Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cyp3k

Poljot Aviator - klasyczny + datownik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć-czołem ! :)

Mam do Was pytanie, myślę że poradzicie mi jakieś rozsądne rozwiązanie ?

Otóż, dwa lata temu zakupiłem zegarek Poljot Aviator - numeru mechanizmu nie pamiętam, ale to kalsyczny zegarek z datownikiem bez żadnych wodotrysków ;-)

Wszystko byłoby spoko gdyby nie podkusiło mnie ustawianie datownika.

Zgodnie z instrukcją, kolejno cofałem zegarek bodajże do godziny 7 i "popychałem" go do 12 tak żeby przeskoczył datownik.

Wszystko super - obskoczyłem tak prawie 20 dni i...

właśnie od tego momentu zaczęły się problemy - wskazówka godzinowa nie pokrywała się z indeksami, minutowa już w ogóle żyła własnym życiem. Po delikatnym puknięciu w szkiełko okazało się że wskazówki zaczynają luźno "latać" i po przekręceniu zegarka na bok np. obie spadają na losowo wybraną godzinę.

Zegarek da się normalnie nakręcić, sekundnik "tyka" sobie miarowo.

Ponieważ miałem do niego gwarancję, miałem go odesłać do punktu z którego go zakupiłem, ale wiele różnych rzeczy w moim życiu się wydarzyło i zupełnie o nim zapomniałem.

Teraz wykopany z szafy... gwarancja utraciła już ważność... mineły 2 lata praktycznie od zakupu.

Dzwoniłem właśnie tuż po zakupie do człowieka który jest zegarmistrzem i właśnie sprzedał mi ten zegarek. Kazał go odesłać i powiedział że za free naprawi go, że to klasyczna przypadłość tego modelu - coś w rodzaju wady fabrycznej, żadna poważna usterka.

Tak jak mówię, od tamtej rozmowy minęły 2 lata...

Wczoraj udałem się do zgarmistrza w Łodzi na 6-ego sierpnia, serwis Seiko.

Zabrali zegar na zaplecze - po 10min Pani przychodzi i mówi że zegarek jest uszkodzony ,że jakaś oś jest do wymiany i że wymaga obligatoryjnie czyszczenia...

No zaraz zaraz ?! Jak to, czyszczenia ?! Przez 2 lata leżał w szafie, nie ruszany, sporadycznie nakręcony i on wymaga czyszczenia ?!

Jaka oś do wymiany ? Koszt naprawy wyceniono na 150zł... bez przesady, za zegarek dałem ok. 750zł...

Coś mi się wierzyć nie chce po prostu w tą diagnozę, co ciekawe po odebraniu go, wskazówki nie latają już luźno, po nakręceniu wcale się nie zatrzymuje, właśnie leży obok mnie od godziny i nie spóźnił się nawet minuty ! Ale kiedy go założę na rękę, w jakiś nietypowych pozycjach sekundnik się zatrzymuje.

Polećcie, proszę, jakiegoś dobrego zegarmistrza który nie zedrze ze mnie ostatnich pieniędzy, a jednocześnie po prostu jakoś "skalibruje" układ żeby normalnie działał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karasiewicz - ja byłem zadowolony i to za nieduże pieniądze.

O ! Dzięki serdeczne, będę dzwonił do niego. Może uda mi się ogarnąć ten zegarek do weekendu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a inna sprawa to dlaczego poluzowały się wskazówki na ośkach?unsure.gifunsure.gifunsure.gif

bo powątpiewam w uszkodzenie mechaniczne na kólkach zębatych

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a inna sprawa to dlaczego poluzowały się wskazówki na ośkach?unsure.gifunsure.gifunsure.gif

bo powątpiewam w uszkodzenie mechaniczne na kólkach zębatych

Ja się na tym kompletnie nie znam, a po prostu nie zamierzam płacić za to że ktoś mi wyczyści praktycznie nowy zegarek...

Dlatego czekam także na jakieś podpowiedzi ? Co ew. może być popsute, czy to faktycznie przypadłość tego modelu ? Czy jak zwykle tylko ja mam takie szczęście ? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się na tym kompletnie nie znam, a po prostu nie zamierzam płacić za to że ktoś mi wyczyści praktycznie nowy zegarek...

Dlatego czekam także na jakieś podpowiedzi ? Co ew. może być popsute, czy to faktycznie przypadłość tego modelu ? Czy jak zwykle tylko ja mam takie szczęście ? :|

Ciężko prorokować nie widząc zegarka, ale z tą osią to pewnie sobie zrobili dowcip, żeby znaleźć jelenia. A skoro już nie latają to może poluzował się kołnierz wskazówki, ścisnęli ją i działa... albo coś przy ćwiertniku...

A co do tego przeglądu to po dwóch latach leżenia przegląd mu nie zaszkodzi tylko powinno to kosztować z 50-70 zł razem z naprawą (w zasadzie to zegarmistrz zawsze jak coś naprawia to powinien wyczyścić i naoliwić cały werk i dać gwarancję na całość). Ruski zegarek to niestety nie seiko, że dopóki chodzi to lepiej go nie dotykać, znając te ich smary i oszczędne gospodarowanie nimi, czyszczenie i naoliwienie zegarka może być wskazane właśnie dlatego, że jest dość nowy i mógł chodzić od nowości "na sucho", ja z nowymi wostokami mam zasadę żeby dzień po zakupie nieść go na przegląd i chyba tylko dlatego na nie nie narzekam...

Jak już nie masz gwarancji pójdź do jakiegoś starego zegarmistrza i omijaj wszelkie serwisy. Stary najlepiej wąsaty zegarmistrz moim zdaniem zna się na tym i zrobi to lepiej niż technik z jakiegokolwiek serwisu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.