arek354 0 #1 Napisano 19 Lutego 2012 Witam. Kilka lat temu otrzymałem od ojca zegarek. Jest to kieszonkowa Mołnia, którą otrzymał mój dziadek z okazji 25 lat przepracowanych w przemyśle wydobywczym. Zegarek na chodzie, z ładnym łańcuszkiem i klamerką (czy jak się to to nazywa?). Interesuje mnie model czy symbol tego egzemplarza. Z góry dziękuję za pomoc.Arek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #2 Napisano 19 Lutego 2012 Witaj,Zegarki z Sojuza mają to do siebie ,że nie są one oznaczane numerami modeli. Jest to Mołnia (Molnija - Błyskawica) - -czyli jedna z wielu wersji popularnych zegarków kieszonkowych.Jest ona na mechanizmie 3602 - 18 kamieni. Wyprodukowany w Czelabińsku w latach 70 XX wieku. Wyprodukowany na rynki wewnętrzne Sojuza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakubos 572 #3 Napisano 19 Lutego 2012 Ten łańcuszek to się nazywa dewizka.Otwórz dekiel, w środku będzie Mołnia 3602 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek354 0 #4 Napisano 19 Lutego 2012 Armian, mój egzemplarz będzie chyba trochę starszy, bo dziadek pracował do roku 1961 (później krótka renta i śmierć w 1965), więc ten 1961-wszy to ostatni rok, w którym mógł otrzymać ten zegarek jako nagrodę. W każdym razie dziękuję za pomoc. Jakubosowi również 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #5 Napisano 19 Lutego 2012 Bardzo możliwe Arku, mógłbyś zamieścić zdjęcie mechanizmu? to potwierdziło by tę hipotezę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WerkBury 0 #6 Napisano 19 Lutego 2012 Witam,o ile werk nie byl wymieniany, to sadzac po tarczy, koronce i deklu - jest to Molnia 3602.A (cienka - 3,5 mm), przypuszczalnie z drugiej polowy lat piecdziesiatych - 15 kamienna ze szlifami na mostkach. Po otwarciu bedzie mozna zobaczyc rok produkcji.Pozdrawiam.WerkBury 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek354 0 #7 Napisano 19 Lutego 2012 Zdjęcie wnętrza umieszczę, gdy tylko uda mi się otworzyć dekiel. Nie mam odpowiednich narzędzi, palce wyjątkowo śliskie , a śrubokrętem nie chciał bym porysować rodzinnej pamiątki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9479 #8 Napisano 3 Marca 2012 Zdjęcie wnętrza umieszczę, gdy tylko uda mi się otworzyć dekiel. Nie mam odpowiednich narzędzi, palce wyjątkowo śliskie , a śrubokrętem nie chciał bym porysować rodzinnej pamiątki. O właśnie - dobrze myśleć przed szkodą . Tak przypóźno dopowiem, jakby kto jeszcze temat kiedys wykopał - to bardzo typowa mołnia z Czelabińska z przełomu lat '50 i '60. Charakterystyczna tarcza i dekiel, w środku mechanizm 15 kamieniowy z płaskim włosem i szlifowanymi płytami. całkiem ładny stan zachowania, trzeba przyznać 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach