Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wahnik

Nóż szefa kuchni - macie jakieś doświadczenia ?

Rekomendowane odpowiedzi

sa dość kruche łatwo się łamią i co gorsza b.szybko tępią ,

 

Właśnie to sprawdzę w praktyce ; jeżeli są kruche ,to znaczy że twarde , jeżeli się szybko tepią to znaczy że są miękkie.

Biorąc pod uwagę cechy stali powyższe się wyklucza . Ja myślę ,że są bardziej miękkie ale lubię czynność ostrzenia.


pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest także nieźle wyważony :

 

2cc16f554e9b391amed.jpg


pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aż mam ochotę zakupić sobie kolejny kuchenny nóż ;)

Poczekam na dalsze spostrzeżenia i może się skuszę...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam i polecam noże któr nie trzeba ostrzyć. Są nimi noże Zepter. Użytkuje je już 2 lata i ostre jak na początku. Mają małe ząbki, tną wszystko co napotkają na drodze :(

336297_big.jpg

UDANY PREZENT NA NASZ ŚLUB (od teściów:) )

ZDJĘCIE POGLĄDOWE - ale moje są identyczne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nóż szefa kuchni a carlito1 nic nie poradzi? :D

 

On używa takiego chyba

ST7MBK_2.jpg

 

:(


 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie Michał prosił, żebym nie wysyłał tego zdjęcia, ale co mi tam - najwyżej jakaś camora z vendetą wpadnie :(

 

fs634011.jpg

 

 

634025.jpg


 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no ładnie! widzę że moje zainteresowanie m.in. zegarkami jak i kucharzeniem nie jest takie odosobnione :( (mowa o świadomości posiadania dobrego sprzętu-dzięki której lepiej się "pracuje")

Dobry nóż to podstawa! I ta przyjemność z krojenia... hehehe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W kwestii noży ceramicznych, to powiem tak, są modne i dobre do pierwszego ostrzenia, i nic więcej. Modne tak jak modne w sezonie są trampki, a za rok seledynowe balerinki :( Reklamowane jako niezniszczalne, tną a jakże, ale moim zdaniem to bardziej produkt wymyślony na potrzeby handlu, ruchu w interesie. Szef z gruntu powinien być konserwatywny, więc i konserwatywnego powinien używać noża :D. Kuty, a nie tylko hartowany. Damascen niekoniecznie, choć to dobra stal, bo sprężysta, ale w kuchnii? Damascen pierwotnie był na szable, o długim ostrzu, gdzie sprężystośc dawała jakąś przewagę nad przeciwnikiem.

Ja kupiłem Gerlacha za ok. 60 złotych, twardość 56 HRC i nie polecam, za miękki, ale na kucharzenie obiadu dla kawalera wystarczy :) !

Noże ze stali weglowej w opinii smakoszy zmieniają smak potraw, szczególnie o kwaśnej nucie, choć mają charakter, szczególnie japońskie np. stare produkty mistrza Hattori. Jeśli ktoś chce noż z japońskim charakterem, kuty twardy damascen, ze stali nierdzewnej o europejskiej rękojeści polecam produkty na ebayu japan knife. Cena w zalezności od ilości warstw damascenu, ale za 30-400 złociszy mamy niezły chef knife typ santoku, lub deba.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

-"no ładnie! widzę że moje zainteresowanie m.in. zegarkami jak i kucharzeniem nie jest takie odosobnione (mowa o świadomości posiadania dobrego sprzętu-dzięki której lepiej się "pracuje")

Dobry nóż to podstawa! I ta przyjemność z krojenia... hehehe'-

 

Tak dobry nóż w kuchni to wręcz mistyczne doświadczenie i tylko ten to doceni kto doświadczył kontaktu z naprawdę ostrym nożem.

ProJ

9530395b8b13da9d.jpg

Chroma 301

a52b2c8df45ae957.jpg

 

Kumagoro

a771e2dae98e3559.jpg

 

saiun

d5f9f40e8615e7aa.jpg


-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy ktos moglby porownac japonskiego szefa za 300-400zl do mojego szefa kuchni Vicka ok 25 cm (model podalem na poprzedniej stronie). Jestem kucharzem amatorem, czasem zdarza sie wode przypalic. Zona wszysto cicha pikutkami. Zastanawiam sie czy warto kupic japonca. Do vicka przekonala mnie dobra cena (ok 130zl) i fakt ze nie rdzewieje. Ostrze go na triangle i nie narzekam ale zastanawiam sie czy japonce to nie jest inny wymiar- w sensie uzytkowym.


Obecnie na nadgarstku Orient Star SDK05003W0

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma sensu zmieniać ten vicek to b.dobry nóż

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a patrzyles moze na japonskie noze Global? Naprawde swietne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co recki wstawiac sam wygląd mówi sam za siebie noże sa tandetne ;)

dobre noze nie maja wodotrysków ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

-"Nie ma co recki wstawiac sam wygląd mówi sam za siebie noże sa tandetne

dobre noze nie maja wodotrysków"-

Tylko jednej rzeczy szkoda!!!

Stosunku naszych polskich zarobków do cen które niestety są bezlitosne !

Myślę że jak by każdy ("domowy kucharz") zarabiał średnią europejską w pln.

Żadna bariera nie stanowiła by dla nas przeszkody,kto by miał prace a do tego uczciwie był wynagradzany a nie jak teraz okradany z każdej złotówki to taki "niby" kosmicznie drogi japoński nóż był by polecany drogą pantoflową sąsiad sąsiadowi ;)

A dla czego?

Bo żaden Global czy Chroma 301 nie zastąpi tego czym jest krojenie i siekanie

Japońskim nożem z prawdziwego zdarzenia!

Uwielbiam i od dziecka uwielbiałem Gwiezdne Wojny a szczególnie laserowy miecz-możecie wierzyć lub nie ale Japońskie noże-(uznane i firmowe) dają więcej niż namiastkę takiego miecza.

Victorinox i Fiskars owszem fajne ale japońce to inny poziom krojenia-dobre japońce!


-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Twierdzisz że kutego Vitorinoxa nie da się naostrzyć tak jak japońca? Nie zgadzam się. Porównywałem fabrycznie ostre Santoku (skuwka z bluesteel i VG10) z moim szefem naostrzonym na kamieniu wodnym i różnica była dosłownie żadna, nie licząc oczywiście sposobu i wygody samego krojenia (szlif jednostronny). Do poziomu „miecza świetlnego” można naostrzyć nawet pokrywkę od puszki sardynek, problemy są dwa - trzymanie ostrości oraz agresja cięcia. Wiadomo że stal z dużą zawartością węgla jest najbardziej agresywna i doskonale trzyma ostrość ale jest przy tym najbardziej krucha oraz najmniej odporna na warunki przechowywania i wymaga pielęgnacji, stal z której wykonany jest Victorinox jest doskonałym kompromisem.

 

Ja uważam że do noży japońskich trzeba mieć cierpliwość i w ogóle chęć brnięcia w te całe obrzędy związane z pielęgnacją i ostrzeniem, ja wolę machnąć parę razy na diamentowej stalce i mieć spokój na cały dzień pracy - dla mnie to żaden problem że nóż po przebiegu paru kilogramów ryb się stępi, a sama ostrość nie musi być olbrzymia. Choć nie powiem, japońce ciągle bardzo mi się podobają - kto wie może znów kupię, ale na pewno nie po to by duplikować szwajcarskiego szefa, raczej do wypełnienia luki.

 

Trzeba również pamiętać że do siekania, szatkowania czy drobnego krojenia można zaopatrzyć się w znacznie wygodniejsze narzędzia jak http://www.swissknife.pl/produkt/675,Noz-waga.html czy też tzw. Mandolina V-4 Börnera. Bez tej drugiej nie wyobrażam sobie pracy w kuchni, kto poszatkuje najlepszym japońskim nożem cebulę w 3 sekundy? Albo pokroi całego ogórka na plastry w sekund 5 ;)

 


Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tej sprytnej maszynce po prostu brak jest duszy.

To zwyczajna fabryka plastrów równych i wszelakich. ;)

A nóż a jeszcze lepiej ostry i dobry nóż to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;)


-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do poziomu „miecza świetlnego” można naostrzyć nawet pokrywkę od puszki sardynek, problemy są dwa - trzymanie ostrości oraz agresja cięcia.

 

 

T

 

Zgadzam się z tym twierdzeniem. Wygrzebałem gdzieś z rupieci kuchennych tasaczek , który kupiłem w sklepie

"wszystko po 5 zł " ... naostrzyłem ... i teraz wszyscy kroimy pieczywo wyłącznie tym "narzędziem:" zostawiając nóż szefa kuchni do poważniejszych prac :

 

9b4e6f881bac52dcmed.jpg


pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja niegdyś próbowałem przeciąć bułkę swoim szefem, nieco go nie doceniłem i przeciąłem bułkę razem z dłonią ;) Do krojenia chleba używam normalnego noża do chleba (długi z dużymi zębami) ze stali INOX albo osławionych pikutków. Co do szatkownicy to faktycznie duszy jej brak, ale ja w kuchni preferuję wygodę i funkcjonalność


Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...albo osławionych pikutków.

 

Vcore , tu mnie zadziwiłeś - niewiem czy dobrze rozumiem ,

ale "pikutki" wg mojego pojęcia to są małe nożyki do obierania itp. -

używasz takich właśnie małych nożyków do pieczywa i są wygodne ?


pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pikutek nadaje sie do wielu zastosowań oprócz obierania ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do noży ;) Osobiście używam Fiskarsa(dobry i tani)ale życie w kuchni bez PIKUTKA nie ma sensu!!!PIKUTEK ponad wszystko!!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.