Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Thrud

Slava - automat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako nowa osoba na tym forum powoli łapię bakcyla zegarkowego. Zainteresowały mnie stare automaty. Zauważyłem ładną Slavę - niestety według mnie to nakręcany mechanik. Znacie może podobną Slavę lub inny ruski zegarek w podobnym stylu ale automat? Podoba mi się klasyczny, ponadczasowy wygląd tego modelu.

PS. Czy można zamówić lub w jakiś sposób wykonać przeszklony dekiel do takiego zegarka

Pozdrawiam.

post-49245-0-51850900-1336506906_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku Sławy nakrecany mechanizm jest najlpeszą opcją. Automat Sławy = kłopoty ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zaproponujecie więc jakieś inne radzieckie automaty, najlepiej w podobnej stylistyce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a koniecznie musi być automat? nie lepiej raz dziennie nakręcić i mieć spokój? ja mam 2 słavy na 2427 i automaty kiepskie, sprzęgła nie łapią już tak szybko, wachnik lata jak żyd po pustym sklepie...dlatego i tak je nakręcam codziennie :) popieram kolege pmwas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma więc godnych polecenia radzieckich automatów w niskiej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanieszna automar cccp? automaty 2416b chyba były jako takie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ dopiero co zakupiłem Atlantica z kwarcem budżet się wyczerpał. Dlatego szukam na początek coś baaaardzo taniego zanim uzbieram na coś lepszego, a że miałem już kiedyś zegarek mechaniczny nakręcany teraz chciałbym mieć automat.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kup sobie może po prostu taką Sławę za kilka dyszek, najwyżej będziesz ją dokręcał...

np. http://allegro.pl/slawa-automatic-zlocona-do-kolekcji-i2338599854.html

tylko oczywiście dopytaj się o to, co oznacza "na chodzie"... bo dla niektórych sprzedawców na allegro to tylko tyle, że sekundnik chodzi ;).

od tej podlinkowanej sprzedawczyni kupowałem jakiś zegarek, nawet nie wiem, czy też taką Sławę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rosyjska Sława i to pewnie wyprodukowana dość długo po rozpadzie ZSRR. Może jest gorsza od tych starych ale tylko pod tym względem, że bracia Rosjanie mogli złożyć ją praktycznie bez olejów na sucho, jeśli zaniesiesz zegarek do zegarmistrza na przegląd i oliwienie to nie odczujesz tego, że miałby być gorszy. I będzie działał długo bez problemów. Tak jest np. z automatycznymi nowymi wostokami 2416, że każdy kto go kupi narzeka i prawie, że porównuje do sław 2427, a ja moją nówkę zaraz po odebraniu dałem zegarmistrzowi na oliwienie i od przez półtora roku używania muszę stwierdzić, że jest to pod kątem bezproblemowości mechanizm wcale nie gorszy od poljota 2616 (23j), 2616 (30j) 2415 czy Rakiety 2627.

Co do sław nakręcanych to jedyną wadą jest psujący się ćwiertnik, jeśli będziesz często zmieniał datę to nowy rozsypię się po miesiącu lub dwóch (miałem to już dwa razy), ale jeśli będziesz go nakręcał codziennie i zmieniał datę tylko raz na miesiąc w razie krótszego miesiąca, to całkiem bezawaryjny i super punktualny zegarek (bije go na łeb chyba tylko Wołna)

Odnośnie radzieckich automatów w ogólności nie wiem czemu koledzy je tak odradzają. Jeżeli zainwestujesz w przegląd (z 50 zł), to wszystkie radzieckie automaty poza sławą są świetne. Tanie i popularne są 23 kamieniowe pojloty występujące z podwójną i pojedynczą datą w ogromnej ilości kopert, jest ich zawsze bardzo dużo na allegro, a dostępność części do niech jest chyba najlepsza ze wszystkich. Wostok o ile szukasz zegarka o kalsycznym wyglądzie odpada bo garniturowe automaty to rzadkie rarytasy, a pełno jest tylko komandirskich i amfibii. Poljoty 29 i 30 kamieniowe też są świetne i poza tym cienkie, ale ceny ich są sporo wyższe, części do obydwu też jest raczej sporo. Doskonałym zegarkiem jest Rakieta automat, w zasadzie występuje tylko w dwóch wersjach różniącym się kolorem, obydwie moim zdaniem są bardzo ładne, działa bardzo fajnie, choć z moich obserwacji wynika, że najmniej ze wszystkich automatów lubi stać nieużywana, no i to rzadszy zegarek i części do automatu są niedostępne.

Co do automatów Sławy sam nabyłem moją pierwszą 2427 (27j) dwa dni temu za 120 zł w fabrycznym stanie z ceną i metką i choć ten czarny ogromny telewizorek na byczej sygnowanej bransolecie (koledzy wiedzą pewnie o jaki model chodzi) jest piękny to boję się go za często nosić, bo po opiniach na forum tylko czekać aż się rozsypie od niczego, stąd też moje pytanie do obeznanych z konstrukcją automatu w tym modelu, czy bardziej zużywać będzie się od nakręcania go codziennie koronką czy od machania zegarkiem??? (Nie chcę żeby się zatrzymywał, aby uniknąć problemu z ćwiertnikiem od częstych zmian daty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to moje automaciątka, może któryś Ci się spodoba. ja osobiście jako klasyczny zegarek polecałbym rakietę tylko taką w białym kolorze.

post-30603-0-06733200-1337616241_thumb.jpg

post-30603-0-77451800-1337616255_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nakręcanie koronką wywołuje większe siły i tarcie na sprzęgiełka w 2427 raczej niż nakręcanie wachnikiem. Mam dwa automaty 2427 i w obu "późno" łapią sprzęgiełka niestety więc i tak musze je nakręcać bo same nie dają rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot deluxe jest piękny. Niestety ceny też są dość wysokie tego modelu. A co ze zmianami daty na wersję angielską? Jest to w ogóle możliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o taką funkcję jak w seiko, że są dwa rodzaje dat na raz... Niestety nie ma takiej opcji. Z drugiej strony przy przeglądzie za dodatkowe 5 zł lub coś koło tego zegarmistrz może Ci wrzucić pierścień z datami od modelu na eksport z angielskimi dniami. Tylko, że będzie to wyglądać o tyle nieoryginalnie dla konesera, że tak miały tylko zegarki opisane na tarczy po angielsku. A tak będziesz miał Sława i zdiełano w sssr cyrylicą i dni tygodnia po angielsku... Kolekcjonera ukłuło by to w oczy dla siebie do noszenia to chyba, żaden problem. Np. w sławach nie ma to sensu bo przy dniach tygodnia cyrylicą jest numerek dnia, gdzie pn to 1 a nd 7;-) De luxy są drogie bo bardzo chodliwe u nas, ja za mojego staruszka w średnim stanie dałem bodajże 4 łaty na bazarze w Rydze (poniżej 25 zł), a naprawa poszła wa ramach przeglądu za 50 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma opcji zmiany daty na wersję angielską chyba że masz takową wersje zegarka, moje sławy na 2427 to wersję "europejskie" i mam normalne monday, tuesday itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w tej z mojego linku nie ma numerków przy dniu tygodnia. Ale cieszy fakt, że wymiana pierścienia z datami to nieduży koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jak patrze na allegro to kupowanie sławy to bad idea, bo innych automatów jest dużo, ot dwa pierwsze strzały, które będą o niebo technicznie lepsze, a i mają klasyczny styl:

http://allegro.pl/poljot-23-kamienie-automat-zlocony-1-zl-i2360084572.html - poljot 2616 w klasycznej okrągłej kopercie

http://allegro.pl/wielka-zlocona-rakieta-automatic-malo-spotykana-i2354988110.html - rakieat jak moja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta niestety nie w moim stylu, choć zadbany model. Poljot ok, ale... Cena myślę że jeszcze duuużo wzrośnie, kolor tarczy też nie bardzo mi podchodzi (kupiłem właśnie Atlantica z czarną tarczą, więc wolałbym coś dla kontrastu z jasną). Wiarygodność sprzedawcy jak dla mnie obniża fakt że nie zna punktualności zegarka.

Na razie czekam na tej aukcji na deluxa http://allegro.pl/zegarek-z-s-r-r-poliot-automat-zlocony-i2344810717.html?source=ob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny poljocik, bardzo ładnie, niemalże idealnie na oko wygląda koperta, tarcza trochę zmęczona życiem, ale chociaż widać, że przeżył Breżniewa (a jak Ci nie będzie pasować to w miarę łatwo znaleźć zegarmistrza który będzie miał gdzieś dobrą w rupieciach za parę groszy), a i dzięki temu może cena nie poszybuje w kosmos, a potrafi czasem przy tym modelu niebywale blisko kosmosu być, choć i tak daleko od kosmosa (tego jego bliźniaka z datownikiem w formie wskazówki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie udało mi się kupić, pomimo że wygrałem aukcję. Sprzedający ustalił cenę minimalną zbyt wysoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie udało mi się kupić, pomimo że wygrałem aukcję. Sprzedający ustalił cenę minimalną zbyt wysoko.

Cóż znalazł klient w skarpecie starego poljota, a myśli, złapał Pana Boga za nogę lub przynajmniej, że sprzedaje Rolexa. Widziałem już kilka łuczy czy rakiet nakręcanych, które idzie kupić w idealnym stanie na Kole z krzywym włosem lub inną naprawialną bez problemu awarią po 5 zł, wystawionych po 500 zł Kup Teraz :-) Może warto napisać do sprzedawcy czy nie sprzeda go poza aukcją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o tym Poljocie?

Włąściciel napisał mi, że spóźnia 5 min/dobę, da się to wyregulować do jakiejś rozsądniej wartości?

post-49245-0-19729600-1338315726_thumb.jpg

post-49245-0-97995100-1338315809_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o tym Poljocie?

Włąściciel napisał mi, że spóźnia 5 min/dobę, da się to wyregulować do jakiejś rozsądniej wartości?

Podoba mi się bardzo wzór tarczy, jej stan tak sobie. Jeśli śpieszy się 5 minut z regulatorem na środku jak na zdjęciu to może uda się wyregulować samemu. Tylko, że znając życie i tak trzeba będzie z nim odwiedzić zegarmistrza, a on to wyreguluje go już na pewno bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.