Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ch24.pl

chronos24.pl LONGINES Conquest 24 Hours

Rekomendowane odpowiedzi

4700 za nijakiego Longinesa, tylko dlatego, że to magiczny "Longines" i ma swissmejda na tarczy?

No Coments...

Myślę, że wszystko sprowadza się do subiektywnych odczuć. Moim zdaniem ten zegarek jest fajny i ciekawy a nie nijaki. Możesz spróbować poszukać dobrze wykonanego zegarka przyzwoitej marki z tym mechanizmem (lub konkurencyjnie etą 2893) i komplikacją w podobnej cenie... sama "magia marki" już dawno na mnie nie działa w żadnym zegarku (może poza Rolkiem), o swiss made już nie mówiąc, więc swoje interpretacje zostaw dla siebie.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem cena, jak za taki zegarek, jest bardzo przyzwoita - trzeba pamiętać, że fakt zarabiania w naszym kraju na poziomie biedy zachodniej nie jest powodem, aby zegarki u Nas kosztowały mniej niż gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że moja opinia jest subiektywna, bo i jaka miałaby być?

A przyzwoitość ceny nie ma nic wspólnego z zarobkami w kraju, tylko z tym co za tą cenę otrzymujemy - dla mnie za mało w tym konkretnym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malo za GMT???co by nie mowic Longines jest swietnie wykonany i cena 4700 to cena ok.zwlaszcza ze jednak oficjalnie sprzedaja go po 4400 :D

Filip to on ma szlif sloneczkowy na tarczy? :blink:

nie wiedzialem.mozesz jakies zdjecie pyknąć?jak by sie dalo bialego...

będę dźwięczny bardzo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filip to on ma szlif sloneczkowy na tarczy? :blink:

Ma, tylko delikatnie widoczny, w jasnej wersji (nie mam) pewnie lepiej to widać.

Jaro - piszesz, że dla Ciebie mało, ale jakby posłużyć się przykładem bliskim Twemu sercu, to większość Orisów w tej cenie (i droższe) ma gołą selitę, którą trzeba niestety oglądać przez przezroczysty dekiel. Longines ma zawsze zdobione topowo mechanizmy, a w opisywanym przypadku dodatkowo piękny dekiel taki jak w innych modelach z serii Hydro/Conquest:

1vie9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filipie, napiszę tylko jedno, co pewnie już 3 razy pokrętnie tu napisałem - gdyby koronka była tu zakręcana i zegarek miałby chociaż 100m wodoszczelności (gdzie większość orisów oferuje obie te rzeczy), to byłby to bardzo fajny EDC i pewnie sam bym się zastanawiał nad tym zegarkiem jako jedynym zegarkiem do wszystkiego i na co dzień. W obecnej konfiguracji byłby DLA MNIE zegarkiem nijakim, bo nie znalazłby u mnie zastosowania - do koszuli nie założę, na wakacje nie wezmę, do basenu w nim nie wskoczę i na saunę nie wezmę. Tak więc i cena 4700zł za tylko ładny zegarek jest jak dla mnie grubo przesadzona, choć ma GMT, które jest dla mnie bez sensu w zegarku, którego na wakacje bym i tak ze sobą nie zabrał.

Może Lonżin przemyśli, że strzelił sobie w kolano i wypuści wersję w kopercie WR300, a może chce wyraźnie oddzielić serię Conquest od HydroConquest oferując w przypadku tych pierwszych mniej niż miał do zaoferowania poprzednik, który za cenę dużo niższą był zegarkiem dużo bardziej kompletnym i wszechstronnym.

Edit. P.S. offtopując - dla mnie Orisy także mają grubo przesadzoną cenę i dlatego też jednego kupiłem z Outletu (-38%), a drugiego na forum za cenę 50% katalogowej (i za tyle byłbym też w stanie nabyć longinesa, czy to Conquesta, czy Hydroconquesta, czy LD, bo wszystkie te zegarki są wg. mnie mocno przewartościowane... bardzo fajne, ale o wiele za drogie, przy czym "stary" Conquest wychodzi w tym zestawieniu jeszcze najlepiej, bo za 3,5tys mamy kompletny EDC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za obszerny i merytoryczny post - przyjmuję wyjaśnienie na klatę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś przymierzałem i jest świetny :) (niebieskiego i czarnego). Nie narzekajmy na cenę bo skalkulowana rozsądnie, a jakość wykonania robi wrażenie. Wygląda co najmniej o klasę lepiej względem poprzednich Conquestów.

Wstawiałem już w innym wątku, ale dodam jeszcze tu - fotki nadgarstkowe komórkowe.

Na tarczy to chyba nie szlif typowo słoneczkowy, ale bardzo ładnie gra ze światłem. Cieszy oko :)

P.S. Wodoszczelność to rzeczywiście ma za niską :(

post-12004-0-97405100-1346258524_thumb.jpg

post-12004-0-72979300-1346258545_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eye_lip o co chodzi z tą charakterystyczną pracą werku ETA A07 171 ?

Może napisać ktoś nieco więcej o tym mechanizmie jak się on ma względem 2824 i 2892 - dokładność chodu, ogólna bezawaryjność itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze bialego jak bym ujrzal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę 2 zdjęcia poglądowe zrobione wczoraj w krakowskiej Bonarce:

longinesconquest2.jpg

longinesconquest1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eye_lip o co chodzi z tą charakterystyczną pracą werku ETA A07 171 ?

Mechanizm ma duży wahnik oraz jednostronny naciąg. Na wolnych obrotach (odwrotnie do kierunku nakrecania) czuć na ręku żyroskop ;) i słychać pracę werku - jak masz coś na Valjoux to jest to podobny efekt (z racji wspólnej konstrukcji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.