Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Bohacz

Renowacja koperty

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym odnowić kopertę chronografu, ktora niestety nie jest stalowa, a pokryta chromem...

Jak przygotować kopertę? Muszę piaskować czy wystarczy spolerować stary chrom?

Jaką powłokę nałożyć? Ponownie chromowane koperty nie podobają mi się strasznie, wg mnie wygląda to tandetnie :(

Pomyślałem więc o niklowaniu, ponieważ z tego co wyczytałem to powłoka niklowana byłaby mniej lustrzana...

Możecie polecić mi fachowca, który zajmuje się nakładaniem powłok na koperty zegarkowe? (wiem, ze jest tego typu pytań troszkę w historii forum, jednak dość szybko pojawiają się nowi fachowcy)

Zauważyłem także, że przyciski chronografu były pokryte wewnątrz jakąś czarną mazią, niestety nie wiem czy był to jakiś płynny środek uszczelniający (nie mam pojecia co się stosuje - jakieś Locktite'y?) czy może rozpuszczona uszczelka?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym odnowić kopertę chronografu, ktora niestety nie jest stalowa, a pokryta chromem...

Jak przygotować kopertę? Muszę piaskować czy wystarczy spolerować stary chrom?

Trzeba usunąć stary chrom i samemu spolerować, bo galwanizer przy polerowaniu najczęściej pozaokrągla wszystkie kanty.

Jaką powłokę nałożyć? Ponownie chromowane koperty nie podobają mi się strasznie, wg mnie wygląda to tandetnie sad.gif

Pomyślałem więc o niklowaniu, ponieważ z tego co wyczytałem to powłoka niklowana byłaby mniej lustrzana...

Mam podobne zdanie, że nikiel wygląda ładniej na kopercie od chromu (bardziej staro), ale ma on podstawową wadę: jest ponad dwukrotnie bardziej miękki od chromu, co skutkuje dużo szybszym ścieraniem. W związku z tym niklu na pokrycia kopert obecnie się raczej nie stosuje. Na dodatek niektóre osoby mają w kontakcie z niklem ostrą reakcje alergiczną.

Możecie polecić mi fachowca, który zajmuje się nakładaniem powłok na koperty zegarkowe? (wiem, ze jest tego typu pytań troszkę w historii forum, jednak dość szybko pojawiają się nowi fachowcy)

Najlepiej znaleźć u siebie w okolicy galwanizernię, gdzie się takiej pracy podejmą, wysyłanie koperty do zakładu renowacyjnego podraża sprawę.

Zauważyłem także, że przyciski chronografu były pokryte wewnątrz jakąś czarną mazią, niestety nie wiem czy był to jakiś płynny środek uszczelniający (nie mam pojecia co się stosuje - jakieś Locktite'y?) czy może rozpuszczona uszczelka?

Może być i to i to, czyli albo zlasowana uszczelka, albo przyciski się rozszczelniły i ktoś niefachowo poprawił ich szczelność jakimś środkiem uszczelniającym.

Normalnie wymienia się uszczelkę, albo całe przyciski.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne zdanie, że nikiel wygląda ładniej na kopercie od chromu (bardziej staro), ale ma on podstawową wadę: jest ponad dwukrotnie bardziej miękki od chromu, co skutkuje dużo szybszym ścieraniem. W związku z tym niklu na pokrycia kopert obecnie się raczej nie stosuje. Na dodatek niektóre osoby mają w kontakcie z niklem ostrą reakcje alergiczną.

.

Liczyłem na Ciebie Piotrze :) dzięki za poświęcony czas.

Ok, jeśli nie nikiel to pozostaje jedynie chrom?

Czy powłoki chromowe mogą się jakoś różnić? Czy można wykonać powłokę która będzie mniej odbijała światła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy powłoki chromowe mogą się jakoś różnić? Czy można wykonać powłokę która będzie mniej odbijała światła?

Na pewno idzie chrom zmatować, trzeba pogadać z galwanizerem.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Można uzyskać matową powłokę chromową przez odpowiednie przygotowanie materiału. Robiłem kiedyś coś takiego, co prawda nie była to koperta zegarka, ale blisko : Mój odnośnik (niestety na chwilę obecną nie mam lepszego zdjęcia - musiałbym poprosić obdarowaną o cyknięcie foty - co da się zrobic)

Dobrym sposobem przygotowania takiej powierzchni jest szkiełkowanie. Jest to metoda podobna do piaskowania, ale wykonywana drobinkami szkła, jest delikatniejsza. Jak lekko wyszkiełkujesz kopertę to po chromowaniu bedzie miała gładką powierzchnię wizualnie podobną do satynowanej. Nie wiem skad jesteś, ale znam jednego człowieka w okolicach Warszawy który jest w stanie to zrobić (i nawet wrzucić całość do znajomego galwanizera)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Wygląda bardzo dobrze. Faktycznie jest prawie matowe, ale myślę, że to kwestia stopnia wyszkiełkowania. Jeśli zrobisz to bardzo drobnym granulatem to po chromowaniu powinno wyjść coś a'la satynowanie.

Jeśli chcesz, to poproszę obecną "nosicielkę" bransoletki o zrobienie ładnej forki w makro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam temat :)

jak przygotować kopertę do chromowania domowym sposobem ? papier ścierny i jechane aż do mosiądzu? łatwo schodzi czy używamy dodatkowo jakiejś chemii? jakieś rady dla początkującego?

generalnie jestem wielkim przeciwnikiem odnawiania ale jak sie powiedziało A to trzeba powiedzieć B, a ta moja raczej nie nadaje sie do noszenia w takim stanie...jasny gwint :(

sj0y.jpg
m9yx.jpg
[/url]
lu7e.jpg

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś z Was wogóle oddawał do renowacji koperte chronografu?

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś z Was wogóle oddawał do renowacji koperte chronografu?

Niejedną przygotowałem, tyle tylko, że nie sposobami domowymi. Ręczne przygotowane wymaga dużo cierpliwości i trochę wprawy. Kopertę chwytamy w imadle poprzez grubą skórę, a papiery ścierne owijamy na patyczki o przekroju prostokątnym, żeby nie pozaokrąglać krawędzi. Przykładowy zestaw gradacji papierów to 240, 500, 1000 i 2000, każdy następny drobniejszy papier używamy tak długo, aż znikną ślady poprzedniego.

I to w zasadzie cała "tajemnica".

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.