Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

.misha.

SEAGULL 1963

Rekomendowane odpowiedzi

Zmienić mu pasek na "normalny" (nie podobają mi się paski NATO) i świetny zegarek.

Tarcza ładnie skomponowana. Wskazówki bardzo fajne kolorystycznie.

Mechanizm z tymi śrubkami wygląda super.

Ogólnie bardzo ok.

Gra światła :rolleyes:

A pod indeksem na godzinie 5 też gra?

W takim razie w co to światło gra ? :);):)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że łatwo przychodzi rzucanie słów na wiatr w stylu "podróba" i to jeszcze przez szacownego członka stowarzyszenia. :rolleyes:

Ten Seagull jest reedycją czegoś takiego:

365393d1293377044-wow-seagull-1963-but-can-you-spot-error-sea-gull-1963-original-_3.jpg

Były jeszcze inne, wcześniej:

99783d1208305490-rare-images-original-seagull-1963-51-hk-1.jpg

99784d1208305490-rare-images-original-seagull-1963-51-hk-10.jpg

365391d1293377044-wow-seagull-1963-but-can-you-spot-error-sea-gull-1963-originial-_2.jpg

365392d1293377044-wow-seagull-1963-but-can-you-spot-error-sea-gull-1963-originial-.jpg

Te modele też doczekały się reedycji:

PA200047.JPG

641777d1330790235-what-chinese-watch-you-wearing-today-march-2012-dt304.jpg

To jest Seagull D304, wyprodukowano 10000 sztuk. Jest sporo droższy, bo u Seagulla USA kosztuje $650, ale dorzucają trochę papierów i fajny pasek. :)

PA200028.JPG

PA200032.JPG

PA200041.JPG

PA200043.JPG

...i dekielek:

PA200052.JPG

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już pisałem bardzo podoba mi się ten zegarek, mimo, że nie uważam go za 8 cud świata. W związku z tym, że pojawiły się dziwne opinie dodam kilka fotek.

Poza tym, chciałbym zaznaczyć, że to oficjalna reedycja zegarka Sea Gull wypuszczona przez Sea Gull.

Na początek indeksy. Gołym okiem i za pomocą lupki trudno zauważyć klej pod indeksami. Nie wydaje mi się zupełnie nieprawdopodobne, żeby było go widać bo to w sumie tani, chiński zegarek :rolleyes: Zrobiłem kilka fotek, tak, żeby to zaobserwować i nadal nie wiem - ale nie ma to znaczenia. Osądźcie sami:

misha-SeaGull1963-07.jpg

Druga sprawa to klasa zegarka. Nie uważam, że może równać się z szwajcarskimi manufakturami, ale wstydu nie ma.

Urządziłem mały sparing z kilkoma klasykami:

misha-SeaGull1963-VS-01.jpg

misha-SeaGull1963-VS-02.jpg

misha-SeaGull1963-VS-03.jpg

misha-SeaGull1963-VS-04.jpg

misha-SeaGull1963-VS-05.jpg

misha-SeaGull1963-VS-06.jpg

misha-SeaGull1963-VS-07.jpg

misha-SeaGull1963-VS-08.jpg

a tu takie małe zdjątko grupowe: :-)

misha-SeaGull1963-VS-09.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam kleju nie widzę. :rolleyes:

Co do porównania ze Striełą - oba zegarki bardzo miodne. :)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak napisałeś - wstydu nie ma.

Powiem więcej, że od kilku jest ładniejszy :)

ups..... ale dałem. Będzie jatka :rolleyes::);)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam. Jak konfrontować z Zenithem... to trzeba by było konfrontować ze starymi chronografami Zenitha jeszcze z lat wojennych

Jakby nie patrzeć, to zarówno radziecka Strieła jak i chronografy Tianjin czerpały od tamtych całymi garściami :rolleyes::)

Obydwa to rocznik 1940-1950 (czyli jakieś 20 lat wcześniej, przed chronografami demoludów)

401882d1299760724-seagull-1963-identical-zenith-zenith2.jpg

P1130216%20WEB.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko wiadomo skąd wzięła się ta podróba

Panie Pawle, jeśli uważa Pan, że to podróba lub reedycja podróby, to proszę zgłosić ten wątek moderatorom - powinni go skasować.

W innym przypadku proszę o zastosowanie się do regulaminu tego działu i nie zaśmiecanie mojego wątku swoimi postami. tongue.gif

To żadna tajemnica, że takich chrono była całą masa - nie tylko marki Zenith. Ja widziałem niemal identyczne Heuer'y, Titusy, Leonidasy i wiele innych. Kto kogo "podrabiał"? Nie mam pojęcia i podejrzewam, że ówcześni (także szwajcarscy) watchmakerzy nie przejmowali się podobieństwami swoich dzieł, bo podejście do własności intelektualną osiągnęło obecny, lekko paranoiczny kształt całkiem niedawno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZUAN jest piekny, i jakością przewyższa szwajcarskie zegarki z tej samej półki cenowej a nawet wyższej.

Zuan to podróba ? heh, no tak większość chrono to podróby.

Ja sie spytam dlaczego Marina Militare jest na tym forum jak to ewidentna podróba Rolexa?

Ci co pisza o kleju spod indeksów to albo kłamią albo nie mogą uwierzyć ze można kupić cos lepszego w lepszej cenie niz pseudo szwajcarskie zegarki.

Takie podobne zachowanie jak u politykow- inna partia nie moze nic dobrego zrobic bo tylko mu mozemy i umiemy :rolleyes:

Psy szczekają karawana idzie dalej..... co niektórzy bea niereformowalni do konca, będą pisać głupoty..tylko w jakim celu?

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Są w ogóle szwajcarskie zegarki na poziomie cenowym tego Seagulla? Chyba Bisstety :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podtrzymywanie zdania o tym, że to "podróba" moim skromnym zdaniem jest trollowaniem, którego nie należy dokarmiać.

Na tej zasadzie wszystkie chronografy z jasną tarcza, subtarczami rozmieszczonymi po bokach, z cienkimi wskazówkami, mieszanymi złotymi indeksami itd są "podróbą" .Nie sądze, by Zenita. Coś się znajdzie starszego, pewnie dziesiątkii modeli...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co sie tu dzieje to żenada ;)

Zegarek jest przepiękny i do tego ma swoją historie :)

A to mój :)

8c9900d3.jpg

I co ciekawe ... klej mu nie wystaje :rolleyes::)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co sie tu dzieje to żenada :rolleyes:

O ile dobrze policzyłem, to jest:

14 postów pozytywnych

4 negatywnych

+ kilka neutralnych

W czym widzisz żenadę?

Zacznijcie w końcu traktować firmę Sea-Gull jako normalną firmę, a nie jako firmę "specjalnej troski". To jest normalna firma. Jedni ją będą lubić, a inni nie będą.. i to jest normalne.

Dla mnie Sea-gull na liście ulubionych marek jest bodajże na miejscu 6 albo 7, i nie uważam żeby potrzebowała ona armii obrońców i płaczków, którzy rozrywają koszulę na piersi, za każdym razem kiedy coś komuś nie pasuje w zegarku Seagulla :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli szwajcarska firma wypusci podobny do znanego modelu zegarek to mamy do czynienia z gleboka inspiracja szwajcarska tradycja zegarmistrzowska jak cos podobnego zrobia Chinczycy to mowimy o podrobie. Pani Dulska I te sprawy. Z tego powodu mam mieszane uczucia co do Steinharta.

Nie mam zamiaru bronic tego modelu. Cieszy mnie bardzo, dobrze sie nosi I mam sporo,zegarka za male pieniadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Tylko, że w tym przypadku nie zrobili nic podobnego. Tak wtedy wyglądały chronografy o tej charakterystyce. Wszystko można Chińczykom zarzucić co do podrabiania, ale czepianie się tego modelu to już lekki śmiech na sali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie zaśmiecam wątku Szanowny Panie misha tylko wyrażam swoje zdanie a ze nie pieję z zachwytu nad tym modelem to mi wolno i nikt nie będzie mi mówił lub sugerował co ma mi się podobać a co nie Jeśli chce mnie Pan przekonać ze jest to li tylko Chińska myśl techniczna to bardzo proszę o fakty to na tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Pawle, faktów było już pełno. Proszę zdjąć klapki z oczu i przeczytać ze zrozumieniem.

Jasno wyraził Pan swoją niechęć do tej firmy, aż cztery razy. Merytoryki w tym żadnej, ino żal...może za ziemie utracone :D

Bo o co innego może Pan mieć jawny żal do tej firmy...

pozdrawiam

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamykam temat. Gwoli przypomnienia - jest to dział Galeria....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.