Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Thrud

Slava - automat

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie wzór na tarczy też jest najładniejszy z wszystkich de luxów. Rezerwę chody sprzedający określił na około 20h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie od nowości bez przeglądu...porządny przegląd i będzie śmigał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gruntowne czyszczenie + polerka i bedzie cacy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek zakupiony. Jak dojdzie to nie omieszkam się pochwalić. Na razie poszukam tylko dobrego zegarmistrza do wyregulowania, bo na renowację mnie nie stać. W Chronosie chcą 250zł za odnowienie tarczy.

Dziękuję wszystkim za pomoc i dobre rady.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeca nie trza renowacji... wystarczy tarcze delikatnie umyć...dobry zegarmistrz powinien zrobić bez problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się więc znaleźć jakiegoś dobrego zegarmistrza w Poznaniu i może się uda również odświeżyć tarczę.

Przy okazji muszę kupić jakiś pasek do tego Poljota, z braku budżetu musi być tani co sądzicie o tym?

http://allegro.pl/pasek-do-zegarka-18-mm-diloy-sl6f-18-3-brazowy-i2377284332.html

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się więc znaleźć jakiegoś dobrego zegarmistrza w Poznaniu i może się uda również odświeżyć tarczę.

Przy okazji muszę kupić jakiś pasek do tego Poljota, z braku budżetu musi być tani co sądzicie o tym?

http://allegro.pl/pasek-do-zegarka-18-mm-diloy-sl6f-18-3-brazowy-i2377284332.html

Pozdrawiam.

Mi się bardzo podoba, do tego zegarka to idealny wzór. A co do jakości mam tej firmy pasków z dziesięć i wcale nie są gorsze od kuki, ani od droższych o niebo "tanich" hirshów z których jeden mi się rozpuścił po tym jak skapnęła na niego kropla spirytusu którym przecierałem szkiełko (a że takich historii nie ma nawet w alfie za 7 zł to podziękowałem tej zacnej firmie). Ogólnie nie wiem jak na allegro, ale ta firma ma taki wybór pasków w fajnej jakości, że i gdybyś miał wydać więcej to nie ma większego sensu. Bo te paski są świetnej jakości, miękkie i fajne w dotyku od spodu i raczej żaden pasek za mniej niż grubo ponad 100 zł nie będzie się różnił jakością. Moja dziewczyna ma pasek takiego wzoru jak z aukcji ale hirsha i nie różni się niczym poza tym, że rzekomo jest naprawdę z jaszczurki, ale tego ani nie widać ani nie czuć... A poza tym każdy pasek przy noszeniu go często dość szybko się zużyje, więc nie warto w niego jakoś na wyrost inwestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam jednego diloya i jest ok :) można brać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam kilka Diloyów i różnica między nimi a np. Hirschem czy Riosem jest dokładnie taka jak różnica w ich cenie... czyli 1:5.

Skóra cienka, słaba, paski niewytrzymałe. Więcej nie kupię. Lepiej zainwestować w lepsze i droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji braku funduszy zadowolę się tańszym paskiem. Na razie zegarek dojechał ale od razu zawiozłem go zegarmistrza. 15-tego odbiór. Za wyczyszczenie mechanizmu policzył 85zł. Spróbuje też doczyścić tarczę. Jak tylko go odbiorę pochwalę się wynikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drogiego masz zegarmistrza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość zegarmistrzów w Poznaniu pracuje od poniedziałku do piątkui to przeważnie do 16:00. Niestety pracuję do późna i znalazłem zegarmistrza na Wodnej który pracuje w soboty więc nie miałem wielkiego wyboru. W Chronosie odnowienie mechanizmu to 150zł, więc i tak taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość zegarmistrzów w Poznaniu pracuje od poniedziałku do piątkui to przeważnie do 16:00. Niestety pracuję do późna i znalazłem zegarmistrza na Wodnej który pracuje w soboty więc nie miałem wielkiego wyboru. W Chronosie odnowienie mechanizmu to 150zł, więc i tak taniej.

Jak uda mu się coś zrobić z tarczą to nie jest źle jak na obcego klienta z ruskim automatem, jakbyś był tam stałym klientem pewnie zrobiłby to za 50 zł. Mój zegarmistrz robi mi automaty mocno niesprawne po 50 zł, ale myśle, że obcy majster w Warszawie krzyknąłby ze 150, no może 100 zł... Więc to całkiem dobrze jak na pierwszy raz o ile wszytko zrobi tak jak należy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności ważne jest żeby zrobił dobrze mechanizm. Nie lubię gdy zegarek jest bardzo niepunktualny. Tarcza, gdy zobaczyłem zegarek na własne oczy, nie wygląda tak źle, ma swój urok z tymi zabrudzeniami :). Oczywiście jeśli się uda ją zrobić to będzie super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pewnie o wiele za późno ale mam ten model i to nie jest automat. A tak poza tym to super sprzęcik chodzi już kilka lat i kompletnie nic się z nim nie dzieje nawet odchyłka czasu jest bardzo mała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljoty de luxe o ile mi wiadomo były w wersji z manualnym naciągiem (werk 2209) i automatycznym (tak jak zakupiony przeze mnie egzemplarz) - z datą (werk 2416) i bez datownika(werk 2415). Więc Twoja to pewnie wersja z 23 kamieniami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljoty de luxe o ile mi wiadomo były w wersji z manualnym naciągiem (werk 2209) i automatycznym (tak jak zakupiony przeze mnie egzemplarz) - z datą (werk 2416) i bez datownika(werk 2415). Więc Twoja to pewnie wersja z 23 kamieniami

Jest dokładnie tak jak piszesz, tylko że one raczej nie są do siebie podobne. Nie ma chyba żadnej koperty która jest podobna między manualem a automatem, a i takiej tarczy w nakręcanym nie widziałem (choć może za mało widziałem). W sumie mógłby kolega Woj wrzucić fotkę jak ma taki egzemplarz. PS. kiedy będzie poljot w całości z paskiem? Fotkę bym chętnie zobaczył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperty "manuali" i automatów są zupełnie różne. Choćby z uwagi na to, ze manualny to 22, a automat 24... no i wahnik trza gdzieś upchać ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek odbieram 14-tego. Od razu postaram się zrobić jakieś foty i umieścić na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem zdjęcia zegarka z paskiem do galerii:

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/album/49245/799-poljot-de-luxe/

Niestety zegarmistrz nie wyczyścił tarczy twierdząc dość mętnie że się nie da. Punktualność również pozostawia wiele do życzenia, od wczoraj późni się 2-3 min. Po wyczyszczeniu nie słychać za to wahnika, pracuje bezgłośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się późni 2-3 minuty to reklamuj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym spóźnianiem dziwna sprawa. Odebrałem przedwczoraj, i do wczoraj do południa spóźniał się około 1 min. Za to wieczorem dopóźnił kolejne 2-3 min. Cały czas będąc noszony. Nastawiłem go około 21:00 i zostawiłem na biurku na deklu. Rano zegarek chodzi dokładnie (może nawet kilka sekund przyśpieszył).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie się nie przejmuj tym i go noś, dzień w dzień. Świeża oliwa czysty mechanizm często prowadzi do tego, że zegarek chodzi chaotycznie. Po tygodniu jak się odchyłka unormuje, poobserwuj jaka jest dobowa odchyłka i pójdź do zegarmistrza i on Ci go podreguluje. Jak dobrze pójdzie tak stuknie w regulator, że trafi, a jak nie to drugi raz pójdziesz, aż do skutku. Z automatem tak jest lepiej, bo jak zostawisz to zegarmistrzowi nawet na tydzień do regulacji, to wyniki mogą wyjść dużo gorsze, bo u zegarmistrza zegarek głównie wisi gdzieś obok 20 innych, albo nosi go na ręce a może być trochę bardziej lub mniej ruchliwy niż Ty co będzie skutkować silniejszym lub słabszym średnim naciągnięciu sprężyny w ciągu doby. Inna rzecz, że automaty potrafią inaczej niż zwykłe zegarki przyśpieszać pod koniec zapasu energii w sprężynie... Więc noś i chodź co tydzień do zegarmistrza do skutku ;)

A tak by the way, świetnie wygląda już kompletny zegarek. Pasek znośnie się nosi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK spróbuję tak jak radzisz. Jadę teraz na dwa tygodnie na wakacje i nie zamierzałem zabierać Poljota, ale skoro radzisz go nosić codziennie to chyba go zabiorę ze sobą.

Pasek wygląda bardzo dobrze, jest cieniutki co dla mnie jest zaletą. Jednak wczoraj nosiłem go dość mocno zapiętego (na ostatnią dziurkę bo mam bardzo wąski nadgarstek)i wrzynał się w skórę(szczególnie zapięcie). Dzisiaj go poluźniłem i jest dużo lepiej. W Atlanticu zapinka aż tak się nie wrzynała nawet przy ciasnym zapięciu. Za tą cenę (16,99) jednak pasek jak na razie super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po powrocie z urlopu.

Zegarek po codziennym noszeniu późni około 2,5 min na dzień. W trakcie jednak codziennej eksploatacji spotkała mnie niemiła niespodzianka - wypadło szkiełko. Samo z siebie. W sumie to chyba pleksi a nie szkło. Ile może kosztować nowe szkiełko? W dodatku gdy spociła mi sie ręka (wspinaczka górska) szkiełko zaparowało! Dzięki temu, że miałem dostęp do tarczy lekko ją przemyłem. Efekty możecie zobaczyć w galerii: http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/album/49245/799-poljot-de-luxe/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.