Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pompek

SKZ209 "ATLAS" vs SNA225 "DAYTONA"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, absolutnie nie mogę się zdecydować między dwoma modelami SEIKO. Jeden to automat: SKZ209 "ATLAS", drugi kwarc: SNA225 "DAYTONA". I teraz tak: wygląd na remis, plusy atlasa: data z dniem, mechanik (prestiż, zegarek z duszą). Plusy daytony: kwarc (mniej kłopotliwa obsługa, dokładność), więcej funkcji (stoper, alarm). Nie wiem jak z wagą, mam wrażenie, że Atlas jest cięższy. Cena bardzo zbliżona. Chętnie wysłucham opinii, które mogłyby przekonać mnie do któregoś z tych modeli.

SNA225

SNA225-1.jpg

SKZ209

skz209_newad.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem gdzie wytrzasnąłeś to określenie daytona, ale OK - nie czepiam się

tu masz kilka słów o nim http://zegarkiclub.pl/forum/topic/75027-czy-warto-kupic-seiko-sna225/page__p__816491__fromsearch__1?do=findComment&comment=816491

jeśli chodzi o Atlasa - to klasa sama w sobie i jedna z ładniejszych i ciekawszych piątek, która na pewno nie straci tyle na wartości

ale jeśli już to tylko jedyna słuszna wersja kolorystyczna - skz211 !!!

wybór należy do Ciebie - to tobie ma się podobać i Ciebie cieszyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykładowe linki:

http://www.ebay.com.au/sch/sis.html?_nkw=NEW+SEIKO+DAYTONA+CHRONOGRAPH+BLACK+SNA225+SNA225P1

http://militarny.com/p924,seiko-chronograph-daytona-sna225-p1.html

http://photobucket.com/images/SNA225%20Daytona/

nie kłócę się ale w wielu miejscach widziałem taką "ksywę"...

też (już po napisaniu postu) wydało mi się, że bliżej jest mi do Atlasa... i też kolejny dylemat czy 209 czy 211... mnie do tej pory bardziej podobał się 209... ale dziś jak przeglądałem zdjęcia to 211 też się pięknie prezentuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

209 jest super. To był mój pierwszy Seiko (chyba nawet kupiony za 350zł-400 :) ) - widzę, że nawet moje zdjęcia są powyżej.. Bardzo fajnie go wspominam, super wykonany zegarek.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, że Seiko Atlas to świetny zegarek w tej cenie (niestety nie udało mi się kupić tak tanio jak Eye_Lip), o ile komuś nie przeszkadza, że to automat - tego drugiego nie znam, więc nie mam porównania.

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ilu ludzi, tyle opinii

styl, bezel, przydomek Atlas - zobowiązują

to zegarek dla kogoś kto kocha aktywne życie - góry, lasy i jeziora (biegi na przełaj, morze też mu nie straszne bo WR słuszne 200)

o ile ostatnio kupiłem niebieskie sumo

to o 209 powiem, że jest nudna i dziadkowa (zachodzi prawdopodobieństwo, że szybko ja sprzedasz)

211 mówi pokochaj mnie, a zostanę z tobą na dłużej i odwdzięczę się...

207 też nawet fajna

moje zdanie poznałeś, miłego oglądania setek zdjęć i słusznego wyboru,

pozdro

http://www.seiko-div...1&id=1163407322

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko SNA225 ''DAYTONA'' ma alarm, czyli przydatną funkcję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie chyba już sam sobie Odpowiedziałeś: ''Plusy daytony: kwarc (mniej kłopotliwa obsługa, dokładność), więcej funkcji (stoper, alarm). Nie wiem jak z wagą, mam wrażenie, że Atlas jest cięższy. Cena bardzo zbliżona.''

Seiko SNA225 ''DAYTONA'' nawiązuje stylistyką do starszych i świetnych wizualnie modeli Seiko Flightmaster Chronograph. Ma w sumie lotniczy wygląd i więcej funkcji, niż Seiko SKZ209 "ATLAS". Jest to jednak zegarek z serii quartz chrono, czyli po prostu zegarek na baterię...Trudno ( i trochę bez sensu ) jest porównywać kwarca do automatu. Potrzebny Ci będzie stoper? Alarm? Tachometr? Jeśli tak, to Seiko SNA225 ''DAYTONA''. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś przyszedł do mnie SKZ209... jest (że się tak wyrażę) kozacki... specjalne podziękowania dla Lawnowerman'a za pomoc w szybkim imporcie... mam tylko jeden problem... na wewnętrznej stronie szkiełka mniej więcej na środku jest lekka smużka... ktoś przy montażu musiał musnąć palcem... na początku myślałem, że to jakiś blik ale to wyraźnie wewnętrzna smuga... jest ona widoczna tylko czasem i dość słabo ale jest... próbuję się przekonać, że mam unikat naznaczony ręką japońskiego wytwórcy ;-) (wersja J1)... ale zastanawiam się czy nie oddać go do serwisu (pewnie odpłatnie bo na gwarancję nie liczę)... poniżej parę fotek cykniętych na szybko:

P.S. od kiedy jest produkowany SKZ209?

2e594a5d74467ad3med.jpg

4a65d59abd0ae570med.jpg

d49a1126beabb220med.jpg

dda8528f5be9d44bmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj wśród właścicieli Seiko Atlas :D

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak wygrał niebieski smile.gif

tak czy siak gratuluję, że wygrał Atlas tongue.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieski Atlas jest tak ciemny, że wygląda prawie jak czarny.

pozdro

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieski Atlas jest tak ciemny, że wygląda prawie jak czarny.

pozdro

i to w nim mi się najbardziej podoba ;-) nie jest krzykliwy ale nie czarny... taka przełamana czerń w jasnym świetle będąca jednak głębokim niebieskim (żeby nie powiedzieć indygo) te jasno niebieskie (nie mówią już o żółtych i pomarańczowych) mi się nie podobają (wiem, wiem, narażam się "wyznawcom" orange monsterów) :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Atlas wyglada naprawdę super. Jedyne do czego nie mogę sie przekonać to ta 5 na tarczy.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś byłem w serwisie na żelaznej 76 i w 10 min. problem smozki zniknął. Aha mam fajny nr seryjny: 111151 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To świetnie, że udało się łatwo usunąć problem - NIECH SIĘ NOSI! :D

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem Atlasa 211 . Jak będę go miał w ręku napiszę o doznaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.