Karagirl 3 #1 Napisano 5 Lipca 2012 WItam, poniżej zajmieszczam foty mojego nowego nabytku:-) Ku mojejradości zegarek posiada oryginalna (nieodnawianą tarczę), niestety koperta wygląda na chromowaną oraz koronka jest nie oryginalna:-( Dostanę gdzies oryginalną koronkę do tego zegarka? Co o nim sądzicie? Przybliżony rok produkcji?Z góry dzięki!;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #2 Napisano 5 Lipca 2012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #3 Napisano 5 Lipca 2012 przepraszam za kiepską jakość zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #4 Napisano 5 Lipca 2012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol1302 187 #5 Napisano 5 Lipca 2012 Piszesz (pytasz) o koronce - nie pokazujesz jej na zdjęciach.piszesz (pytasz) o kopercie - nie pokazujesz jej na zdjęciach (ciemno jak ...)Zrób zdjęcia jak "Pan Bóg przykazał" a wtedy na pewno pomożemy.Co do tarczy to postarałbym sie ją delikatnie przemyć i powinno być OK.Gratuluję zegarka 0 kupię doxę sub...zawsze i każdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #6 Napisano 5 Lipca 2012 Piszesz (pytasz) o koronce - nie pokazujesz jej na zdjęciach.piszesz (pytasz) o kopercie - nie pokazujesz jej na zdjęciach (ciemno jak ...)Zrób zdjęcia jak "Pan Bóg przykazał" a wtedy na pewno pomożemy.Co do tarczy to postarałbym sie ją delikatnie przemyć i powinno być OK.Gratuluję zegarka Juz sie poprawiam, wybaczcie;-)Foto koronki: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #7 Napisano 5 Lipca 2012 Tutaj starałam się uchwycić tą błyszczącą chromowana koperte... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #8 Napisano 5 Lipca 2012 Produkcja - lata 50-teWerk - zmodyfikowana przez Doxę ETA-1147Koperta chromowana - wygląda, że całkiem nieźle. Nie widać zbytnich wyobleń, wzerów itpKoronka zmieniona, o oryginał z logo dość trudno. Na szczęście ta nieźle dobrana - kształtem zblizona do oryginału 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #9 Napisano 5 Lipca 2012 Moze i zblizona ale mosiezna i wychodzi to spod chromu dlatego tez pytalam o oryginalna koronke:-) poszukam. Moze na ebayu cos znajde:-) o ile mam byc szczera to zegarek calkiem fajnie sie prezentuje:-) musze tylko pasek dobrac:-) jakies propozycje? Wiem, ze sa gusta i gusciki ale chciala bym kupic cos najbardziej zblizonego do oryginalu.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #10 Napisano 5 Lipca 2012 O pasek oryginał z epoki będzie baaardzo trudno - pozostaje założyć ładną skórkę w odcieniu brązu. Co do kolorów to jako kobieta znasz się lepiej - ja, będąc facetem, rozróżniam tylko trzy kolory Jeśli nie uda się kupić oryginalnej koronki, to niech Ci zegarmistrz założy nową, byle dobrze dobrana kształtem. 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #11 Napisano 7 Lipca 2012 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi:-) W poniedziałek zanosze go do zegarmistrza:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 4307 #12 Napisano 7 Lipca 2012 Pasek.....może ciemno czerwony krokodyl ??? Po umyciu tarczy powinno fajnie zagrac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #13 Napisano 8 Lipca 2012 Po umyciu tarczy powinno fajnie zagrac. O ile da się tę tarczę umyć - coś mi wygląda, że to trwałe przebarwienia, no ale ze zdjęć trudno coś wyrokować. Nie wykluczone, że ją już ktoś mył, a potem trzymał "fachowo" bo coś mi tarcza wyglada na ozdobioną liniami papilarnymi. Przynajmniej łatwo zidentyfikować... 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość paparazzo #14 Napisano 8 Lipca 2012 Chetnie zobaczylbym umyta tarcze. Ciekawe jak nabierze piekna po delikatnym przemyciu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 249 #15 Napisano 8 Lipca 2012 Witam.Czy masz ten zegarek po dziadku? Podaj adres zegarmistrza który robi przegląd z regulacją i oliwieniem za 250 zł(może Głowaccy).Zegarek jest z 1952 roku(nie lata 40-ste) pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #16 Napisano 8 Lipca 2012 Zegarek jest z 1952 roku(nie lata 40-ste) Spotkałem się niejednokrotnie z poglądem, że dwie pierwsze cyfry oznaczają rok produkcji, ale nigdzie nie znalazłem konkretnego potwierdzenia, że tak jest. Masz jakieś info na ten temat? 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 249 #17 Napisano 9 Lipca 2012 Spotkałem się niejednokrotnie z poglądem, że dwie pierwsze cyfry oznaczają rok produkcji, ale nigdzie nie znalazłem konkretnego potwierdzenia, że tak jest. Masz jakieś info na ten temat?Oparłem się na ogólnie rozpowszechnianym poglądzie o dwóch pierwszych cyfrach.Mam pytanie jako laik. Od kiedy bito sygnaturę z dopiskiem S.A. bo w tej kwesti chyba też nie ma konkretnego potwierdzenia (chyba że się mylę to proszę o sprostowanie - z chęcią pogłębię swoją wiedzę) ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #18 Napisano 9 Lipca 2012 Oparłem się na ogólnie rozpowszechnianym poglądzie o dwóch pierwszych cyfrach.Mam pytanie jako laik. Od kiedy bito sygnaturę z dopiskiem S.A. bo w tej kwesti chyba też nie ma konkretnego potwierdzenia (chyba że się mylę to proszę o sprostowanie - z chęcią pogłębię swoją wiedzę) ? Końcówka lat 40-tych - 1948 może 1949. Dokładnej daty nigdy nie udało mi się znaleźć, choć już kilkakrotnie szukałem przy róznych okazjach. Artykułów o historii Doxy jest od metra, a konkretnej daty nie znalazłem 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 249 #19 Napisano 10 Lipca 2012 Końcówka lat 40-tych - 1948 może 1949. Dokładnej daty nigdy nie udało mi się znaleźć, choć już kilkakrotnie szukałem przy róznych okazjach. Artykułów o historii Doxy jest od metra, a konkretnej daty nie znalazłemWielkie dzięki za info. Z tego wynika z dużym prawdopodobieństwem że Doxa ze zdjęć to raczej lata pięćdziesiąte i rok 1952 to też raczej bliższa prawdzie data niż lata 40-ste. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #20 Napisano 10 Lipca 2012 Wielkie dzięki za info. Z tego wynika z dużym prawdopodobieństwem że Doxa ze zdjęć to raczej lata pięćdziesiąte i rok 1952 to też raczej bliższa prawdzie data niż lata 40-ste. Lata 50-te na pewno, natomiast czy 1952? Bardzo możliwe, że rok jest zawarty w numerze, ale przydałoby się jakieś formalne potwierdzenie 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo55 0 #21 Napisano 26 Lipca 2012 Oparłem się na ogólnie rozpowszechnianym poglądzie o dwóch pierwszych cyfrach.Mam pytanie jako laik. Od kiedy bito sygnaturę z dopiskiem S.A. bo w tej kwesti chyba też nie ma konkretnego potwierdzenia (chyba że się mylę to proszę o sprostowanie - z chęcią pogłębię swoją wiedzę) ? Coś z tymi datami chyba jednak nie pasuje skoro na mojej Doxie Anti-Magnetic są takie 2 numery :10365 141360874Osobna 14 po spacji w pierwszym numerze to próba złota tyle tylko dowiedziałem się u zegarmistrza, natomiast wersja że 2 pierwsze cyfry to rok produkcji jest niemożliwa. Ten zegarek byłby z 1910-2010 lub 1913-2013.Mam go już od 20 lat więc lata 2000 odpadają a zresztą już ich chyba dawno nie robią, natomiast wiek ponad 110lat Bez przesady, wówczas tych modeli jeszcze chyba nie było a może się myle? P.S.Przy okazji witam wszystkich serdecznie bo to mój pierwszy post na tej stronie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #22 Napisano 26 Lipca 2012 Coś z tymi datami chyba jednak nie pasuje skoro na mojej Doxie Anti-Magnetic są takie 2 numery :10365 141360874 WitajTa reguła ( o ile w ogóle jest prawdziwa) nie dotyczyła kopert złotych. Dlatego miedzy innymi podchodzę do niej z dystansem 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #23 Napisano 13 Października 2012 Panowie odświeże nieco temat. Wspominaliście o lekkim przemyciu tarczy. Czym to najlepiej zrobić? Są jakieś specjalne płyny, które nie zniszczą tarczy?Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #24 Napisano 13 Października 2012 Panowie odświeże nieco temat. Wspominaliście o lekkim przemyciu tarczy. Czym to najlepiej zrobić? Są jakieś specjalne płyny, które nie zniszczą tarczy?Pozdrawiam Tak, jest to na przykład specjalny płyn zwany wodą z dodatkiem delikatnego detergentu.O czyszczeniu tarcz było wielokrotnie na forum i wystarczy użyc wyszukiwarki, bo jak to mówił ŚP. Jan Himilsbach - "ile razy można to samo pi...ić?" O, na przykład tu: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/30059-czyszczenie-tarczy/page__view__findpost__p__354112__hl__czyszczenie+tarczy__fromsearch__1 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karagirl 3 #25 Napisano 13 Października 2012 dziękóweczka =) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach