Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

waga

Stary Junghans

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otrzymałam w prezencie ponoć "stary" stojący zegar. Pomyślałam, że być może obdarował mnie ktoś starym ale rupciem.

Ze zwykłej babskiej ciekawości zajrzałam z tyłu, a tam jakieś napisy.

Serdecznie proszę o informację, co oznaczają znaki zamieszczone z tyłu na mechaniźmie zegara i na wahadle.

Zegar chodzi bez zarzutów, ale co to za zegar i ile może mieć lat to już dla mnie laika w tej dziedzinie - czarna magia.

post-53910-0-83244500-1348397849_thumb.jpg

post-53910-0-30227800-1348397858_thumb.jpg

post-53910-0-28232800-1348397900_thumb.jpg

post-53910-0-72343900-1348397909_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junghans, wyprodukowany w październiku 1928 r., werk typu W(w katalogach J)123. Na wahadełku oznaczono regulację chodu - langsamer (wolniej) schneller (szybciej).

Model zbliżony do katalogowego na rok 1927 Dionysos. Brakuje ramki z szybką. Wskazówki są "junghansowskie" ale nie jestem pewien czy nie wtórne.

post-6402-0-57010800-1348399226_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Jednak nie rupieć. :)

Rzeczywiście z przodu nie ma szybki na cyferblacie.

Czy można ją gdzieś zdobyć tzn. kupić?

Pewnie lepiej by się czuł i prezentował ten odmierzający czas weteran, gdyby był kompletny.

Jeszcze raz dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie gdzieś można... na giełdach staroci, stronach internetowych. Szansa napotkania w % to kilka miejsc po przecinku, ale można...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie gdzieś można... na giełdach staroci, stronach internetowych. Szansa napotkania w % to kilka miejsc po przecinku, ale można...

Szukajcie a znajdziecie ...

Dziękuję pięknie, zatem muszę poszperać na Allegro lub wybrać się do Wrocławia na giełdę staroci.

Teraz pędzę na strych po jeszcze dwa stare zegary. Sprawdzę jakie zapisy są na nich.

Być może będzie to bardzo ciekawe odkrycie, którego nie jestem świadoma.

Dziękuję i życzę miłego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizyta na strychu zszokowała mnie. Znalazłam stary zegar stojący bez szafki równiez firmy Junghans.

Napis widoczny jest na cyferblacie.

Na tylnej części werku jest jedynie znak firmowy, nie ma informacji o serii ani roku produkcji.

Muszę porozmawiać z zegarmistrzem - hobbystą, czy z tego da się coś zrobić.

Znając historię domu w którym mieszkam, zegar musi być też stary.

post-53910-0-01606900-1348411771_thumb.jpg

post-53910-0-12341000-1348411784_thumb.jpg

post-53910-0-80394900-1348411793_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę pieknie znawców o informację co oznacza ( rok produkcji) Junghans W10 287 oraz samo W10 oraz dodatkowe oznaczenie na płycie RAG :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

287 to oznaczenie z tego okresu, kiedy Junghans miał akurat pomysł, by wybijać miesiące - czyli jest to lipiec 1928.

W10 to chyba werk budzikowy ?

RAG - nie mam pojęcia. Na niemieckich werkach z tych lat jest mnóstwo takich skrótów. Na beckerach z serii Silesia np. H znaczyło, że ma latarkowe zębniki (Hohltrieben) , R - że grzebień (Rechen) w układzie bicia. Ale co znaczyły literki K, M, O ???

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

287 to oznaczenie z tego okresu, kiedy Junghans miał akurat pomysł, by wybijać miesiące - czyli jest to lipiec 1928.

W10 to chyba werk budzikowy ?

RAG - nie mam pojęcia. Na niemieckich werkach z tych lat jest mnóstwo takich skrótów. Na beckerach z serii Silesia np. H znaczyło, że ma latarkowe zębniki (Hohltrieben) , R - że grzebień (Rechen) w układzie bicia. Ale co znaczyły literki K, M, O ???

W10 287 jest na budziku, natomiast W10 i RAG na chodziku, przywiozę go na spotkanie (chodzi kilka minut po czym staje) zamontowany w zegarze, który pierwotnie miał być skarbonką - zapewne jakowyś gadżet firmy (kasa oszczędnościowa lub parabank) szwedzkiej firmy Sparetrygden, jest pieczęć na obudowie z datą 15-03-1954.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.