Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Infected, nazywasz paranoją przypuszczenie, że coś może być nie OK. Ale oceniam to co widzę. Nie mam żadnych podstaw, by dać im kredyt zaufania. Wlaśnie przykład Otago pokazuje, że popełniają blędy. Ja blędy wytykam. I to nie jest paranoja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Infected, ja w ogóle nie dopuszczam myśli aby Fundacja po przygodzie z Foką pozwoliła sobie na powtórkę z rozrywki.

Mój post odnosi się do oceny prototypu, w którym braki widać.

Mam tylko wątpliwości co do zasadności reklamacji dekla. Mogę tylko zaufać Fundacji w tym względzie, że jeżeli dostaniemy dekiel niezgodny z zamówieniem to zostanie on poprawiony. Znaczy się dżentelments egriment ;)?

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ... możne paranoja to za mocne słowo - przepraszam. Pytanie, jest możliwość wglądu do kontraktu który podpisaliście z fundacja?

Aha, Mac - to w końcu dałeś im plik czcionki, czy tylko plik z rysunkiem wektorowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrakt, nie wiem. Tymi sprawami zawiaduje hendrix, ja projektem

Co do czcionki, czy ostatecznie ją przeslalem, nie pamietam. Na pewno proponowałem. Ponadto proponowałem wykonanie tych numerów. ale chodzi o co innego, o te numerki, które są powyżej limitacji, zamienione na krzywe beziera. To nie ma nic wspolnego już z czcionką, technicznie to jest rysunek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Może Ty sie tym zajmiesz Staszek?

No wlasnie?Co Ty na to?Byly ustalenia to sie ich trzymajmy.Nie wiem jak sledzisz ten projekt,ale od kiedy ja do niego dolaczylem to baaardzo delikatnie mowiac jestem zniesmaczony zachowaniem Gerlachow,ich ignorowaniem NAS-jakby nie bylo ich zleceniodawcow.MacArona mialem przyjemnosc poznac osobiscie i na moje kaprawe oczy to on ma racje w tym sporze(?) A ze jest dociekliwy?-przeciez taka jego rola jako koordynatora.Co do kolorow tarcz-ogladalem naocznie wzorniki i tarcze pierwszego prototypu-to dwie rozne bajki.Na moim zwyklym monitorze nie widac niebieskawego odcienia z drugiego prototypu,ale i tak pierwsza tarcza podoba mi sie bardziej,ale jak nie umieja zrobic jak trzeba,to niech zostanie.Poza tym jak napisal IC.

Hola hola Panowie

Wynika z tego że Gerlachy są be a jeden to cacy i och w ogóle.

Nikt nikogo nie chce chyba sadzić w bambuko.

U Maca nie podoba mi się jego styl prowadzenia "interesów" . Ciekawe że jakoś nie wkleja całych SWOICH wypowiedzi do producenta ale wywala niby to z czym producent się nie zgadza .

Patrzę na całość prowadzenia projektu i widzę tylko tyle że mało producent pisze a reszta huzia na Józia .

Myślę że jest problem na linii Mac -producent . I że nie jest to wina li tylko producenta.............

Popieram przedmówcę w tym co napisał.

Zeby nie bylo,ze cos komus skracam jest caly cytat.Pokaz mi prosze,gdzie GDZIE na tym forum producent cos pisze na temat tego projektu?Przeciez my sie o prawie wszystkim dowiadujemy nie od koordynatora,bo jest olewany przez producenta,a powinien byc informowany w pierwszej kolejnosci,tylko z jakichs fejsow.To projekt fejsa,czy tego forum?

Sorry mw75, pisalem posta tak dlugo,ze nie widzialem Twojej prosby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dlatego spytalem o kontrakt. Bedziemy wiedzieli na czym tak naprawde stoimy.

:Droid:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zeby nie bylo,ze cos komus skracam jest caly cytat.Pokaz mi prosze,gdzie GDZIE na tym forum producent cos pisze na temat tego projektu?

Pokaż mi gdzie na tym forum producent coś pisze na temat każdego innego projektu? Takie sprawy zawsze są załatwiane przez koordynatora. Przy tym - sory - tutaj są blokowane nawet linki do zdjęć z CW, wyobrażasz sobie co by się działo gdyby ktoś z fundacji próbował się tu zarejestrować? Trzecia sprawa - pierwsze zdjęcia nowej tarczy były zamieszczone w tym wątku w listopadzie, już wtedy było widać, że kolor jest "zimniejszy" czy też bardziej wpadający w szary niż ten w pierwotnej wersji, wtedy można było interweniować chyba?

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie. Nie mozna było wczesniej bo to byly rozne zdjecia, robione w roznych warunkach. Dopiero porownanie obu na jedny zdjeciu moze unaocznic roznice.

Tragedii nie ma ale po prostu nowa tarcza jest kroczkiem wstecz w stosunku do pierwszej

Sent from my BlackBerry 9700 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie nie. Nie mozna było wczesniej bo to byly rozne zdjecia, robione w roznych warunkach. Dopiero porownanie obu na jedny zdjeciu moze unaocznic roznice.

Tragedii nie ma ale po prostu nowa tarcza jest kroczkiem wstecz w stosunku do pierwszej

Wszyscy wiedzieli, ze jak pierwsza byla na 95%, to jest szansa ze druga bedzie na 90%. Bylo nie dotykac koloru, ale wiekszosc zadecydowala I teraz to przelkniemy. Jesli chodzi o print, to na twoim zdjeciu widac rozmycie, na Gerlachow zdjeciu nie.

Ja nie rozuniem mentalnosci ze lepiej poprawiac cos co nie istnieje w nieskonczonosc I za grosz nikomu nie ufac, niz zrobic poprawki w realizacji, I jesli cos jest nie tak, naprawic jednostkowe przypadki bledow I niedociagniec. W co watpie ze sie wogole stanie w tym przypadku. Nie wiem, moze za dlugo w stanach siedze I wole jezdzic po nie perfekcyjnej autostradzie, niz nie mniec po czym jezdzic wogole.

Jesli nie zobaczymy co jest w kontrakcie, I jakie Mamy legalne opcje na temat wykonania, nic wiecej tak naprawde nie zrobimy oprocz zaufaniu wykonawcy.

:D Ahh, Sobota 16 stopni, czas na rower chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Infected, ciezko mi się pisze z telefonu wiec napisze tylko - przeczytaj jeszcze raz co pisalem na temat ustalen na temat koloru tarczy.

Co do "kontraktu" to ja wiem tyle, że 3 rata miala być PO zatwierdzeniu prototypu.

O inne szczegoly pytaj Hendrixa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jest przesunięta przez użycie nowego pierścienia w starej kopercie. Jeśli ktokolwiek uważna ze dostanie zegarek z niewycentrowana tarcza, to naprawdę jakaś paranoja.

Pisałem o tym dwa miesiące temu (cytat poniżej). Pierścień musi być spasowany do mikrona. Konstrukcja dociskowa, bezśrubkowa jest ryzykowna. Z jednej strony ma ułatwić życie serwisantowi (wiadomo brak śrubek). Z drugiej strony wymaga precyzji wykonania i spasowania pierścienia. Tarcza wraz z mechanizmem nie jest mocowana do koperty, tylko dociskana. Wystarczy mały luz i kicha. Tarcza będzie się "układać" w momencie dokręcania dekla. A w takim momencie zegarmistrz nie ma już na to większego wpływu. Jest luzik i jest zdarzenie losowe. Jednemu się przesunie do góry, drugiemu do dołu, trzeciemu w bok, a czwarty będzie miał szczęście i mu się idealnie wycentruje...

Czyli mamy tu pierścień w jednym kawałku z masywnej stali, ale śrub mocujących nie ma. Więc konstrukcja bezśrubowa. Ok, rozwiązanie dociskowo-sprężynujące. Wrzucamy werk do koperty, siup.. potem pierścień dociskowy, siup... jeszcze uszczelka o-ring, plum... Teraz zaczynamy przykręcać dekiel, powoli bez pośpiechu. W pewnym momencie dekiel z niezwykłą precyzją zaczyna dociskać do koperty jednocześnie uszczelkę i werk z tarczą. Wszystko jest idealnie spasowane do mikrona. Musi być. Zegarek jest o podwyższonej szczelności, więc uszczelka musi być dociśnięta z odpowiednią siłą, nie na odpierdziel. Równocześnie werk z tarczą też musi być dociśnięty z odpowiednią siłą, ani za słabo, ani za mocno, wiadomo. Co budzi niepokój? Elastyczność, czy też sprężystość tego pierścienia na dłuższą metę. Czy się nomen omen nie "sklepie", i werk z tarczą nie zacznie latać po kopercie jak blondyna po castoramie. Ale spoko, jeśli już, to wyjdzie dopiero po latach ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw wykonania "Batorego".

Jesli to ten sam producent tarcz co w 303 to chyba powinno byc ok, bo Gerlachy nie dały by sobie wcisnąć lipy.

Co do koloru tarczy i rozmycia- do poprawki.

Miała być cieplejsza, wyszła zimniejsza WTF ??

O przesunięciu nie pisze, bo to chyba oczywiste

Dekiel- jesli GG mówi ze będzie poprawiony to im wierzę. Jeśli będzie inaczej to będą zwroty gwarancyjne, czyż nie?

Pasek- p o r a ż k a. Jeśli cena po odjęciu tego czegoś ma zejsc o 30 zł- to poproszę bez.

Wolę sobie flaszkę wypić :) Ten po lewo Wostoka imo fajniejszy :)

Można pogadać z Pattini co by przy zbiorowym zamówieniu dali jakąś obniżkę?

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko powiedzcie pattinim ze 20mm to nie 20.86 na jednym I 19.74 na drugim :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic, najprawdopodobniej masz rację i przemieszczona tarcza jest efektem owego rozwiązania. Miejmy nadzieję, że tymczasowym.

Ale co mnie to, jako kupującego, obchodzi ;). Przyczyny takiego stanu są nieistotne, ma być prosto i tyle.

Tylko powiedzcie pattunim ze 20mm to nie 20.86 na jednym I 19.74 na drugim :lol:

No akurat, to do tarczy będzie pasować ;).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic, najprawdopodobniej masz rację i przemieszczona tarcza jest efektem owego rozwiązania. Miejmy nadzieję, że tymczasowym.

Ale co mnie to, jako kupującego, obchodzi ;). Przyczyny takiego stanu są nieistotne, ma być prosto i tyle.

A my nie mamy pańskiego płaszcza, i co nam pan zrobi?

A jak nam porwą furę, to nam muszą oddać samolot.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero porownanie obu na jedny zdjeciu moze unaocznic roznice.

Tiaa...

45r3534.jpg

i z podciągniętym balansem bieli:

53397125168614829170267.jpg

I mnie to szczerze mówiąc pasuje do tego /Warm Grey 1C/ na który się zdecydowano ostatecznie.

wg1c.jpg

Zresztą Svedos z fundacji też o tym pisał PRZED zatwierdzeniem koloru:

Jedna uwaga co do koloru, podany przez CDrinkera kolor ( Pantone Warm Grey 1 C) oglądałem na kilku monitorach, dla mnie on jest po prostu brudnojasnoszary, zdecydowanie mniej pasujący do całości projektu od obecnego który jest biały złamany szarym ( taka lekko spatynowana porcelana).

A tu jeszcze wzornik ze spotkania na żywo - najbliżej tarczy właśnie ten /Warm Grey 1C/ - przynajmniej na moim monitorze wygląda to na szary i jest tożsame z tym, jak teraz wygląda tarcza.

dsc0442y.jpg

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warm grey to byla propozycja, ktora zostala odrzucona. Ustalenia byly takie, że poprosilem o ocieplenie w miare mozliwosci, pomijajac palete.

