Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

atlanticus

ORIENT AAA - Gdzie szukać tarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Jestem nowy, wspomnę więc pokrótce jak tu trafiłem. Do niedawna wystarczał wyświetlacz komórki, ale dwa lata temu szef uświadomił mnie, że "zegarek to ważna rzecz". Kupiłem wtedy automatyczny Atlantic Seashark . Zegarek zwyczajnie mi się podobał, a marka… pamiętam jak w dzieciństwie kolega dostał od ojca Atlantica i mocno mu zazdrościłem (a był to zdaje się, Worldmaster, taki z wypukłym, plastikowym szkiełkiem). Niedawno zauważyłem u szefa nowy nabytek – Breitling Super Avenger. Zorientowałem się też jednak, że to przypadek gdzie „ważność” idzie w parze tylko z ceną. Zacząłem się zatem nieco dokształcać, żeby wiedzieć co noszę na ręku - a zakup kolejnego zegarka (co jest bardziej niż pewne :-) był bardziej świadomy.

Na początek mam jednak pytanie/ prośbę o pomoc. W czasach licealnych kupiłem i nosiłem (później okazjonalnie też) Orient AAA 21 Jewels - w sumie mam go już 20 lat. Po zakupie Atlantica oddałem go do renowacji – i to był błąd. Oszczędzając szczegółów, tarcza wygląda jak widać ('renowator' zamalował miejsce zarysowane przy wymianie szkiełka...) Sporo szukałem, ale nie znalazłem takiej samej – może ktoś podpowie gdzie (poza allegro) szukać?

post-54993-0-41550500-1351085156_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem powinieneś domagać się od "renowatora", żeby wymienił na własny koszt porysowaną, z jego winy, tarczę. Takie zamaskowanie rysy na tarczy woła o pomstę do nieba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie spokój, przecież prawie nie widać. :D

A tak na poważnie:

"renowacja" wyszła do niczego i żądaj zwrotu pieniędzy. Co do tarczy- będzie ciężko, sam szukałem niedawno tarczy (tylko do patelni, zobacz kilka tematów na dole) jeśli chcesz naprawdę dobrej tarczy i oryginalnej to szukaj dawcy z rozwalonym mechanizmem. Kiedyś było pełno zamienników do Orient-a w hurtowniach zegarmistrzowskich, ale zapasy do starych modeli się pokończyły i teraz szukaj wiatru w polu. Można trafić na jednostkowe egzemplarze, ale nie zawsze są one akceptowalnej jakości (patrz tarcze z Allegro), oczywiście o wyborze odcieniu tarczy możemy zapomnieć.

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, zgapiłem się - powinienem nie odbierać zegarka, jak tylko zobaczyłem zarysowanie. Zaczęła się jednak dyskusja, że "to już chyba było", itp. - i zgodziłem się na próbę "podmalowania". Potem już odpuściłem...

Nie sądziłem, że tak trudno o taką tarczę. Niemniej,jakby ktoś, gdzieś podobną namierzył - prośba o sygnał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie tarcza od "renowatora" to porażka. Ale powinieneś na allegro coś znaleźć. Ja w swoim oriencie mam taką zieloną tarczę jak Twoja i szukałem kiedyś błękitnej. Było tego całkiem sporo z odzysku bo te tarcze są raczej dobrej jakości. A i sam zegarek kupisz za parę złotych jak widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak "spojrzenie z zewnątrz" ;) dzięki za sugestie. Mail do kilku hurtowni zegarmistrzowskich i jest! co prawda kolor grafitowy i nieco inne indeksy, ale taka jak trzeba i nowa. Już zamówiłem i niecierpliwie czekam. Po tym, co przy tej okazji poczytałem (dobrego) o Orientach, chętnie włożę go z powrotem na rękę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafitowa powinna wyglądać bardzo nowocześnie w tym modelu. Jak skończysz projekt pochwal się fotką ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Chwilę" wszystko jeszcze trwało. Tarcza, która przyszła miała zaśniedziałe indeksy (wymieniłem, ale wyglądała jednak słabo), a kolejne poszukiwania nie dawały rezultatu... Wyszedłem zatem poza kraj i znalazłem człowieka z całym magazynem części do starszych Orietnt'ów (niestety aż w Singapurze, ale jeśli ktoś byłby bardzo zdesperowany... :) ). Ostatecznie, mogę zatem obwieścić szczęśliwe zakończenie.

post-54993-0-86802300-1358763936_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.