Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arek354

Mołnia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kilka lat temu otrzymałem od ojca zegarek. Jest to kieszonkowa Mołnia, którą otrzymał mój dziadek z okazji 25 lat przepracowanych w przemyśle wydobywczym. Zegarek na chodzie, z ładnym łańcuszkiem i klamerką (czy jak się to to nazywa?). Interesuje mnie model czy symbol tego egzemplarza. Z góry dziękuję za pomoc.

Arek

0_1329656862_thumb.jpg 86_1329656862_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Zegarki z Sojuza mają to do siebie ,że nie są one oznaczane numerami modeli.

Jest to Mołnia (Molnija - Błyskawica) - -czyli jedna z wielu wersji popularnych zegarków kieszonkowych.Jest ona na mechanizmie 3602 - 18 kamieni. Wyprodukowany w Czelabińsku w latach 70 XX wieku. Wyprodukowany na rynki wewnętrzne Sojuza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten łańcuszek to się nazywa dewizka.

Otwórz dekiel, w środku będzie Mołnia 3602 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Armian, mój egzemplarz będzie chyba trochę starszy, bo dziadek pracował do roku 1961 (później krótka renta i śmierć w 1965), więc ten 1961-wszy to ostatni rok, w którym mógł otrzymać ten zegarek jako nagrodę. W każdym razie dziękuję za pomoc. Jakubosowi również ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe Arku, mógłbyś zamieścić zdjęcie mechanizmu? to potwierdziło by tę hipotezę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

o ile werk nie byl wymieniany, to sadzac po tarczy, koronce i deklu - jest to Molnia 3602.A (cienka - 3,5 mm), przypuszczalnie z drugiej polowy lat piecdziesiatych - 15 kamienna ze szlifami na mostkach. Po otwarciu bedzie mozna zobaczyc rok produkcji.

Pozdrawiam.

WerkBury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie wnętrza umieszczę, gdy tylko uda mi się otworzyć dekiel. Nie mam odpowiednich narzędzi, palce wyjątkowo śliskie ;), a śrubokrętem nie chciał bym porysować rodzinnej pamiątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie wnętrza umieszczę, gdy tylko uda mi się otworzyć dekiel. Nie mam odpowiednich narzędzi, palce wyjątkowo śliskie ;), a śrubokrętem nie chciał bym porysować rodzinnej pamiątki.

O właśnie - dobrze myśleć przed szkodą :). Tak przypóźno dopowiem, jakby kto jeszcze temat kiedys wykopał - to bardzo typowa mołnia z Czelabińska z przełomu lat '50 i '60. Charakterystyczna tarcza i dekiel, w środku mechanizm 15 kamieniowy z płaskim włosem i szlifowanymi płytami. całkiem ładny stan zachowania, trzeba przyznać ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.