Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Karagirl

Omega Seamaster cal.620 opinia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. proszę o opinie i spostrzeżenia na temat zegarka Omega Seamaster z 1965 roku. Co sądzicie o tym konkretnym egzemplarzu?

Kilka szczegółów na temat zegarka:

-Oryginalna koperta sygnowana od wewnątrz, złota 18k 750.

- Mechanizm oryginalny Omegi z wpisaną "jedynką" w logo cal.620

średnica 31,5 mm

- średnica z koronką 32 mm

- grubość tylko 7 mm

- rozstaw uszów 16 mm

Wstawiam kilka zdjęć, niestety są kiepskiej jakości.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

post-50486-0-46474100-1349641029_thumb.jpg

post-50486-0-80505500-1349641061_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mały klasyczny zegareczek jak najbardziej do garnituru

kal. 620 malutki stosowany również w damkach prosty dobry łatwo się serwisuje.

http://www.google.co.uk/imgres?hl=pl&sa=X&biw=1280&bih=663&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=9mV6FBQqlQQMXM:&imgrefurl=http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi%3F10%26ranfft%26ae%262uswk%26Omega_620&docid=7SSuW9EE2fhKgM&imgurl=http://www.ranfft.de/bidfun/katb/2uswk/Omega_620.jpg&w=240&h=240&ei=E-txUP-jL4Sg0QXwoYHwDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=209&vpy=168&dur=338&hovh=166&hovw=166&tx=66&ty=80&sig=102306919209694627078&page=1&tbnh=154&tbnw=154&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0,i:71

W przypadku uszkodzenia łatwo można zaleście części.

koperta złota 18stka to jest najbardziej na plus, zawsze można spieniężyć w ciężkich czaszach i kromkę chleba kupić :rolleyes:

Natomiast zastanawiam mnie ta tarcza, palca bym nie dał że oryginalna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś sprawdzony sposób aby upewnić się co do oryginalności tarczy? Osoba twierdzi, że nie była odnawiana natomiast wiem, że szkiełko nie jest sygnowane zostało wymienione. Podobno zegarek po nakręceniu trzeba lekko "puknąć" aby zaczął chodzić. Wydaje mi się, że może być to kwestia zabrudzenia i nienasmarowania mechanizmu. Podobno zegarek od dawna nie był serwisowany. Jak Państwo sądzą? Czy to może być trafna diagnoza?;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puknąć :lol: serwis jest niezbędny ale każdy, nawet średnio rozgarnięty zegarmistrz da se rade o ile podejdzie z szacunkiem a nie np. z suwmiarką do otwierania dekla.

Mnie martwią trochę proporcje napisów, trzeba by z bliska zobaczyć.

Nie widzę innego sposobu ale może ktoś inny ma lepszy pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat o to czy "Moj" Zegarmistrz sobie z tym poradzi to nie mam najmniejszych watpliwosci bo jest najlepszy na swiecie :D

Niestety lepszymi zdjeciami nie dysponuje, natomiast bede miala mozliwosc obejrzenia na zywo zegarka, stad miedzy innymi moje pytanie o to na co zwrocic uwage. Problem w moim przypadku jest na tyle duzy, ze w zasadzie jestem laikiem, co gorsza mialam przyjemnosc przymierzac zegarki o wiele starsze (60-70 letnie) ktorych stan okresla sie NOS. Nawet najmniejszej skazy na cyferblacie... Noweczki...

Achh! jeszcze jedno... Apropos tylnego dekla... nie ma na nim charakterystycznego konika wodnego...Dekielek sprawdzę od wewnętrznej strony, dla pewności.

(przepraszam za brak polskich znakow, pisze ze smartfona bez polskiego alfabetu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poznaj mnie z tym zegarmistrzem :rolleyes:

wiec przejżyj zdjęcia , mnóstwo z zdjęć omegi z tego okresu, zwróć uwagę na trzcionkę,

jakosc wykonania napisów.

Ten zegarek nie ma konia na deklu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo chętnie Cię z Nim poznam:-) każdy ma prawo i powinien mieć dostęp do tej rangi fachowca:-)

Oj coś czuję, że zagłębię się w wiedzy z kolejnej ciekawe dziedziny jaką jest daktyloskopia i zabawie się w grafologa;-)

Pozdrawiam

Udalo mi sie zdobyc jeszcze troche fotek: http://pokazywarka.pl/46k6bn/#zdjecie3188032

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czuję, że zagłębię się w wiedzy z kolejnej ciekawe dziedziny jaką jest daktyloskopia i zabawie się w grafologa;-)

Spojrzałem na ten wątek już wczoraj, ale nowe zdjęcia sporo wyjaśniły. tarcza rzeczywiście wydaje się nie odnawiana (ma punktowe mikrouszkodzenia; napis "Seamaster" występował w takim liternictwie), ale zegarek jednak wygląda na ofiarę - najpierw mało fachowego traktowania, a potem jakichś zabiegów upiększających, których zakres trudno ocenić (polerowanie koperty?). stosunkowo dobry stan tła tarczy i napisów nie bardzo pasuje do złego stanu wskazówek i nie najlepszej kondycji indeksów. na pierścieniu szkiełka widoczne są ślady po otwieraniu, nie wyglądają na pozostawione przez fachowca. stan i wygląd koronki nie pasują do stisunkowo ładnego stanu koperty, już bardziej do powyginanych wskazówek. koronka najprawdopodobniej nieoryginalna.

mechanizm sprawia nienajgorsze wrażenie, co pewnie jest zasługą koperty typu monocoque. dzięki temu przetrwał. ale wszystko, do czego można się było dobrać, wygląda już gorzej. idąc tropem "daktyloskopii/grafologii" (ładny odcisk kciuka nad godz. 12, nawiasem mówiąc) można teoretyzować, że np. zegarek kiedyś stracił szkiełko ale nadal był używany przez pewien czas, od czasu do czasu gubiąc wskazówki :-)

fajna jest ta koperta monocoque, brak konia morskiego to nie feler.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewien ze ten zegarek juz tu był .

Nie bardzo pamietam kiedy ale widzałem juz te zdjecie, ktos juz o niego pytał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ubaw! Byl! I to wlasnie ja o niego pytalam;-) zaraz podam link do wątku:-) wtedy o ile pamiętam jedwn z kolegow odradzil ten zegarek. Napisal, ze tarcza odnawiana. Link do tych fotek Pani mi przeslala w koreapondencji mailowej. Ta koronka tez wydala mi sie jakos dziwnie podejrzana, jakas taka nieproporcjonalna. W moim Longinesie jest wyrazna- odpowiednich proporcji.

Link do wątku: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/75871-omege-zlota-kupie/page__view__findpost__p__826013__fromsearch__1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile pamiętam jedwn z kolegow odradzil ten zegarek. Napisal, ze tarcza odnawiana.

Karagirl, na podstawie pierwszych zdjęć też byłem skłonny twierdzić, że odnawiana. potem pokazałaś, co trzeba (tzn. tarczę bez szkiełka :-) i zmieniłem zdanie.

może wróć do kolegi "kono" ze starego wątku i trochę ponegocjuj? ładny miał ten Seamaster. a jeśli nadal masz ściśle określony budżet, uzbrój się w cierpliwość (bo zegarmistrza już masz). jeśli myślisz o zegarku dla siebie, to potrzebny jest taki który Cię zadowoli, inaczej po pewnym czasie powstanie kolejny problem: jak go sprzedać. dobrze sprzedać używany zegarek nie jest łatwo, to trochę jak z samochodami.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mój nawięksZy problem polega na tym, ze czesto zmieniam preferencje co do zegarkow;-) mozna smialo stwierdzic, ze zmieniam je jak rekawiczki, oczywiscie w miare swoich finansowych mozliwosci. Mysle, ze w moim przypadku zakup zegarka powyzej powiedzmy 3 tys jest bezsensowne bo za niedlugi czas bede chciala go "podac dalej".

Ten Seamaster proponowany przez kolege "kono" jest przepiekny ale na dzien dzisiejszy komPletnie nie dostepny finansowo dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zakładam z duzą prawdopodobnością że tarcza odnawiana koronka na pewno do wymiany bo nawet nie jest złotego koloru

oryginalne pudło omegi, dobry pasek, złoto 750

uwzględniając te czynniki reszta to kwestia ceny :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież już pytałaś o ten zegarek. Sądzisz., że coś się zmieniło przez kilka dni? Jak wtedy była odnawiana, to teraz się zrobił oryginał? :blink:

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, po prostu nie skojarzylam po zdjeciach... Mala poprawka, nie po paru dniach tylko raczej tygodniach/miesiacach. Za pierwszym razem wylowilam

Zegarek na gumtree a tym razem na allegro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, po prostu nie skojarzylam po zdjeciach... Mala poprawka, nie po paru dniach tylko raczej tygodniach/miesiacach. Za pierwszym razem wylowilam Zegarek na gumtree a tym razem na allegro..

bo sprzedać używany zegarek nie jest łatwo :-)

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko już się wyjaśniło:-) Tarcza odnawiana, brak pudełka, koronka mocno wytarta.

Szkoda... Fotki według mnie mocno odpicowane dlatego też zegarek wydał mi się podejrzany. Dziękuję za wszystkie opinie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero obczaiłem ze Ty jesteś kobietą chyba że nie jesteś :huh:

Została jeszcze sprawa tego zegarmistrza ja we Warszawie bywam i czasami bym zegarek jaki dał .

Proszę jak możesz podaj namiary :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(teraz to dopiero jest ubaw, ale niektórzy wolą się umawiać z zegarmistrzem :-)

za to ja się pomyliłem w sprawie odnawianej tarczy, bo wydawało mi się, że napis był co najwyżej lekko poprawiony. ale tak czy owak, zegarek jak po gradobiciu

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydawało, że widziałem Kobietę póżniej Mężczyznę - była mowa o "pukaniu i zmienianiu jak rękawiczki" - dobrze, że w to nie wszedłem :blink: ...

nowyobrazg.png

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Została jeszcze sprawa tego zegarmistrza ja we Warszawie bywam i czasami bym zegarek jaki dał .

Proszę jak możesz podaj namiary :rolleyes:

Tak się niefortunnie a może fortunnie składa, że jestem Kobietą z krwi i kości;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się niefortunnie a może fortunnie składa, że jestem Kobietą z krwi i kości;-)

bardzo fortunnie, moim zdaniem :-)

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ks.Mojżeszowa 2:7

"Ukształtował Pan Bóg człowieka z prochu ziemi i tchnął w nozdrza jego dech życia. Wtedy stał się człowiek istotą żywą"

a tak na marginesie to w dzisiejszych czasach wierz i sprawdzaj ...

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ks.Mojżeszowa 2:7

"Ukształtował Pan Bóg człowieka z prochu ziemi i tchnął w nozdrza jego dech życia. Wtedy stał się człowiek istotą żywą"

a tak na marginesie to w dzisiejszych czasach wierz i sprawdzaj ...

Staruszku, to nie był cytat o kobiecie. o kobiecie jest dalej.

szkoda, że nie zdążyłeś (włączyć się wcześniej). a poza tym już dawno chciałem Cię zapytać, dlaczego ta pani liże stopę

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.