hofran 1 #1 Napisano 2 Kwietnia 2012 Witajcie, Przez kilka ostatnich dni nie mogę się nacieszyć najnowszym nabytkiem.Znalazłem, a poszukiwałem długo Cosmotrona w idealnym stanie.Jak dla mnie istne cudo techniki, połączenie mechanizmu mechanicznego z elektronicznym.Rzadko można obserwować 10 Hz mechanizm z bardzo płynną sekundą, do tego ten zwariowany sposób ustawiania daty.Zachęcam do poszukiwania swojego egzemplarza, bo naprawdę warto.Jak na swoje lata, 41 lat, jest bardzo punktualny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #2 Napisano 3 Kwietnia 2012 Pozwól i nzm się nim pocieszyć i wklej fotki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hofran 1 #3 Napisano 3 Kwietnia 2012 Wstawiam, zatem kilka, na szybkiego zrobione "w ukryciu", jakość nie najlepsza, ale widać, że on dość nietypowy.Jak wspominałem zmiana daty jest szczególna, bo aby zmienić dzień miesiąca zegarek musi być "12 do góry", a dni tygodnia na odwrót.Wiadomo, że Bulova ( Accutron ), Omega ( Omega Megasonic ) czy Seiko również produkowały swoje "elektrony", ale mnie jakoś Cosmotron podobał się najbardziej i dlatego polowałem wytrwale. Naprawdę 10 Hz to można dzisiaj zobaczyć, albo w starych elektronikach albo w super szybkich mechanikach, Grand Seiko to byłoby coś ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4398 #4 Napisano 18 Kwietnia 2012 niezły rodzynek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 18 Kwietnia 2012 No a sesja "rozbierana" kiedy ??? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
quub 48 #6 Napisano 18 Kwietnia 2012 Citizen Cosmotron intel inside Fajny zegar, poniżej filmik który prezentuje to o czym piszesz:http://youtu.be/ynfsjA_IpRg 0 Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4398 #7 Napisano 18 Kwietnia 2012 a, że tak zapytam:co daje zmiana położenia - tylko wygodę przy ustawianiu?nie piszcie mi, że ma wbudowany żyroskop bo padnę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SOWIZDRZAL 0 #8 Napisano 19 Kwietnia 2012 Ciekawa technologia i jak wiekowo zaawansowana... próbuje coś więcej znaleźć na ten temat, ale niestety google niezbyt życzliwe w tej kwestii, może jest ktoś coś więcej na ten temat podrzucić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #9 Napisano 25 Kwietnia 2012 niezłe cwaniactwo jak na tamte czasy:-) gratki z upolowania sztuki w takim stanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4398 #10 Napisano 25 Kwietnia 2012 odpowie ktoś o co biega z tym odwracaniem zegarka ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #11 Napisano 25 Kwietnia 2012 odpowie ktoś o co biega z tym odwracaniem zegarka ? Przestawiasz wtedy dzień tygodnia tym samym przyciskiem co datę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1311 #12 Napisano 25 Kwietnia 2012 Musi tam być jakaś "zwrotnica", która ustawia się grawitacyjnie. Ciekawe co się dzieje w położeniu poziomym . Jeśli się wysprzęgli (ustawi pośrodku) nie powinno działać, lub po podtrząśnięciu będzie działać przypadkowo. Sprawdzisz ? .Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hofran 1 #13 Napisano 28 Kwietnia 2012 Musi tam być jakaś "zwrotnica", która ustawia się grawitacyjnie. Ciekawe co się dzieje w położeniu poziomym . Jeśli się wysprzęgli (ustawi pośrodku) nie powinno działać, lub po podtrząśnięciu będzie działać przypadkowo. Sprawdzisz ? .Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hofran 1 #14 Napisano 28 Kwietnia 2012 Rzeczywiście mechanizm posiada swoistą zwrotnicę, co prawda to nie jest żyroskop, ale cwane to to jest. No i ma kamieni dość sporo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart_us 2221 #15 Napisano 29 Maja 2018 Odkopałem bo przymierzałem się do cosmotrona. Może komuś się przydahttps://sweep-hand.org/the-x8-cosmotron/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkrobiBubi 3 #16 Napisano 17 Lutego 2019 Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem tego oto Cosmotrona z 1975r. Powiem Wam, że często gości na moim nadgarstku Tarcza i płynącą sekunda robią efekt Pasek robiony na zamówienie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bossuet 10 #17 Napisano 15 Października 2019 Mam również Cosmotrona, nosi się jego z przyjemnością. Raczej nie zamieniłbym na podobne mechanizmy innych firm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach