maze123 952 #1 Napisano 17 Maja 2012 Koledzy, Mam mozliwosc zakupu tej wlasnie Omegi w przyzwoiciej cenie i dobrym stanie zachowania. Jest to model, ktory zawsze mi sie podobal i teraz raczej okazji nie przepuszcze. Mam jednak do was pytanie. Czy jest ktos w posiadaniu tego zegarka? Lub moglby udzielic mi jakichkolwiek praktycznych rad, informacji, szczeglowo dotyczacych mechanizmu itp. Zegarek pochodzi z kocowki lat 40 i napedza go mechanizm cal. 381. Jest jedna z rzadszych Omeg i jedna z moich obaw jest dostepnosc czesci zamiennych. Pozdr - zdjecie pogladowe z neta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #2 Napisano 17 Maja 2012 Masz racje często się go nie widuje. I ja bym nie przrpuscil takiej okazji i nie martwil bym się o czesci puki wszystko działa bo model przepiekny! Wiem ze mamy tu na forum taki model tyle ze w złotej kopercie. 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #3 Napisano 17 Maja 2012 No jest taki jeden w szufladzie: Mechanizm z najlepszej epoki Omegi (rowiesnik werku 30-milimetrowego) wiec powinien chodzic rewelacyjnie. Modul kalendarza jest natomiast niedopracowany w tym sensie, ze NIE MA opcji szybkiej zmiany dnia tygodnia - trzeba krecic koronka. Dosc powazna wada, jesli zegarek chce sie uzywac okazjonalnie. Ja sie swego czasu konsultowalem na Timezone: http://forums.timezone.com/index.php?t=tree&goto=5788648&rid=0 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #4 Napisano 17 Maja 2012 Dzieki Zbyszke. Przy okazji - gratulacje piekny egzemplarz ci sie trafil. Natomiast z ta zmiana daty to mnie zaskoczyles. Mialem zegarek w reku i pokazywano mi wszystkie funkcje i bylem pewny, ze byla tam szybka zmiana dnia tygodnia. Chociaz ogladalem tez kilka innych zegarkow w tym dniu i moge sie juz myslic. Egzemplarz, ktory chce nabyc jest nieco starszy i rozni sie niektorymi szczegolami, ale rozumiem, ze nie mechanizmem i mozliwoscia szykiej zmiany dnia tygodnia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #5 Napisano 19 Maja 2012 Zegarki z lat 40-tych nie mialy zwykle szybkiej zmiany dnia tygodnia. Tak zdaje sie jest u JLC, a na pewno u Universala - moj Tri-compax nie ma tez tej opcji. Poznac latwo po ilosci dodatkowych "dziur" w kopercie. Trzy - nie ma szybkiej zmiany dnia tygodnia (przyciski do sa daty, miesiaca i fazy ksiezyca), cztery - jest (jw. plus dzien tygodnia) 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach