skuteczne, na jakie rysy, zanidbania ale skoro 150zł to raczej musi to być porządna usługa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o polerowaniu ultradźwiękami to nie słyszałem jeszcze. takimi urządzeniami to się czyści. Jest natomiast polerowanie chemiczne, kwasem i prądem się traktuje stal odpowiednią i wychodzi piękny połysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się ;)

Pomijając domowe sposoby, jaki salon wykona nam najlepiej polerkę i nie zedrze skóry ? Mam dość drogi zegarek, trudny do polerki bo powierzchnie szczotkowane mieszają sie z tymi na połysk. Głowaccy w Warszawie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcomartin, nie wiem czy śledziłeś, ale przecież podobno Twoja słynna Eterna została w końcu idealnie zregenerowana (poprawiona po innym zegarmistrzu) u Dolińskich, w cenie dość przystępnej (nie pamiętam dokładnie 200-300zł, pytaj Cer_tom-a)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o eterne. dolinskich uslugi znam. robia polerke dobrze ale nie idealnie. szukam alternatyw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz do Staruszka,osoba "biegła" w stali i kompetentna..na pewno doradzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.