Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Karagirl

DOXA antimagnetique

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, poniżej zajmieszczam foty mojego nowego nabytku:-) Ku mojejradości zegarek posiada oryginalna (nieodnawianą tarczę), niestety koperta wygląda na chromowaną oraz koronka jest nie oryginalna:-( Dostanę gdzies oryginalną koronkę do tego zegarka? Co o nim sądzicie? Przybliżony rok produkcji?

Z góry dzięki!;-)

post-50486-0-59200700-1341478595_thumb.jpgpost-50486-0-26957600-1341478537_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-50486-0-06994400-1341479203_thumb.jpg

przepraszam za kiepską jakość zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz (pytasz) o koronce - nie pokazujesz jej na zdjęciach.

piszesz (pytasz) o kopercie - nie pokazujesz jej na zdjęciach (ciemno jak ...)

Zrób zdjęcia jak "Pan Bóg przykazał" a wtedy na pewno pomożemy.

Co do tarczy to postarałbym sie ją delikatnie przemyć i powinno być OK.

Gratuluję zegarka

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz (pytasz) o koronce - nie pokazujesz jej na zdjęciach.

piszesz (pytasz) o kopercie - nie pokazujesz jej na zdjęciach (ciemno jak ...)

Zrób zdjęcia jak "Pan Bóg przykazał" a wtedy na pewno pomożemy.

Co do tarczy to postarałbym sie ją delikatnie przemyć i powinno być OK.

Gratuluję zegarka

Juz sie poprawiam, wybaczcie;-)

Foto koronki:

post-50486-0-96260800-1341484495_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj starałam się uchwycić tą błyszczącą chromowana koperte...

post-50486-0-93594400-1341484632_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Produkcja - lata 50-te

Werk - zmodyfikowana przez Doxę ETA-1147

Koperta chromowana - wygląda, że całkiem nieźle. Nie widać zbytnich wyobleń, wzerów itp

Koronka zmieniona, o oryginał z logo dość trudno. Na szczęście ta nieźle dobrana - kształtem zblizona do oryginału

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i zblizona ale mosiezna i wychodzi to spod chromu dlatego tez pytalam o oryginalna koronke:-) poszukam. Moze na ebayu cos znajde:-) o ile mam byc szczera to zegarek calkiem fajnie sie prezentuje:-) musze tylko pasek dobrac:-) jakies propozycje? Wiem, ze sa gusta i gusciki ale chciala bym kupic cos najbardziej zblizonego do oryginalu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O pasek oryginał z epoki będzie baaardzo trudno - pozostaje założyć ładną skórkę w odcieniu brązu. Co do kolorów to jako kobieta znasz się lepiej - ja, będąc facetem, rozróżniam tylko trzy kolory ;)

Jeśli nie uda się kupić oryginalnej koronki, to niech Ci zegarmistrz założy nową, byle dobrze dobrana kształtem.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi:-) W poniedziałek zanosze go do zegarmistrza:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek.....może ciemno czerwony krokodyl ??? Po umyciu tarczy powinno fajnie zagrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po umyciu tarczy powinno fajnie zagrac.

O ile da się tę tarczę umyć - coś mi wygląda, że to trwałe przebarwienia, no ale ze zdjęć trudno coś wyrokować. Nie wykluczone, że ją już ktoś mył, a potem trzymał "fachowo" bo coś mi tarcza wyglada na ozdobioną liniami papilarnymi. Przynajmniej łatwo zidentyfikować... ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paparazzo

Chetnie zobaczylbym umyta tarcze. Ciekawe jak nabierze piekna po delikatnym przemyciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy masz ten zegarek po dziadku? Podaj adres zegarmistrza który robi przegląd z regulacją i oliwieniem za 250 zł(może Głowaccy).Zegarek jest z 1952 roku(nie lata 40-ste) ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest z 1952 roku(nie lata 40-ste) ;)

Spotkałem się niejednokrotnie z poglądem, że dwie pierwsze cyfry oznaczają rok produkcji, ale nigdzie nie znalazłem konkretnego potwierdzenia, że tak jest. Masz jakieś info na ten temat?

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się niejednokrotnie z poglądem, że dwie pierwsze cyfry oznaczają rok produkcji, ale nigdzie nie znalazłem konkretnego potwierdzenia, że tak jest. Masz jakieś info na ten temat?

Oparłem się na ogólnie rozpowszechnianym poglądzie o dwóch pierwszych cyfrach.

Mam pytanie jako laik. Od kiedy bito sygnaturę z dopiskiem S.A. bo w tej kwesti chyba też nie ma konkretnego potwierdzenia (chyba że się mylę to proszę o sprostowanie - z chęcią pogłębię swoją wiedzę) ? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie jako laik. Od kiedy bito sygnaturę z dopiskiem S.A. bo w tej kwesti chyba też nie ma konkretnego potwierdzenia (chyba że się mylę to proszę o sprostowanie - z chęcią pogłębię swoją wiedzę) ? :rolleyes:

Końcówka lat 40-tych - 1948 może 1949. Dokładnej daty nigdy nie udało mi się znaleźć, choć już kilkakrotnie szukałem przy róznych okazjach. Artykułów o historii Doxy jest od metra, a konkretnej daty nie znalazłem

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Końcówka lat 40-tych - 1948 może 1949. Dokładnej daty nigdy nie udało mi się znaleźć, choć już kilkakrotnie szukałem przy róznych okazjach. Artykułów o historii Doxy jest od metra, a konkretnej daty nie znalazłem

Wielkie dzięki za info. Z tego wynika z dużym prawdopodobieństwem że Doxa ze zdjęć to raczej lata pięćdziesiąte i rok 1952 to też raczej bliższa prawdzie data niż lata 40-ste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za info. Z tego wynika z dużym prawdopodobieństwem że Doxa ze zdjęć to raczej lata pięćdziesiąte i rok 1952 to też raczej bliższa prawdzie data niż lata 40-ste.

Lata 50-te na pewno, natomiast czy 1952? Bardzo możliwe, że rok jest zawarty w numerze, ale przydałoby się jakieś formalne potwierdzenie

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś z tymi datami chyba jednak nie pasuje skoro na mojej Doxie Anti-Magnetic są takie 2 numery :

10365 14

1360874

Osobna 14 po spacji w pierwszym numerze to próba złota tyle tylko dowiedziałem się u zegarmistrza, natomiast wersja że 2 pierwsze cyfry to rok produkcji jest niemożliwa. Ten zegarek byłby z 1910-2010 lub 1913-2013.

Mam go już od 20 lat więc lata 2000 odpadają a zresztą już ich chyba dawno nie robią, natomiast wiek ponad 110lat :blink:

Bez przesady, wówczas tych modeli jeszcze chyba nie było a może się myle?

P.S.

Przy okazji witam wszystkich serdecznie bo to mój pierwszy post na tej stronie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś z tymi datami chyba jednak nie pasuje skoro na mojej Doxie Anti-Magnetic są takie 2 numery :

10365 14

1360874

Witaj

Ta reguła ( o ile w ogóle jest prawdziwa) nie dotyczyła kopert złotych. Dlatego miedzy innymi podchodzę do niej z dystansem

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie odświeże nieco temat. Wspominaliście o lekkim przemyciu tarczy. Czym to najlepiej zrobić? Są jakieś specjalne płyny, które nie zniszczą tarczy?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie odświeże nieco temat. Wspominaliście o lekkim przemyciu tarczy. Czym to najlepiej zrobić? Są jakieś specjalne płyny, które nie zniszczą tarczy?

Pozdrawiam

Tak, jest to na przykład specjalny płyn zwany wodą z dodatkiem delikatnego detergentu.

O czyszczeniu tarcz było wielokrotnie na forum i wystarczy użyc wyszukiwarki, bo jak to mówił ŚP. Jan Himilsbach - "ile razy można to samo pi...ić?" ;)

O, na przykład tu:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/30059-czyszczenie-tarczy/page__view__findpost__p__354112__hl__czyszczenie+tarczy__fromsearch__1

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.