Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kaeres

Jak usuwać drobne ryski z koperty ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu z Was po tytule spodziewa się przepisu ale niestety nie znam go do końca.

Mianowicie sam mam pytanie w tej kwestii.

Jeżeli zegarek jest wyposażony w szkło szafirowe to nie groźne mu zarysowania alekoperta jest z metalu o twardości około 6-7 w skali Mosa.

A to sprawia, że inne metale są go w stanie zarysować no i nasza lustrzana koperta zaczyna tracić blask.

Kiedyś na praktykach z obróbki skrawaniem bawiliśmy się szlifierką, która miała zamontowane koło polerujące.

Jedyne co mi utkwiło w pamięci to było to koło filcowe nasączone jakimś preparatem polerującym.

To co robiliśmy za jego pomocą przechodziło moje wyobrażenia.

Monety, klucze, koperty zegarków.

Polerowaliśmy na lustro. Po prostu jakby dopiero co powstały.

Tym samym pytam Was czym mogło być nasączona tarcza filcowa w tej szlifierce stacjonarnej ?

Sam bym z chęcią zakupił sobie takie cacko i za pomocą wiertarki polerował zegareczek jak dawniej.

A może macie inne sposoby na polerkę kopert ze stali ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o polerowaniu kopert i usuwaniu rys to akurat było na forum sto razy :)

Króciutko:

Większe rysy - papier scierny o coraz mniejszej gradacji.

Polerowanie - tarcze filcowe z pastami polerskimi (najbardziej uniwersalna - "zielona")

Drobne ryski - sciereczki CAPE COD, albo rózne pasty typu aluchrom i zwykła szmatka

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup i wypróbuj magiczne ściereczki Cape Cod. Niezłe są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co byś nie dał na filc na szlifierce to usunie rysy. może być Tempo,K2Aluchrom, mleczko CIF, pasta polerska do wałów korbowych...

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

do delikatnych rys polecam ... zestaw do manicure/pedicure :) (np. Rossman)

33946_250.jpg

W miejsce końcówki zakładam przycięty plastikowy patyczek kosmetyczny z watką, rurkę trzeba wcześniej troszkę poszerzyć. Trochę pasty i powoli, a skutecznie wypolerujemy małe ryskl.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cape Cod - dostępne są gdzieś w sklepach w PL ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cape Cod - dostępne są gdzieś w sklepach w PL ?

są na naszym bazarku... do tego co jakiś czas jest organizowane większe zamówienie

możesz też napisać w dziale "poszukuję" i na pewno ktoś Ci odsprzeda swoje zapasy; sam wziąłem pół roku temu 2 paczki i zużyłem jak do tej pory 1/4 jednej paczki, więc w ostateczności drugą mogę odsprzedać (jakby była duża potrzeba).

Osobiście mogę Ci polecić coś co działa TAK SAMO jak Cape-Cod, z różnicą taką, że nie pachnie tak intensywnie. Tak jak zostało napisane powyżej

może być Tempo,K2Aluchrom, mleczko CIF, pasta polerska

sam mam doświadczenia z

41UWkLPHgYL._SL500_AA300_.jpg

i mogę polecić jako zamiennik Cape-Coda z czystym sumieniem, zwłaszcza, że Cape-Cod to nie produkt do polerowania, tylko do usuwania najdrobniejszych, powierzchownych rysek, a nawet bym powiedział, że służy do odświeżania metalu jedynie (czyści, "wyświeca") - dobre i fajne przed sprzedażą, do nadania blasku na szybko

Edit. pamiętaj, że każdy z tych specyfików lubi przez nieszczelności lub koronkę/wałek wnikać do mechanizmu w postaci drobniutkiego pyłu (zwłaszcza przy starych, nieszczelnych zegarkach), dlatego ideałem byłoby wyjęcie wałka i mechanizmu przed zabiegiem polerowania (odświeżania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak rysy są drobne , średnie, to papier ścierny 2000 albo 2500 a potem można szmatką i pasta polerską nawet taką jak do samochodu, i potem nie myć tylko wycierać bawełnianą szmatką do sucha szybkimi ruchami ;) to tak najłatwiej

Nie ma rzeczy których nie da się naprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

do delikatnych rys polecam ... zestaw do manicure/pedicure :) (np. Rossman)

33946_250.jpg

W miejsce końcówki zakładam przycięty plastikowy patyczek kosmetyczny z watką, rurkę trzeba wcześniej troszkę poszerzyć. Trochę pasty i powoli, a skutecznie wypolerujemy małe ryskl.

Pzdr.

Genialne.

Muszę pooglądać u mnie w mieście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam do takich prac mini drilla

post-32776-0-94494600-1337356721_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit. pamiętaj, że każdy z tych specyfików lubi przez nieszczelności lub koronkę/wałek wnikać do mechanizmu w postaci drobniutkiego pyłu (zwłaszcza przy starych, nieszczelnych zegarkach), dlatego ideałem byłoby wyjęcie wałka i mechanizmu przed zabiegiem polerowania (odświeżania).

To nie jest ideał, tylko bezwzględny wymóg.

Bez wyjęcia mechanizmu, to można co najwyżej coś tam odswiezyć, ale na pewno nie uczciwie wypolerować kopertę

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co byś nie dał na filc na szlifierce to usunie rysy. może być Tempo,K2Aluchrom, mleczko CIF, pasta polerska do wałów korbowych...

Następnym razem proszę wypróbować na sobie.

Zeszmaciłem sobie kopertę tą pastą. Na szczęście tylko próbowałem w mało widocznym miejscu.

A mleczko CIF to sobie tylko mogę wyobrazić co mogłoby zrobić- chyba tylko do szczotkowanej stali się nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeszmaciłem sobie kopertę tą pastą. Na szczęście tylko próbowałem w mało widocznym miejscu.

A mleczko CIF to sobie tylko mogę wyobrazić co mogłoby zrobić- chyba tylko do szczotkowanej stali się nadaje.

Polerowanie to tylko pozornie prosta sprawa. Takimi półsrodkami jak aluchromy, sciereczki itp można kopertę odświeżyć, a nie uczciwie wypolerować. Jeśli są tylko mikroryski, zmatowienie itp, to efekt będzie niezły (przynajmniej widziany gołym okiem). Jesli rysy powazniejsze trzeba to po prostu porządnie zrobić

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypróbowałem dlatego piszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tych środków nie polecam.

Lustro zniknęło i pojawił się mat.

Musiałem ratować się u jubilera, który polecił mi ściereczki polerujące i po sporym machaniu doprowadziłem ten spaprany kawałek do stanu pierwotnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.