Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

szymar

Wybór telewizora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupu nowego telewizora (bo stary boję się postawić na nowych meblach - waży chyba ze 40 kilogramów).

Chciałbym, żeby telewizor miał około 42 cali. Nie znam się zbytnio na technicznych szczegółach i szczerze mówiąc nie mam czasu się w to zagłębiać.

Może ktoś z Kolegów i Koleżanek robił ostatnio takie zakupy i może coś podpowiedzieć.

Kwota, którą chciałbym przeznaczyć to około 2,5 tys. zł, ale oczywiście im mniej tym lepiej. Telewizor przeznaczony będzie to zwykłego domowego użytku - kablówka z pakietem cyfrowym (Multimedia), PS2, DVD a w przyszłości pewnie PS3 i filmy na bluray. Dlatego zależy mi, żeby sprzęt był technicznie świeży.

Ostatnio przegapiłem bodajże w saturnie promocję na 40 calowego samsunga smart tv za ok 2,3 tys. zł i teraz tego żałuję.

Czy coś takiego warto rozważyć:

http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-42lv5500.bhtml#zestawy

Z góry dzięki za wszystkie informacje.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś miałem kumpla,który się tym zajmował. TV chciała kupić moja siostra. Miała dylemat plazma czy LSD. Wybraliśmy plazmę. Firma Panasonic. W domu mam już starą wieżę również Panasonic,i nie narzekam.

Moja propozycja,to najlepiej iść do sklepu popatrzeć na obrazy,(w niektórych przypadkach widać różnicę) dopytać sprzedawcę i wybrać to co nam się "podoba".

Nie chcę więcej sugerować,ale ja chyba pewnych marek nie brałbym pod uwagę. Twój wybór wydaję się ok. Zapytaj czy TV jest przystosowany do odbioru telewizji cyfrowej.(pewno to już standard,ale dopytać można)

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pierwsze podpowiedzi.

Plazmowe Panasonic'i faktycznie zbierają dobre recenzje i cenowo też wyglądają kusząco.

Ale z drugiej strony zależy mi na inwestycji w jak najnowsze technologie, ale plazma już swoje lata ma.

Widziałem Panasoinic NeoPlasma, który nawet przekracza mój budżet, więc pewnie jakościowo jest dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na TV sie nie znam ale mam kablówkę od tego samego dostawcy :(

w domu 4 TV , jedna plazma , dwa lcd i jeden crt

CRT to juz przeżytek

ale plazma choć 4 letnia bije na głowe oba LCD choć jeden z nich to jeden z lepszych modeli na rynku

do kablówki tylko plazma nawet z pakietem cyfrowym...

nie wiem jakie masz mieszkanie ale bierz 50 cali

ja mam 42 i po czasie uwazam ,ze to za mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz więcej rzeczy do przemyślenia.

Telewizor będzie oglądamy z około 2,5-3m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Plazmy się zgodzę. Natomiast co do wielkości TV to już trzeba sobie obliczyćw jakim pomieszczeniu będzie. Jeśli w pokoju o powierzchni ok.25m2 to moim zdaniem więcej jak 42 nie ma sensu brać. Weź pod uwagę,że z odległośći ok.3 metrów moim zdaniem ciężko oglądać TV 50 calowy... Z resztą jak kto lubi.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Plazmy się zgodzę. Natomiast co do wielkości TV to już trzeba sobie obliczyćw jakim pomieszczeniu będzie. Jeśli w pokoju o powierzchni ok.25m2 to moim zdaniem więcej jak 42 nie ma sensu brać. Weź pod uwagę,że z odległośći ok.3 metrów moim zdaniem ciężko oglądać TV 50 calowy... Z resztą jak kto lubi.

Nie zgodze sie z toba ja mam pokój 6.5m długości 2 max 3 metrów obraz jest ok ale dalej zanikają szczegóły szczególnie dużych rozdzielczościach

poczytaj i zobacz tabelkę

http://www.cinematic.pl/wiedza/odleglosc_widza.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panasonic do dobry wybór. Mam od 2000 roku telewizor tej firmy z płaskim kineskopem (TAU) i nie narzekam. Co prawda zaczął lekko świrować, ale wystarczyło usunąć zimne luty i pogrzebać w dekoderze cyfrowym. Ekspert, który przyjechał, żeby to zrobić powiedział, że te nowe LCD to są jednorazówki na 3 - 4 lata - jak coś się zepsuje, to nie opłaca się wymieniać... Powiedział, żeby trzymać go jak najdłużej - sam też ma kineskopowca.

Co do plazmy - zgodzę się z kolegami - ma najładniejszy obraz przyjemny dla oka. Niestety ciągnie dużo prądu (kilka razy więcej, niż LCD lub LED).

Wcześniej również myślałem nad zmianą na Panasonica LED - "37 - w zeszłym roku były po ok. 2700 zł, ale na razie się wstrzymałem.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 40"Sony Brawia LCD i na początku myślałem,że przegiołem z wielkością,jednak z perspektywy czasu kupił bym 47".

W ubiegłym roku kupiłem teściowi 47"Sharp Lcd Full HD za 3000zl.Znajdż w przeglądarce firmę Kajt z Oleśnicy\Długołęka sprzedają sprzęt AGD w naprawdę konkurencyjnych cenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę doradzić:

1. zasada generalna - nie sugeruj się wklejanymi tu opiniami....

Dlaczego:

- próbka jest zbyt mała (x poleca Sony, y Panasa, z Sharpa, a - Philipsa. b - nie poleca Toshiby, poleca za to Samsunga. c - miał Sony, ale są awaryjne bo mu się zepsuł....

Na to z napisze, bierz Samsunga - są bezawaryjne, bo mi się nie zepsuł. z napisze dalej, że pan Zdziś z serwisu odradza Philipsy, bo są podobno awaryjne...

Itd, itp. Co z tego wynika? No właśnie - praktycznie - nic....

Daj sobie z tym spokój, bo generalnie dostaniesz po prostu jakiś obraz niemający nic wspólnego z obiektywizmem.

2. porównywanie w sklepach nie ma sensu...

Dlaczego:

- odbiorniki są w trybie expo - przeważnie z fabryczną płytą BR, która u danego producenta uwypukla to co dobre i tuszuje to co złe... Tryb expo ma sztucznie podkręcone nastawy, dające pozór atrakcyjności - to dobre na 10 min oglądania, potem jak zawsze nadmiar słodyczy szkodzi...

- praktycznie żaden tv nie gra najlepiej na nastawach fabrycznych. Ciekawe, ale prawdziwe - wystarczy wejść na dowolne forum tv i poczytać na ten temat... Więc porównywanie odbiorników na nastawach fabrycznych też nie ma sensu.

3. obraz kalibrowany.... hm, ale to trudne...

Rozwiązaniem na problem 2 jest porównanie tv na tym samym materiale (np. płyta DVD lub BR) w warunkach najlepszej kalibracji obrazu dla każdego tv z osobna.

Tylko:

- masz dostęp do opisów/płyt kalibracyjnych producentów?

- który sprzedawca da Ci się tym bawić w salonie?

- ile to potrwa? 1-2 h - patrz powyżej

- będziesz widział różnice? na pewno?

4. jakość - awaryjność...

Masz rzetelne dane rynkowe? Pewnie nie, a w zasadzie one byłyby miarodajne.

Przykład:

Tv firmy x sprzedano 100 szt. Zepsuło się 5 szt.

Tv firmy y sprzedano 200 szt. Zepsuło się 15 szt.

Pytanie - które są bardziej awaryjne? Prawda, jak łatwo żonglować danymi?

Tu bym też dał spokój z opiniami serwisantów. Generalnie tv wymienia się obecnie co 3-4 lata, głównie z powodu cyklu technologicznego, a nie awaryjności.

Co zatem proponuję?

- wybór dowolnego tv uznanego producenta będzie doskonałym wyborem, jeśli odpuścisz egzotykę rodem z marketów spożywczych na przykład

- szukaj po prostu promocji - nie żałuj, że Cię coś ominęło, bo za chwilę wróci znów - jak nie ten model i producent, to inny

- 42" to standard na dziś może warto rozważyć 46"?

- określ sobie dodatkowe wymogi/funkcje, które tv ma obowiązkowo mieć i przefiltruj wg nich wybór (dla mnie obowiązkowo byłoby to np. autoformatowanie obrazu - wbrew pozorom nie każdy tv to ma)

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazma ponoć sprawdza się doskonale, ale w ciemnych pomieszczeniach. Jeśli pomieszczenie z TV jest dobrze doświetlone, albo ma duże okno to plazma nie sprawdzi się. Gdy okno będzie znajdować się prostopadle do TV to również telewizor ze błyszczącą matrycą nie sprawdzi się najlepiej.

Osobiście posiadam TV Sony z serii EX720 i zdecydowałem się na niego gdyż:

- ma matową matrycę,

- naturalne barwy (porównywałem w sklepie s Sharpem (Quattronem) i ten bije na głowę Sonego, ale po 10min oczy bolały od nienaturalnych kolorów, trawa bardziej zielona niż w rzeczywistości)

- czujnik obecności - z czasem widzę, że jest to bardzo przydatna funkcja bo często zdarza mi się siedzieć przy kompie a TV gra w tle, jak nie wykryje ruch przez pewien okres to wygasza matryce, ale fonia pozostaje),

- jest zgrabny - wąska rama optycznie zmniejsza TV, u mnie on wisi na ścianie więc wydaje się jeszcze mniejszy,

- współgra z Play Station - przy słuchaniu muzyki, pilotem od TV kontroluję również Playa (a TV i PS mam połączone przez amplituner, i nadal jest OK).

TV użytkuję już niespełna rok i jestem równie zadowolony jak pierwszego dnia. W połączeniu z Nką (sporo kanałów w HD) daje wielką frajdę z oglądania.

Kupię garniturowca z jasną tarczą, 38mm-41mm, do 5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dobrze naświetlonych pokoi właśnie zaleca sę plazmę ze względu na jej wysoki konrast. Niestety plazma dużo prądu żre.

Co do odległości oglądania to np przy 3 metrach, gdy obraz nadawany jest w HD, zaelca się już ekrany od 50 cali w zwyż. Oczywiście zawsze można dać mniejszy, i też będzie ok, ale ogólna zasada taka jest :rolleyes:

Jest też prawdą, że obraz HD jest efektywny przy ekranie 40 cali i większych. Przy mniejszych nie ma specjalnej różnicy między HD a HD ready.

Powierzchnia pokoju, jak sugerował Maks, nie ma nic do rzeczy (a gdy pokój będzie miał 2,5m x 10m???). Dużo ważniejsze jest to, czy telewizor, poza oglądaniem TV, będzie stosowany jeszcze jako kino domowe lub ekran PS3 (czy też innych konsol). Jako ekran do konsoli, plazma się nie sprawdzi. Nie radzi sobie z płynnością. Za to w kinie domowym będzie lepsza ze względu na kontrast i idealną czerń.

Jeżeli LCD to też są dwie opcje: LED lub z klasycznym podświetleniem. Osobiście wybrał bym to drugie bo:

1. tańsze

2. podświetla cały ekran równo.

LCD na LED krawędziowym ma problem z tzw chumrzeniem, widać jaśniejsze placki na ekranie gdy jest ciemno. Oczywiście są ekrany fullLED, ale to kupa kasy...

Ja właśnie będę kupował sprzęt do nowego mieszkania i też mam z tym dylemat, ale skłaniam się właśnie do plazmy Philipsa, lub Sony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz plazmę najlepiej Panasonic- w tej cenie jakością obrazu, detali bije LCD na głowę, wiem bo sam posiadam co prawda 50 cali, ale radzę dobrze się zastanowić nad rozmiarem...ja oglądam 50 cali z 3 metrów i spokojnie się da oglądać (ba nawet 55 cali dałoby radę) i sądzę że 42 cali bardzo szybko może się zrobić zbyt mały:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę sprostowań, po pierwsze zapewne każdy z Was ma rację. Po drugie, mówiłem o Panasie pownieważ go mam (obecnie tak jak powiedziałem kupiła siostra). O tym czego nie polecam się nie wypowiadam ponieważ to odczucia subiektywne. Co do metrażu i wielkości,chodziło mi o to by odpowiednio dobrać TV do odległości. Fakt przykład był zły. Ja osobiście mam stary TV i oglądam z odległości 2m 21 cali...

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się wymądrzał. Czytałem, że na plaźmie można jajecznice smażyć a rachunek za prąd przyprawi Cię o zawrót głowy.

Ja kupiłem 2 miesiące temu Samsunga SMART TV 37 cali ( Na ledach model 5500 ). W sklepie w internecie ca 2200 zł. Jest bardzo plaski ( 3 cm, podobny Panasonic 7 cm - waga jakaś też śmieszna ) zastanawiałem się też nad Panasonicami i Sony ( w domu mam wiele urządzeń tych firm ) ale z a wielu żródeł dowiedziałem się że póki co Samsung wyprzedził Japończyków. Wiem że Korea to nie Japonia a KIA nigdy nie będzie Toyotą, ale w tym wypadku szczerzę polecam tego Samsunga.

Jak poszedłem na rozmowę w mojej telewizji kablowej to Panowie fachowcy nie wiedzieli o co chodzi. Ma wszystko łącznie z internetem. ( oczywiście parę USB i innych bajerów - akurat to jest fajne bo filmy z kamerki HD miło się ogląda. )

Sam do końca nie wiem jeszcze co ma , bo telewizja generalnie rzecze ujmując mi zw.sa.

Żona jest bardzo szczęśliwa i to jak dla mnie jedyny plus tego telewizora.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wintam,

Bardzo fajnie zrobił mój znajomy. Zamówił firmę która robi prezentacje TV u klienta w domu. Wskazał o 4 jakie modele TV mu chodzi. Panowie przyjechali z tymi TV i po kolei podłączeli je u niego w mieszkaniu. Koszt jesli dobrze pamiętam to coś 100/200pln a jeśli kupisz u nich TV to wtedy ta usługa gratis. No i można sobie spokojnie u siebi w domku na swojej kablówce/sygnale wszystko sprawdzić :rolleyes:

Pozdrawaim

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupilem SAMSUNG LE40D550 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakoscia. Zastanawialem sie nad LED, ale sprzedawca powiedzial, ze duzej roznicy w jakosci nie ma, a cena jest wyzsza. Jak dla mnie ten Samsung ma wszystkie potrzebne bajery.

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się wymądrzał. Czytałem, że na plaźmie można jajecznice smażyć a rachunek za prąd przyprawi Cię o zawrót głowy.

A ja czytałem ,że Jezus był murzynem :D

kiedyś z ciekawości przez 2 miesiące nie używałem czajnika elektrycznego

gotowałem na palniku gazowym - dużej oszczędnosci na rachunku nie zauważyłem :rolleyes: +-15 zł

co do poboru prądu proponuje zapoznać sie z tym tematem

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1822438.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem także przed kupnem tv, trochę czytałem, trochę się orientowałem i napiszę swoje przemyślenia:

1) wielkość - rzecz gustu i ceny tv... ja uważam, że im większy tym lepszy; z opinii znajomych wiem, że po miesiącu ich "kolosy" wydawały się być nawet nie odpowiednie, tylko za małe!

2) plazma czy lcd/led - sugeruję kierować się taką zasadą - sygnał cyfrowy - każda technologia; z anteny - tylko plazma (pomijam fakt, że kolory SUBIEKTYWNIE odbieram lepiej na plazmie w porównaniu do jakiegokolwiek LEDa)

3) najprościej - LED, to kolejny krok w rozwoju technologii LCD - będzie lepszy odbiór, lepszy kontrast, mniejsze zużycie prądu, ale zasadniczo nie jest to odrębna technologia

4) zużycie prądu w plazmach - proponuję sprawdzić i poczytać parametry oraz opinie o nowych plazmach NeoPDP, a nie tych sprzed 5 lat; te plazmy zużywają porównywalnie prądu, albo mniej niż wielkościowo takie same LCD; co niestety będzie i tak kilkakrotnie więcej niż LED (mówimy jeszcze cały czas o podobnej wielkości TV!!! proponuję sprawdzić zużycie prądu w 50" LCD i 50" plazmie i porównać, które będzie większe... będzie zaskoczenie)

5) jakościowo i wielkościowo-podobna tańsza będzie plazma

6) wg. ogólnych opinii najlepsza plazma będzie Panasonica, to firma, która skupia się na tej technologii i systematycznie ją rozwija... chce ją gonić samsung, ale tylko chce...