Chciałbym nie musiec powtarzac tego w kolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie przepraszam, ewidentne nieporozumienie na linii Findacja - Fabryka musiało zajść, bo nie sądzę, żeby któryś z chłopaków celowo wybrał czy podał niewłaściwy kolor :(

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, jestem znów przy komputerze. :)

Ponieważ widzę, że sprawa koloru wciąż jest źle rozumiana, to pozwolę sobie słowo w słowo zacytować maila, jakiego wysłalem do Sylwestra z Fundacji 31.07.2012. Byla to moja ostatnia dyspozycja w sprawie koloru. Pogrubienie tekstu jak w oryginale.

„Cześć Sylwek

Pewnie czytasz, co jest na kizi, ale zbiorę to w zwięzłe punkty. Przepraszam też, że dopiero teraz, ale to nie był stracony czas. Zrobiliśmy dodatkowe foty, zebraliśmy opinie, wykrystalizowały się wnioski.

Zdecydowana większość osób, które widziały zegarek na żywo ocenia, że obecna tarcza nie jest zła,jednocześnie przyznając, że nie jest to kolor, ktorego oczekiwali.

Dominuje postawa „zostawmy już tą, żeby nie przedobrzyć, tym bardziej, że nie będzie już sampla”

Jednocześnie, jeśli patrzeć na ogół użytkowników (także tych, którzy widzieli na żywo) wolałaby jakiś cieplejszy odcień - i wszyscy widzieli na monitorach cieplejszy projekt

Na zdjęciach jest tak, że jasny kolor wygląda raz cieplej, raz zimniej w zależności od ustawień. Staralem się zrobić zdjęcie obiektywnie oddające kolor (z kartką dla porównania) i widać, że to nie jest kolor, jakiego oczekiwaliśmy. Ale już np na zdjęciu Alamo (to najnowsze z FB) jest super - taki generalnie miał być ten zegarek w odbiorze. Tylko, że na taki kolor zdjęcia wpłynęło otoczenie - ciepłe tony drewna.

Teraz do sedna. Pojawiła się opinia, że może producent nie jest certyfikowany przez Pantone, albo, że inaczej zrozumieli specyfikację. To jest możliwe - przypomnij sobie, co było z koronką. Dlatego chcę prosić Cię, byś w duchu troski o jaknajlepszy produkt „pochylił się” nad tym. Może coś sknocili, nie docisneli, pomylili cyferki... Jakby można było przyjrzeć się sprawie, tak, po pańsku, żeby ten kolor był wydrukowany o pół tonu cieplejszy, Jeśli za chiny ludowe nie da rady, to trudno, zostawimy tak jak jest. Ale proszę przyjrzyj się temu.

Czy jest szansa na zrobienie tak, żeby zadowolić tych (w tym mnie), którzy chcieliby cieplejszy, a jednocześnie żeby zegarek nie stracil w oczach tych, którym podoba się to, co jest teraz. Jednym słowem, chodzi o niewielką zmianę, bez kombinowania z szukaniem w wzornikach.

Daj proszę znać, jak to widzisz,

Pozdrawiam”

Koniec cytatu. Jak wyszło, tak wyszło. Niewiem jak to było, to jest moje prywatne zdanie, ale myślę, że obecna zmiana koloru wynika bardziej z zmiany podwykonawcy, niż z celowego dzialania fundacji, określania koloru wg palety itp.

Jak widzicie mogliśmy tamten kolor mieć i byłoby po sprawie. Ale się zmienił na gorsze i co teraz? Jak dla mnie - to nie jest pierwszorzędna sprawa, są gorsze i byłbym gotowy taki też zaakceptować. Ale zrobila sie tak na prawde burza w szklance wody, bo ktoś zamiast pogadać, wolał pójść na czołowe zderzenie i wyslal mi maila, którego w zasadzie nie godzi się cytować w dobrym towarzystwie. Jak ktoś musi go poznać, proszę o PW.

edit: Uważam, że powinni poprawić pozostale rzeczy, a kolor tarczy... cóż, powiem tak jak wtedy, mogliby sie postarać, jeśli jest taka możliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony Gerlachy też mogą tylko napisać do producenta żeby się bardziej pochylił i potem opierać się na ich fotkach. Tak jak jeden kolega już napisał dobranie odpowiedniego koloru to długi proces prób i błędów, a na to nikt nie wyłoży kasy na to żeby fabryka przysłała n próbek do akceptacji.

Pytanie jest takie, czy możemy powrócić do pierwotengo koloru? Imo na żywo było całkiem ok.

Co do reszty to, grubość czcionki mi się podoba, lubie mięsiste indesy :P a dekielek - jak napisali że będzie dobrze to imo będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy za sobą cały dzień. Może podsumujemy dotychczasowe ustalenia?

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn, ja nie mowię, że wszystko mogą. Chodzi o ich postawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie chce kolejnego deja vu...kilka miesiecy temu pisałem, że z kolorem szukamy dziury w tyłku i że lepsze jest wrogiem dobrego. Poszło trudno nasza decyzja i trzeba teraz coś przyjąć na klatę. Tarcza musi być prosto. Kolory każdy facet zna tylko cztery więc mni to nie interesuje i ten tez jest ładny. Czcionka dekla to dla mnie akurat najmniejsze miki. forma wypwiedzi o której pisze Mac świadczy o tym, że może być tylko co raz gorzej a nie lepiej. Kolejnego prota obawiam sie że nie będzie, a jesli teraz nie osiagniemy kompromisu to jeszcze skończy się jakąś totalna masakra typu "zabieramy zabawki". Ciekawe co wtedy z 2 ratami wpłat....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postawa to jedno, sposob kontaktu to drygie. Ja nie mam osobiscie ani jednego zlego slowa do oowiedzenia o kontaktach z Gerlachami ... Moze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, ale dlatego mam swoja opinie o nich I jest ona dobra ... To tak osobiscie, moja prywatna opinia.

A co do podsumowania, to moim skromnym zdaniem ...

Kolor tarczy - jest OK, jak jeszcze zmienimy, moze byc gorzej. IMO moze zostac.

Nadruk tarczy - po ogladaniu kilku innych zdjec, z kilku innych odleglosci I katow IMO moze zostac.

Centrowanie tarczy - mamy powiedziane.ze nowa koperta przystosowana do nowego pierscienia to naprawi. Jak dostane krzywa, to sie 303 nalata w ta I spowrotem. IMO, bedzie OK - trzeba miec zaufania troche, jnaczej niech kazdy sobie sam je sklada.

Koperta - jak wyzej. Jest OK, bedzie lepiej z dopasowaniem wewnetrznym do pierscienia.

Szklo - OK

Dekiel - wyslali do poprawy, ja mam osobiscie powiedziane ze bedzie naprawiony. Oficjalnie mamy powiedziane ze bedzie poprawiony ... krwia nikt nie bedzie tego podpisywal. Hendrix pokaze ze kontrakt mowi ze mamy czekac na sampla, to bedziemy czekac jak chcecie. Ja bym im uwierzyl I dociagnal ten projekt do konca. Jak sobie chca lipy na 3 forach zrobic, to ich sprawa, a ogolnje ten tez nie jest najgorszy.

Koronka - 1000 razy bylo mowione co ma byc I ze bedzie. Wielkosc jest lepsza, grawer bedzie wypukly. Jak nie bedzie to odesle.

Ja chcialbym zasugerowac oficjalne napisanie tego ze oczekujemy na finalne wykonanie projektu z poprawkami juz znanymi dekla, koronki I ustawienia tarczy, I zajeciem sie 3 rata wplat.

Jak chcecie dalej owijac w bawelne I robic, jak poprzednik podkreslil, z dobrego lepsze ... to prosze bardzo, ja mam czas, ale nie jestem pewien czy nasz kontrakt z nimi na to nam pozwol, I czy oni znajda czas. Obawiam sie czy czasami nie linczujemy naszego projektu, bo czasem perfekcja moze wszystkiemu zaszkodzic.

Czyli jeden krok do przodu panowie, czy dwa do tylu? Ja osobiscie chce isc do przodu, I z tego co widze wielu z was rowniez.

Dzieki, sorry za dlugosc I za bledy.

: Droid :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.