Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Bartas26

Zegarek Atlantic Wordmaster 21 jowels

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie kilka słów o tym zegarmistrzu co to za zegarmistrz skoro się boi otwierać zegarki brak słów.Postanowiłem sam go otworzyć nożyczkami i to co zobaczyłem zaparło dech w moich piersiach zobaczcie sami .Proszę o kilka słów na temat tego mechanizmu i czy trzeba smarować mnie się wydaje ,ze nie tylko dam tam jakaś uszczelkę bo szkoda werka;)Miłego oglądania;)

post-48886-0-20961500-1334671951_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie kilka słów o tym zegarmistrzu co to za zegarmistrz skoro się boi otwierać zegarki brak słów.Postanowiłem sam go otworzyć nożyczkami i to co zobaczyłem zaparło dech w moich piersiach zobaczcie sami .Proszę o kilka słów na temat tego mechanizmu i czy trzeba smarować mnie się wydaje ,ze nie tylko dam tam jakaś uszczelkę bo szkoda werka;)Miłego oglądania;)

Na razie uchyliłeś tylko skrawek tej tajemnicy. Tzn. ja widzę tylko część mechanizmu. Śmiało pokazuj więcej. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze coś mi się stało z kompem jak naprawie dam jeszcze raz fotkę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji skoro już znamy właściwą nazwę, to czy ktoś może poprawić tytuł na Adriatica Worldmaster i Jewels? Dosyć kłuje mnie w oko, zwłaszcza to Jowels. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie fotka jest zrobiona zegarek już zakręcony dekielek wszedł jak w masło więc nie wiem czemu zegarmistrz bał otworzyć zegarek:)a teraz pytanie czy można założyc jakąś uszczelkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz wiedzieć, że smarowanie czy też konserwacja nie szkodzi werkowi tylko pomaga mu w dalszej wieloletniej pracy. Jeśli zegarek leżał długo to ten zabieg jest konieczny. Po tym kawałku wydaje mi się, że to jakiś AS :)

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wstawie fotkę jak naprawie kompa.A czy można go nasmarować samemu jakims sprejem do łożysk?pytam z ciekawości bo po tym co zobaczylem to verk jes w stanie idealnym złoty cudo techkniki.I jeszcze by mi sie przydały wskazówki godzinowa,minutowa wie ktoś gdzie można takie kupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wstawie fotkę jak naprawie kompa.A czy można go nasmarować samemu jakims sprejem do łożysk?pytam z ciekawości bo po tym co zobaczylem to verk jes w stanie idealnym złoty cudo techkniki.I jeszcze by mi sie przydały wskazówki godzinowa,minutowa wie ktoś gdzie można takie kupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki są oryginalne, tylko ktoś użył jakiejś substancji która ma udawać substancje fluoroscencyjną. Spróbuj się jej pozbyć może łatwo zejdzie. No i nie próbuj sam nic kombinować przy mechaniźmie. Smar do łożysk jest dobry do łożysk ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy można go nasmarować samemu jakims sprejem do łożysk?

Oczywiście, że można, pod warunkiem, że:

1. Wie się co należy smarować

2. Potrafi się to zrobić

3. Ma się odpowiednie "smary" i narzędzia do smarowania

4. Przed smarowaniem rozbierze się mechanizm i wyczyści go zwracając szczególną uwagę na dokładne oczyszczenie tych miejsc, które mają być smarowane.

5. Potrafi się poskładać mechanizm i resztę zegarka do kupy. Najlepiej tak, żeby chodził i wskazywał czas

To ta druga część dekalogu :D

A tak całkiem serio, to nie próbuj uszczęśliwiać swojego zegarka jakimikolwiek sprajami, bo możesz mu jedynie zaszkodzić. Zostaw te czynności zegarmistrzowi, który ma pkt. 1-4 obcykane ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Panowie nie będe sam smarował,a jak mam się pozbyć tej masy ze wskazówek?czy mogę samemu wyjąć verk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Panowie nie będe sam smarował,a jak mam się pozbyć tej masy ze wskazówek?czy mogę samemu wyjąć verk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz doświadczenia z tego typu rzeczami to zostaw to zegarmistrzowi. On ładnie wyczyści mechanizm i wypełni wskazówki fosforem. Niestety trzeba czasem trochę zainwestować by cieszyć się zdrowym czasomierzem przez wiele lat.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie pytałem u zegarmistrz w Poznaniu co mi poleciliście mówił ,że przegląd kosztuje 150zł troszkę dużo ale zegarej to pamiątka po dziadku myślę że warto zainwestować.A mógłby mi któs powiedzieć co wchodzi w skład takiego przeglądu?dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapomniałem jest to mechanizm AS jest to dobry verk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz rozbierze mechanizm na części, umyje w specjalnej myjce, nasmaruje specjalnymi smarami i złoży. A czy As to dobry mechanizm raczej normalny, jak wszystkie montowane w Atlanticach, bez szału. Jak się o niego zadba to będzie długo chodził.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłby mi któs powiedzieć co wchodzi w skład takiego przeglądu?dziękuję i pozdrawiam

Powinno być:(cytat)

Kontrola obudowy i paska,

Wymontowanie mechanizmu,

Sprawdzenie naciągu,

Sprawdzenie funkcji wychwytu (wyjęcie wskazówek i tarczy zegarowej),

Sprawdzenie mechanizmu wskazówkowego,

Całkowite rozłożenie mechanizmu zegarka na części pojedyncze (W przypadku prostego, zegarka nakręcanego to co najmniej 40 części, przy zegarku automatycznym z datownikiem, to ok. 70 części, przy chronografach to już ponad 100 części),

Wymiana zepsutych części mechanizmu,

Czyszczenie pojedynczych elementów w specjalnej maszynie

Kontrola poszczególnych części i ewentualna wymiana łożysk kamiennych lub innych uszkodzonych części mechanizmu,

Złożenie poszczególnych części mechanizmu w jeden mechanizm, regulacja i poprawienie działania kółek

Naoliwienie naciągu i mechanizmu kółkowego

Nastawienie i regulacja wychwytu

Kontrola działania mechanizmu

Wyregulowanie działania mechanizmu w różnym położeniu

Montaż tarczy zegarowej i wskazówek

Polerowanie obudowy (przy obudowie złotej lub ze stali)

Czyszczenie obudowy i paska

Renowacja zwykłych okrągłych szkieł z tworzywa sztucznego

Renowacja wszystkich uszczelek

Renowacja pokrętła ( o ile potrzeba)

Włożenie mechanizmu do obudowy

Kontrola dokładności chodzenia

W przypadku zegarków wodoszczelnych kontrola szczelności

A co konkretnie zrobi zegarmistrz to już musisz go podpytać - płacąc za usługę masz prawo znać zakres czynności.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To być powinno ale myślę, że rzadko który robi to co napisałeś.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie zegarek jak narazie się spieszy o ok 10s więc myślę,że jest czysty mechanizm więc chyba nie będe go oddawał do zegarmistrza co Wy na ten temat myślicie?post-48886-0-13872200-1334912928_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rób jak uważasz. Czytałeś co maja do powiedzenia forumowicze, każdy radził Ci zrobić konserwację mechanizmu. To, że ładnie wygląda i śpieszy około 10 sec to o niczym nie świadczy.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to, że ładnie wygląda o niczym nie świadczy, należy mu się konserwacja, ty jak chorujesz to też chodzisz, ledwo ledwo ale idziesz :D;) Mechanizm to znany nam As 1604 z rezerwa chodu 39 godzin, bardzo popularny i znany także z Atlantików gdzie również można go bardzo często oglądać na naszym forum, montowany także w innych szwajcarach z tego samego okresu. Tu jest więcej informacji na temat samego mechanizmu http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?00&ranfft&a&2uswk&AS_1604

Ale radze wyczyść go to posłuży następne kilka lat bez problemów ;)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odp niestety nie mam teraz zł i nie mogę oddać go do czyszczenia mieszkam w Śremie a ten zegarmistrz nie chce się podjąć czyszczenia nie wiem czemu stracił renomę u mnie.Psikłem troszkę smaru w spry chciałbym zdjąć koronkę wie ktoś jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odp niestety nie mam teraz zł i nie mogę oddać go do czyszczenia mieszkam w Śremie a ten zegarmistrz nie chce się podjąć czyszczenia nie wiem czemu stracił renomę u mnie.Psikłem troszkę smaru w spry chciałbym zdjąć koronkę wie ktoś jak to zrobić?

Widzę, że koniecznie chcesz mu zaszkodzić jakimś psikaniem smaru... No, ale to Twój zegarek.

Żeby wyjąć wałek trzeba poluzować tę malutką śrubkę obok koronki o nie więcej jak 1,5 obrotu i wyciągnąć (ostrożnie) wałek. Samą koronkę odkręca się przytrzymując wałek np. szczypcami

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to żeś ładnie poleciał z tym smarem. Tak się ładnie nasmaruje, że stanie.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.