7) LED z dobrymi parametrami okaże się 2x droższy od porównywalnej plazmy, ale... za to za prąd będziemy płacić połowę albo 1/3 tego co za plazmę (przy czym nie liczmy, że za plazmę za prąd zapłacimy miesięcznie 300zł, a za LED 150zł, bo koszty jakie generują te urządzenia, są rzędu kilkudziesięciu zł. na miesiąc... tv ciągnie mniej niż. np. lodówka, czy "wypasiony" komputer w skali miesięcznej); do tego płaski odbiornik, ładny wygląd (szkło), świeci się i podświetla aż miło...

8) znowu z opinii - LED - najlepsze podobno SONY później Toshiby... ale znowu - sugerowałbym się trochę tym co napisał IKO i kupił, to co nam odpowiada, a nie często podstawionemu niezadowolonemu klientowi.

9) cena - na chwilę obecną LEDy są jeszcze drogie, bo to obecnie najpopularniejsza i najnowsza technologia; jest teraz dobry czas na LCD (czego osobiście nie polecam), które są masowo wyprzedawane oraz na plazmy, które spadły w ciągu roku prawie o 50% - teraz plazmę 3D kupić można za tyle co rok temu zwykłą, za to tą "zwykłą", ale już w technologii NeoPDP - za 50-70% ceny sprzed roku...

Sugeruję przeanalizwować:

- budżet

- sygnał antenowy/cyfrowy

- parametry (wielkość, wymagane złącza itd. itp.)

- subiektywny odbiór

dodać 2 do 2 i wyjdzie co jest lepsze "dla mnie"

Ja bym brał plazmę, ale to tylko i wyłącznie mój wybór, na który w chwili obecnej prócz odbioru obrazu wpływa bardzo znacząco cena porównywalnych plazm i LEDów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz więcej mi się klaruje w sprawie telewizora.

A czy ktoś testował albo posiada tego LG z mojego pierwszego posta?

Biorę go poważnie pod rozwagę, poza nim także samsunga z posta Yenjay'a oraz jakąś plazmę Panasonica.

Wciąż trochę się tej plazmy obawiam. Technologia idzie do przodu, za taką samą cenę jak Panasonic można kupić Samsunga LCD.

Pokój mam bardzo słoneczny (telewizor będzie stał na wprost okna o długości 5 metrów, przez cały dzień w pokoju jest słońce). Dlatego boję się, że od plazmy będzie mi się wszystko odbijało.

Mam teraz CRT wielkości 32 cali, więc 40-43 cale mi wystarczy, a najwyżej za kilka lat sprawię sobię większy.

Czekam na kolejne ciekawe podpowiedzi.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wintam,

Mój pokój ma ok 5m i plazma stoi dokładnie na przeciwko okna.

W słoneczny dzień trzeba przełączyć na trochę jaśniejszy tryb pracy, odbicia też są ...

Ale ... w dzień to zazwyczaj jestem w pracy :rolleyes: A filmy wieczorem to bajka :D

Plazmy bardzo dobrze odwzorowują czerń czego nie uświadczysz w innym typach ektanów, tam czarny jest jakiś szary ..

(jestem miłośnikiem s/f i ciemne sceny, kosmos i te sprawy miodzio)

Pozdrawiam

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtek racja plazma ma super czerń. W LCD wydawała mi się sztuczna,jak i niektóre pozotałe kolory.

Jeśli masz jasny pokój zainwestuj w zasłony lub żaluzie...:rolleyes:

Jak ja bym miał kupować dziś TV to brałbym raczej dwie firmy pod uwagę Panasonic i Smasunga, z naciskiem na Panasonica.

Co do złużycia prądu, ile się ogląda TV dziennie? Przy różnicy 10max15zł na miesiąc czy jest sens aż tak bardzo na to patrzeć? Wiem,że to w ciągu roku jest ok 150-180zł różnicy,ale patrząć w ten sposób pijmy wodę zamiast kawy jest tańsza...

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

polecam telewizory Sony seria NX wygląda świetnie lecz chyba troszkę ponad budżet poczytaj na forach o TV

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazmy bardzo dobrze odwzorowują czerń czego nie uświadczysz w innym typach ektanów, tam czarny jest jakiś szary ..

Witam,

mam LCD Samsunga EU40D8000 i czerń jest OK.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.