Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe że na mechanizmie jest wybity kwartał i rok wyprodukowania zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
dziś z bazarku przytargałem ciekawostkę

NOS, pudło, papiery - ELEKTRONIKA 6

i tylko martwi mnie jedno! Gdzie ja do tego pasek dostanę :P;):D

Popytaj może tam gdzie dostaniesz pasek do tej Sławy dla Quasimodo :P ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy - tak oglądałem te budziki Sława na poprzedniej stronie i przyszło mi do głowy takie pytanie - czy ktoś z Was wie skąd wywodzi się mechanizm takiego budzika typu Sława/Mir? Gdzie powstał jeden z najlepszych mechanizmów budzikowych z jakim się spotkałem, mogący działać ponad 40 lat bez zaglądania do środka? Czy to konstrukcja radziecka czy kopia czegoś? Interesuje mnie to dlatego że zbieram budziki, ale przede wszystkim miniaturowe, takie jak Sława a przeważnie mniejsze. Rosjanie mieli tu dużo ciekawych konstrukcji - miniaturowe Rakiety, równie małe Zarie z mechanizmem na 23 kamieniach no i Sławy - wszystkie te mechanizmy miały szwajcarski wychwyt. Mam trochę różnych małych budzików zachodnich ale nie spotkałem się z mechanizmem który by Sławę przypominał. Stare miniaturowe budziki podróżne niemieckiej produkcji (Junghans, Kienzle, Europa) zazwyczaj mają wychwyt kołkowy, choć często również wyposażone są w łożyska kamienne. Mam Junghansa który ma wychwyt szwajcarski ale zupełnie Sławy nie przypomina, to budzik o piętrowym mechanizmie. Może pierwowzoru Sławy trzeba szukać w Szwajcarii? Sam nie wiem, szwajcarskich miniaturek mam tylko cztery, w tym dwa to zegary z pozytywką więc się nie liczą. Oris jest mniejszy od Sławy więc też nie pasuje. Cyma ma mechanizm też z 11 rubinami i wychwytem szwajcarskim jak Sława ale zupełnie inny i również mniejszy. LeCoultre co prawda nie mam ale ich mechanizmy są dość dobrze udokumentowane w sieci, poza tym ta firma to inna para kaloszy ;) Eterna też nie pasuje. Może Zenith??? Wiek ktoś coś z Was na ten temat?

922d7c601fc0bde0m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś też drążyłem ten temat na forum i wśród olicznych zegarmistrzów; wyszło na to, że Sława to konstrukcja radziecka. Jak już jesteśmy w temacie radzieckiego 11 - kamieniowego budzika, to widziałem w zeszłą środę budzik jesze starszy niż Mir czy Drużba; mechanizm miał taki sam jak one, ale był w kwadratowej obudowie i nazywał się Sygnał.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, czyli jednak radziecki. A ciekawe czy Zaria też. Swoją drogą zastanawiające jest to że CCCP produkowało budziki stojące zrobione na bazie mechanizmu naręcznej Rakiety, a nie wpadli na pomysł stosowany w swoim czasie przez JLC która to firma w budziki podróżne wsadzała mechanizm z budzika naręcznego Memovox. W końcu taki budzik w oparciu o Poljota 2612 byłby całkiem sympatyczny. A może były takie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, od zawsze powtarzam: "Jak Ruskie coś robią, to z rozmachem..." Widać budziki też!

Ostatnio na Alldrogo znalazłem aukcję, na której jej autor twierdzi, ze jego Mołnia została "Zdjełana w CCCR".

Muszę przyznać, że widziałem już "made in w Polsce" (na piórniku koleżanki), ale CCCR to nowość, może to z jakiś rozmówek polsko-Rosyjskich ;)

Spoglądam na zegarek, lecz nie sprawdzam godziny?

Myślę sobie: ?Jurij Gagarin miał takiego gdy leciał w kosmos??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ech, od zawsze powtarzam: "Jak Ruskie coś robią, to z rozmachem..." Widać budziki też!

Ostatnio na Alldrogo znalazłem aukcję, na której jej autor twierdzi, ze jego Mołnia została "Zdjełana w CCCR".

Muszę przyznać, że widziałem już "made in w Polsce" (na piórniku koleżanki), ale CCCR to nowość, może to z jakiś rozmówek polsko-Rosyjskich ;)

Możliwe że takie były w imporcie na kraj który tak je oznaczał. W czechach było SSSR: http://szl.wikipedia.org/wiki/Soju%C5%A1_S...eckich_Rypublik i przypuszczam że autor po prostu źle przeczytał/napisał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możliwe że takie były w imporcie na kraj który tak je oznaczał. W czechach było SSSR: http://szl.wikipedia.org/wiki/Soju%C5%A1_S...eckich_Rypublik i przypuszczam że autor po prostu źle przeczytał/napisał

Po walijsku: Yr Undeb Sofietaidd

Niezła zabawa z tą wikipedią ;)

Mjana firm, manšaftůw, uorgańizacyji a t.p. dowomy we uoryginalnyj godce, l.b. Kopalnia Węgla Kamiennego Wujek, a ńy Gruba Unkel

rofl.gif

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możliwe że takie były w imporcie na kraj który tak je oznaczał. W czechach było SSSR:

Ale CCCP czytamy (a w zasadzie powinniśmy) jako SSSR, więc możliwe, że autor musiał się najzwyklej pomylić i zamiast S w przekładzie zostawił C, zamienił tylko R...

To na pewno jakiś ugandyjski:??????? ???????? - najlepsze zegarki na świecie... ;)

Spoglądam na zegarek, lecz nie sprawdzam godziny?

Myślę sobie: ?Jurij Gagarin miał takiego gdy leciał w kosmos??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka dni temu wybrałem się do mojego kumpla, z którym się już od dłuższego czasu nie widziałem, gdy mu zacząłem opowiadać o zegarkach, wyciągnął z szafy i sprezentował mi tego NOS Komandira rocznik '89 w oryginalnym pudełku ;)

Kolejny Vostok do kolekcji :P

post-23550-0-78779100-1331073804.jpg

... powinien być prosty jak zegarek Świat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
kilka dni temu wybrałem się do mojego kumpla, z którym się już od dłuższego czasu nie widziałem, gdy mu zacząłem opowiadać o zegarkach, wyciągnął z szafy i sprezentował mi tego NOS Komandira rocznik '89 w oryginalnym pudełku :P

Kolejny Vostok do kolekcji ;)

Dobrze miec kolegów :P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przyszedł listonosz i zostawił wyczekaną paczkę ;) . Godzina pracy i tak oto wygląda teraz:

post-22147-0-90612100-1331073840.jpg

Ale najpierw wyglądał tak :P :

post-22147-0-16648300-1331073842.jpg post-22147-0-27741600-1331073843.jpg

Razem z bratem :D:

post-22147-0-15942700-1331073845.jpg

Teraz tylko wypełnienie bezela i będzie gut, a nawet bardziej niż z gut :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek! są świetne!

Uwielbiam Vostoki, a szczególnym sentymentem darzę Komandirskie!

Patrząc na Twoje zdjęcie "z bratem", postanowiłem dokompletować sobie jeszcze egzeplarz z czarną tarczą ;)

... powinien być prosty jak zegarek Świat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.... teraz siedziałem i wypełniałem bezel, oto efekt:

...a dlaczego w pomarańczy? ładniej byłoby chyba (do wskazówki sekundowej ) w czerwieni?

PS

a czym wypełniałeś?

Pozdr

G

Ładnie, równo...sam bym tak ładnie nie zrobił.... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malowałem pigmentem do farb, ale przy myciu rąk zauważyłem że coś mi z bezela spływa :rolleyes: . Musze kupić modelarskiego olejnego humbrola, to woda mi nie straszna. A co do pomarańczy, to tylko tą farbrę miałem pod ręką , a i sama wskazówka wpada lekko w pomarńcz. Teraz czerwonym zrobię :rolleyes: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Malowałem pigmentem do farb, ale przy myciu rąk zauważyłem że coś mi z bezela spływa :rolleyes: . Musze kupić modelarskiego olejnego humbrola, to woda mi nie straszna. A co do pomarańczy, to tylko tą farbrę miałem pod ręką , a i sama wskazówka wpada lekko w pomarńcz. Teraz czerwonym zrobię :rolleyes: .

Też Hubrolem to robię - wychodzi najlepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Też Hubrolem to robię - wychodzi najlepiej :rolleyes:

Krzysiek, jakiego numeru używasz? Pewnie połysk? 153(insignia red), 174(signal red), 177(hull red) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znów poszalałem:

Jeansowy Poljot:

post-12656-0-24651600-1331074180.jpg

Dwa Wostoki:

post-12656-0-36185200-1331074181.jpg post-12656-0-31378600-1331074182.jpg

Dwie Elektroniki - nówki sztuki, pudełka, papiery - prosto z Białorusi

post-12656-0-60105900-1331074183.jpg post-12656-0-99371000-1331074184.jpg

Elektronika (chwilowo uśpiona)

post-12656-0-14718800-1331074186.jpg

Stary Komandirski - z działającą stop-sekundą!:

post-12656-0-68958600-1331074187.jpg

Kultowa Elektronika LED - wszystkie funkcje działają!

elektronika1tv3.jpg post-12656-0-96170800-1331074189.jpg

oraz Stolicznyje w b.dobrym stanie

post-12656-0-95418000-1331074190.jpg post-12656-0-25140700-1331074192.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darku, nic tylko pozazdrościć :rolleyes:

W tym tempie, niedługo będziesz miał kolekcję, jak Jan89.

Przywiozłeś je wszystkie z Białorusi, czy zaopatrywałeś się na rynku krajowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Darku, nic tylko pozazdrościć :rolleyes:

W tym tempie, niedługo będziesz miał kolekcję, jak Jan89.

Przywiozłeś je wszystkie z Białorusi, czy zaopatrywałeś się na rynku krajowym?

Do Jana brakuje mi tyle że ho ho!

Z białorusi przywiozłem tylko nowe elektroniki, wostoki i elektronika LED z netu a reszta z bazarku :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi