Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

damian1424

Atlantic Worldmaster 21 jewels

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Może na początku zamieszczę zdjęcia zegarka, który posiadam:

obraz002tk.jpg

obraz003qa.jpg

obraz005afo.jpg

obraz006vp.jpg

obraz007ln.jpg

obraz008i.jpg

Pytania, które kieruje do Was, to czy zegarek jest oryginalnym Atlantic'iem, oraz czy można dać go do małej renowacji (odnowienia koperty, oraz wymiana szkła)?

Czekam na wasze opinie i sugestie.

Pozdrawiam!

edit:

Jeśli zrobiłem coś źle, proszę napisać - poprawię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Wygląda dobrze - przydałoby się jeszcze zdjęcie dekielka.

Czy on wymaga renowacji? Wydaje mi się, że stan wizualny nie jest zły, a oryginał to oryginał.

Sugestia - wrzucaj fotki bezpośrednio, bo obecnie IS chce rejestrowania, żeby obejrzeć zdjęcia

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Jest możliwość, żeby dowiedzieć się w jakich latach zegarek był produkowany?

Dorzucam zdjęcia dekielka.

obraz002fm.jpg

obraz001lm.jpg

edit:

Mam jeszcze pytanie, gdzie mogę dokupić pasek jak na zdjęciu poniżej?

post-1039-0-85170800-1330630520.jpg

Zdjęcie z postu na tym forum - Bros Cuoio Volanato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wieku wydaje mi się że to przełom lat 60/70. Pozdrawiam.

Non omne, quod nitet, aurum est.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Raczej lata 80-te. Lata 70-te to kolorowe Atlantiki, te z logiem "a atlantic" i dwoma rodzajami tarczy, perłową,jak ta, i czarną, pojawiły się w latach 80-tych, może pod koniec 70-tych.

Edit:

Oczywiście możesz wypolerować szkiełko, lub je wymienić, ostrożnie przypolerować kopertę, żeby nie uszkodzić chromu. Ale pod żadnym pozorem nie ruszaj tarczy na mokro, jeśli widzisz jakieś pyłki na niej to możesz tylko na sucho próbować delikatnie zetrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie przełom lat 60/70-tych, mechanizm AS kaliber 1604, wskazówki charakterystyczne dla tego okresu. Lata 70-te to już Unitas 6300 dla 21 rubinowych werków i FHF z rodziny 96 dla 17 rubinowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No i tu pojawia się problem :)

Mam takie na ETA 1113, na AS1604 i 2 na UNITAS6300 - różnią się też deklami. Te z deklami podobnymi do ORIGINAL-i są na UNITAS-ach.

Ja jednak obstawiałbym jednak o 10 lat później. Te z przełomu 60/70 nie miały perłowej tarczy, imo pojawiła się ona później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi!

Orientujecie się, jaką cenę może powiedzieć zegarmistrz za wymianę szkła i odnowienie koperty (gdzieniegdzie są odpryski)?

Niestety, nie mam zdolności manualnych, wiedzy oraz sprzętu, żeby móc zrobić to samemu.

Czy dostanę gdzieś pasek (19mm), którego zdjęcie zamieściłem w poprzednim poście? Jego kolor bardzo ładnie komponuje się z podobną tarczą (perłową), chciałbym mieć coś równie ciekawego.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Na odnowienie koperty u zegarmistrza raczej nie licz. Renowację kopert znajdziesz na Alledrogo, ale zastanów się czy to konieczne, bo istnieje ryzyko, że wróci do ciebie z zaokrąglonymi kątami. Nie wiem czy warto.

A na paskach nie znam się, ale poszukaj na forum tematów paskowych.

A polerkę szkiełka, o ile nie jest peknięte, to zrobisz sam. Poszukaj papieru ściernego 2000-2500 - jeśli rysy nie są głebokie, + 1000 jeśli takie są. I najpierw 1000, potem tym drugim, po całej płaskiej powierzchni szkiełka - bez kantów, żeby nie porysować koperty. A na koniec polerka zwykłą pastą do zębów. W 15 min dasz radę :)

Jesli szkiełko pęknięte, to za 15-20 zł powinien ci to fachman wymienić. Może +10 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to najbardziej zależy mi na tym, żeby ściągnąć to szkiełko i delikatnie wydmuchać/omieść pył, który po latach trochę zaległ się w środku.

A właśnie, jeszcze jedno pytanie mam. Na zegarku jest napis "waterproof" - nie chcę w zegarku pływać, ale rozumiem, że jak np. myję ręce i zegarek się trochę zamoczy, to nic mu nie będzie, czy raczej unikać styczności z wodą? Tym bardziej, że czasami jak gdzieś go tam kropla dotknie, to na szkiełku od wewnątrz delikatnie paruje. Znika to w ciągu jakichś 30 minut, ale to chyba nie dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Zdecydowanie niedobrze,przyjmij waterproof 0 :)

Wydmuchać tarczę i wyczyścić mechanizm, to oczywiście zegarmistrz zrobi. I niech jeszcze umyje kopertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to już chyba wiem wszystko.

Serdecznie dziękuję wszystkim za każdą odpowiedź. Jak już zegarek będzie taki jaki chce, żeby był, na pewno pochwalę się zdjęciami.

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos wieku upierałbym się jednak na przełom lat 60/70 bowiem w tym czasie stosowany był system incabloc natomiast późniejsze (młodsze) już miały antichoc, pozdrawiam :rolleyes:

Non omne, quod nitet, aurum est.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A propos wieku upierałbym się jednak na przełom lat 60/70 bowiem w tym czasie stosowany był system incabloc natomiast późniejsze (młodsze) już miały antichoc, pozdrawiam :rolleyes:

Czyli ORIGINAL-e były produkowane w latach 60/70 i potem 70/80? Bo są i na incablocu i na antichocu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.