Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kamillo

Seiko 5 Sports Automat SNZG13K1

Rekomendowane odpowiedzi

Za racji tego iż jest to mój pierwszy post na forum

Serdecznie Wszystkich Witam!!!

Parę dni temu trafiłem na to forum przez przypadek szukając zegarka....

Mój budżet wynosił około 300zł:P

Początkowo przygladałem sie głównie zegarkom Casio, ale moją uwage przykuł ten o to model:

Seiko 5 Sports Automat SNZG13K1 529zł - ciut wiecej niż budżet początkowy - czy warto?

16075_5.jpg

16075_2.jpg

16075_3.jpg

Co sądzicie o tym zegarku jako pierwszy automat?

Dodam, że szukam zegarka do użytku codziennego, czyli: zajęcia na uczelni/praca, bieganie, pływanie(jak to jest z tą wodoszczelnością), jazda na rowerze po asfalcie jak i po bezdrożach(czasem mocno trzęsie) Czy taki zegarek nadaję do takiego funkcjonowania? (w nazwie ma sport, wiec chyba powinien? :P)

Z tego co wiem znajduje się w nim mechanizm cal. 7S36 Automatic, 23 Jewels. Jak zdążyłem już znaleźć na anglojęzycznych stronach tego zegarka podobno nie da się "nakręcić" koronką - czy to prawda? czy ten mechanizm jest tak sprawny, że wystarczy go nosić i można sie nie martwić, że po nocy może przestać chodzić?Co w przypadku gdy zegarek będzie długo leżał, wystarczy pomachać i już?

Co sądzicie o tym zegarku , mechanizmie?

Zamierzam go kupić w sklepie Demus, pod tym adresem:

http://www.demus-zegarki.pl/product-pol-16075-Zegarek-Seiko-Sports-Automat-SNZG13K1.html

Nie ma tego zegarka w sklepie Time Trend i w związku z tym mam rownież pytanie - jak to jest z gwarancją, żeby można ją było egzekwować zegarek musi być kupiony w sklepie oficjalnego dystrybutora, czy moze być zakupiony w każdym innym sklepie byleby pochodził od zibi?(wg opisu w sklepie Demus zegarek pochodzi od Zibi)

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo mi sie wydaje albo dokładnie ten model jest na bazarku (dział SPRZEDAM)

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest a był.

Poszedł 3 dni temu w bardzo dobrej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

360zł.... kurcze, spóźniłem się o pare dni. W takiej cenie nawet bym się nie zastanawiał. Waszym zdaniem lepiej poszukać jakiegoś używanego, niż bawić się w kupowanie nowego za 500+zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamillo ja ze swojej strony zegarek na tym mechaniźmie szczerze mogę ci polecić , od niedawna mam Seiko Sports Automat SNZH55K1 , wiem to inny model , ale na tym samym mechaniźmie i z dzialania jego na razie jestem bardzo zadowolony .

Trochę mnie " niepokoi" , że chcesz biegać , jaździć na rowerze ( pewnie góral ) , nie bardzo widze ten zegarek w tej roli , z forum możesz się dowiedzieć że to solidne i trwale mechanizmy , ale mimo wszystko trzeba uważać - takie jest moje zdanie . I mnie by było po prostu szkoda .

Wg. mnie chyba lepiej pasował by ci jakiś fajny G-shock ( jazda na rowerze , pływanie ) a na uczelnie czy do pubu kupisz sobie mechaniora Seiko . :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamillo ja ze swojej strony zegarek na tym mechaniźmie szczerze mogę ci polecić , od niedawna mam Seiko Sports Automat SNZH55K1 , wiem to inny model , ale na tym samym mechaniźmie i z dzialania jego na razie jestem bardzo zadowolony .

Trochę mnie " niepokoi" , że chcesz biegać , jaździć na rowerze ( pewnie góral ) , nie bardzo widze ten zegarek w tej roli , z forum możesz się dowiedzieć że to solidne i trwale mechanizmy , ale mimo wszystko trzeba uważać - takie jest moje zdanie . I mnie by było po prostu szkoda .

Wg. mnie chyba lepiej pasował by ci jakiś fajny G-shock ( jazda na rowerze , pływanie ) a na uczelnie czy do pubu kupisz sobie mechaniora Seiko . :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lubię plastików i cyfrowych. Takie zegarki kręciły mnie jak miałem komunię 20 lat temu. Wolę zdjąć w takim razie zegarek, myślę że pływanei by mu nie zaszkodziło (nie mówie o skokach do wody tu wzrost przeciążeń i ciśnienia)

Waszym zdaniem warto dopłacić do kinecta jakiegoś albo innego automata(innej firmy bądź też seiko) jeśi warto, jestem skłonny podnieść budżet do 1 tysiaka (napaliłem się na jakiegoś mechanika :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może coś z Orienta , jeżeli tak " uparłeś się " ;) na pływanie z zegarkiem , jakieś Big Mako , mają już odpowiednia klasę szczelności ? Tylko nie wiem czy wielkość zegarka bedzie pasowała do twojego nadgarstka :unsure:

chociaż ja teraz będę szukał jakiegoś ciekawego kinetica ( polubiłem Seiko :rolleyes: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, nie musi „pływać”. Jakie inne zegarki moglibyście polecić na pierwszy automat? W przedziale do około 500 zł? Męskie oczywiście:D Mile widziany przeźroczysty dekiel (lubię patrzeć na pracę mechanizmu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, nie powiem sklep fajny, darmowa dostawa do Polski, gwarancja niby ogólnoświatowa. A jak z cłem? Trzeba płacić przy dostawie do Polski? kupował ktoś w tym sklepie i możę go polecić? Jeśli ktoś kupował w tym sklepie proszę o jakiś krótki PW jak to wygladało w sensie szybkość dostawy, czy dobrze zapakowane , jak z płatnością bo szczerze mówiąc nigdy nie kupowałem nic z zagranicy)

Mowa oczywiście o tym sklepie: http://www.creationwatches.com/products/

PS: początkowo myślałem, że to identyczne zegarki tylko paski różne, ale według opisu różnią się trochę rozmiarami koperty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem w tym sklepie kilka razy. Jest OK.

Cło (a przede wszystkim 23% VAT) to loteria, przy czym, jeżeli wybierzesz dostawę kurierem (kilka dni), to clenie masz jak w banku. Jeżeli natomiast wybierzesz dostawę pocztą (do 3 tygodni) to jest szansa, że nie oclą. Nie wiem od czego to zależy, ale pocztowe najwyraźniej clą losowo, a kurierskie zawsze.

Płatność PayPal'em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem w tym sklepie kilka razy. Jest OK.

Cło (a przede wszystkim 23% VAT) to loteria, przy czym, jeżeli wybierzesz dostawę kurierem (kilka dni), to clenie masz jak w banku. Jeżeli natomiast wybierzesz dostawę pocztą (do 3 tygodni) to jest szansa, że nie oclą. Nie wiem od czego to zależy, ale pocztowe najwyraźniej clą losowo, a kurierskie zawsze.

Płatność PayPal'em.

szczerze mówiąc wolałbym kurierem bo szybciej, a ile takie cło wynosi? a nii zależy to od wartości danej przesyłki? np do 100 euro bez cła itd., a powyżej płaczemy i płacimy.

edit:

znalazlem takie 2 artykuły:

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html

http://prawo.rp.pl/artykul/700833.html

z których wynika, ze ocleniu podlegają przesyłki z poza krajów UE o wartosci przekraczającej 150 euro. Ale czy tak jest w rzeczywiśtości i to samo dotyczy nowych , nei używanych sprzętów typu np zegarek? Eh.. chyab trzeba napisac od urzedu celnego i się zapytać :P

Niestety to tyczysię tylko cła, VAT zostaje.

edit2: jest szansa na zwolnienie również z VATu:

"Zwolnienie z VAT

Zwalnia się z VAT import towarów umieszczonych w przesyłce, jeżeli łącznie są spełnione warunki:

● ilość i rodzaj towarów nie wskazują na ich przeznaczenie handlowe

● odbiorca nie jest obowiązany do uiszczenia opłat na rzecz nadawcy w związku z otrzymaniem przesyłki

● przesyłki mają charakter okazjonalny"

edit3:

w opisie zegarka SNZG15J1

jest napisane "Made in Japan" jednakże na zdjęciu na tarczy nie ma nic takiego (na zdjęciach innych zegarków jest podane "Made in Japan" w na dole tarczy)

edit4:

na ebayu jest tak izegarek bez cła i vatu:

http://www.ebay.pl/itm/BRAND-NEW-WATCH-Mens-Seiko-SNZG15J1-Military-Seiko-Watch-FREE-SHIPPING-/261070784332?pt=LH_DefaultDomain_212&hash=item3cc908074c

zna ktoś ten sklep i-zegarki.pl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś wysłałem zapytanie do UC i odpowiedziano mi:

Dzień dobry,

zwolnione z należności celnych są przesyłki zawierające towary o wartości nie przekraczającej 150 euro wysyłane bezpośrednio z państwa trzeciego do odbiorcy znajdującego się we Wspólnocie [art. 23 Rozporządzenia Rady (EWG) nr 1186/2009 ].

Na podstawie art. 51 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług ( Dz.U.Nr 54, poz. 535 ze zm.) zwalnia się od VAT import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro.

Zwolnienia nie stosuje się do napojów alkoholowych, tytoniu i wyrobów tytoniowych oraz perfum i wód toaletowych. Zwolnienia od VAT nie stosuje się również do towarów importowanych w drodze zamównienia wysyłkowego.

W oparciu o art. 55.1 ustawy z dnia 19 marca 2004r. (Dz.U.Nr 68, poz. 622 ze zm.) organ celny nie księguje i nie pobiera kwoty należności przywozowych, jeżeli suma kwot tych należności i należności podatkowych z tytułu importu towarów nie przekracza równowartości kwoty 10 euro.

W przypadku gdy przesyłka pocztowa zawiera towary, w stosunku do których nie istnieje obowiązek uiszczenia należności przywozowych i podatkowych, funkcjonariusz celny przystawia na przesyłce pieczęć " Urząd Celny w ... Objęto procedurą dopuszczenia do obrotu". ( par.7.4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 6 sierpnia 2004r. w sprawie szczegółowego trybu i warunków przedstawiania towarów i dokonywania zgłoszeń celnych w obrocie pocztowym ( Dz.U. nr 184, poz. 1900 ze zm.) .

Halina Pieczara

Ministerstwo Finansów

Departament Polityki Celnej - PC1

Ważne jest to jaką kwotę wpisze sprzedawca w deklaracji CN22. Sporo kupowałem różności na Ebay i drobnych przesyłek pocztowych nikt się nie czepia. Przystawiają tylko pieczątkę. Kurierskie są clone praktycznie zawsze.

Polecam tego sprzedawcę: http://www.ebay.com/itm/160779902149?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

List polecony doszedł w może 8 dni. Bez cła i vatu bo na druku podał tylko wartość 50$.

Generalnie paczki z Chin i HongKong idą w takich ilościach że rzadziej je trzepią niż te z USA. Codziennie miliony kupują u Chińczyka jakieś ładowarki i pokrowce na telefony po 99 centów. Komu się chce to otwierać.

Jeśli chodzi o szybkość dostawy to raz dostałem obiektyw z Singapuru pocztą(list polecony) w 5 dni. Zwykłe listy 8-15 dni. Na kuriera bym się nie podpalał bo idzie w kilka dni a potem przeleży tydzień na cle.

w opisie zegarka SNZG15J1

jest napisane "Made in Japan" jednakże na zdjęciu na tarczy nie ma nic takiego (na zdjęciach innych zegarków jest podane "Made in Japan" w na dole tarczy)

Widać to zdjęcie jest z wersji zegarka K, czyli składany w Malezji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli z tego wynika, że cła nie będzie(towar poniżej 150euro - 101euro) nawet jak wezmę kuriera, ale 23% VATu będzie na bank.

Muszę zastanowić, przeliczyć koszta itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli z tego wynika, że cła nie będzie(towar poniżej 150euro - 101euro), ale 23% VATu będzie na bank.

Nie będzie na bank, tylko jest taka możliwość. Przy zegarku za 100$ i przesyłce pocztowej niewielka. A nawet po zapłaceniu tego vatu i tak cena nie odstrasza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli pomimo, ze dostawa kurierem gratis i tylko 2-4 dni czekania lepiej przeboleć te 2 tygodnie na pocztę :P Ehh ta biurokracja...

edit1:

jeszcze mam jedno pytanie - jest jakaś różnica w jakości zależnie czy zegarek jest "Made in Japan" czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.