kamien 0 #1 Napisano 21 Maja 2012 Witam. Zamierzam kupić zegarek kwarcowy posiadający ogniwo słoneczne jednakże mam dylemat ponieważ zarówno Seiko jak i Citizen posiadają takie w swojej ofercie. W związku z tym chciałbym zapytać czy mechanizmy te są podobne, a może któryś z nich jest lepszy (dokładniejszy, posiada większą rezerwę chodu/naładowania). Interesuje mnie nurek Seiko z chronographem lub Citizen również z chronographem. Czy są jakieś różnice w jakości obu firm. Prosiłbym o w miarę szczegółowe informacje jeśli ktoś takie posiada za co z góry dziękuję . PozdrawiamKrzysztof 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #2 Napisano 21 Maja 2012 Technologie podobne. Solar nie ma nic wspólnego z dokładnością zegarka, dotyczy sposobu zasilania. Rezerwa chodu przynajmniej pół roku - dokładniejsze dane to już odnośnie konkretnego modelu musisz szukać, bo długość rezerwy wynika z prądożerności mechanizmu i wielkości zastosowanego w danym modelu akumulatora, plus metody oszczędzania "chodu" (usypianie wskazówek w ciemności itp.)Szukaj manuali do konkretnych kalibrów - tam zwykle są podstawowe informacje o rezerwie chodu. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamien 0 #3 Napisano 22 Maja 2012 A czy przypadkiem zarówno Citizen jak i Seiko nie mają bliźniaczych mechanizmów??. To znaczy, nie chodzi mi o sam mechanizm wskazujący czas (kwarc) tylko o pozostałą jego cześć odpowiedzialną za gromadzenie i przechowywanie energii. Wyczytałem, że w przypadku gdy akumulator się rozładowuje wskazówka sekundnika zaczyna przeskakiwać o 2 pozycje, nie jedną jak to ma normalnie miejsce, jeśli używamy stopera zostaje on wyłączony itp. Zarówno Citizen jak i Seiko posiadają 'rezerwe chodu' min. 6 miesięcy. Wydaje mi się, że obie firmy stosują te same rozwiązania eco, ale oczywiście mogę się mylić. A jak wygląda sprawa z jakością wykonania???Obie firmy reprezentują ten sam poziom czy może któraś jednak z większą starannością wykonuje swoje produkty. Ostatnie pytanie: jakiego koloru 'podświetlenie' posiadają Citizeny, a Seiko??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #4 Napisano 22 Maja 2012 W kwarcu bateryjnym często rozładowanie baterii także jest sygnalizowane w ten sposób (skoki co 2 sekundy). Jest to przyjęty sposób sygnalizacji rozładowania, nie wyciągałbym z tego zbyt odległych wniosków Co do rezerwy chodu - do podobnych rozmiarowo zegarków łąduje się prawdopodobnie akumulatory o zbliżonej pojemności. Akumulator - aby być bardziej pojemny, musi być po prostu fizycznie większy.Na kolejne pytania trudno odpowiedzieć - Seiko i Citizen nie produkują kilkunastu zegarków. Asortyment jest potężny, przeznaczony na różne półki cenowe, stosowanych kalibrów jest też sporo. Ogólnie - im droższy zegarek, tym lepiej wykonany.Co do podświetlenia, to ostatnimi czasy w markach japońskich modne są niebieskie. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8794 #5 Napisano 23 Maja 2012 W kineticu chyba co 2 sekundy przeskakiwało, ety co 5 sekund skaczą. Nie wiem jak solary ale pewnie też co 2 sek skoro to seiko. 0 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #6 Napisano 24 Maja 2012 W kineticu chyba co 2 sekundy przeskakiwało, ety co 5 sekund skaczą. Nie wiem jak solary ale pewnie też co 2 sek skoro to seiko. ETA'y co 5 i co 4. Japońskie chyba wszystkie bez wyjątku co 2. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach