Czesiek 99 #1 Napisano 4 Lipca 2012 Witam. Ostatnio "wpadł" mi w ręce zegar kominkowy mojej znajomej. Mechanizm chodu i napędu budzika - pozytywki: sprężynowy. Wychwyt: angielski - swobodny T. Mudge'a. Ma uszkodzone widełki kotwicy, brak koła pośredniego z zębnikiem mechanizmu pozytywki oraz brakuje jednego "dźwięku" grzebienia grającego. Udało mnie się jedynie naprawić mocowanie sprężyn napędowych na osiach bębnów (niestety numer pesel zbyt uwiera w oczy, aby naprawić tak małe części). Ciekawostką tego zegara jest budzik. Godzinę budzenia ustawiało się na małej tarczy, po otwarciu tylnych drzwiczek obudowy zegara. Śpiocha budziła melodia pozytywki zamontowana pod mechanizmem. Teraz przechodzę do rzeczy. Mam pytanie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może coś niecoś powiedzieć o tym zegarze, o jego pochodzeniu, wytwórcy, itp. Poniżej załączam zdjęcia opisywanego zegara. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #2 Napisano 6 Lipca 2012 Mam przeczucie, że to HAU/HAC. Nie znalazłem identycznego mechanizmu, ale zobacz wytłoczkę środka tarczy. Werki o podobnej budowie (z dużych firm) robili także Thomas Haller, Junghans).HAU ze zwykłym biciem: Haller z pozytywką: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesiek 99 #3 Napisano 8 Lipca 2012 Dziękuję pięknie za informację i pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach