Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

radekwm

Seiko Premier

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na razie jestem użytkownikiem Seiko 5, który "trzymał" przez 4 lata stałe przyspieszenie w wyskości 15 sekund na dobę.

Zegarek to niedrogi, bardzo mi się podobał, te 15 sekund mieściło się w granicach tolerancji do przyjęcia.Ponieważ zegarek spadł mi ostatnio, stłukła się szybka i przestał chodzić pojawiła się propozycja, że mogę zostać obdarowany nowym zegarkiem.Od dawna podobał mi się Seiko Premier z jasnym cyferblatem.Ponieważ jednak kosztuje on zdecydowanie więcej niż "piątka" jestem ciekawy na jaką poprawę w dokładności chodu mogę liczyć?

W sklepie niezbyt wykwalifikowana pani powiedziała mi, że na automat nie ma siły i nie jest powiedziane, że będzie chodził dokładniej od mojej "piątki".Jako laikowi wydawało mi się, że mogę liczyć na wyraźną poprawę w tej kwestii, skoro cena rośnie kilkakrotnie.

Oczywiście wiem, że automat nie dojdzie do poziomu dokładności mechanizmu kwarcowego i mam wybór, ale kusi mnie jednak automat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od szczęścia, możesz trafić na taki który będzie robić +/- 30 sekund lub na taki któremu po dobie przybędzie zaledwie 3. Z zegarkami bez certyfikatu chronometru to raczej loteria - ale zawsze można oddać do regulacji

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli myślimy o tym samych to są one na najnowszym mechaniźmie 6r21

a liczyć możesz na następującą dokładność "Loss/gain (daily rate) ........................................... +25 – 15 seconds at normal temperature range (between 5°C and 35°C)"

http://www.seikowatc...EIKO_6R24_E.pdf

Więc śliczna(mam taką nadzieję) Pani prawdę Ci powiedziała

reszta jak poprzednik pisze (moje byłe Sumo robiło +7s gdy Monster robi +4s)

więc nie licz bo się przeliczysz - lepiej dać się miło zaskoczyć

czym się różni ten mechanizm od poprzedników ? >>> Vibrations per hour.............................................. 28,800

powinno być nieźle smile.gifcool.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od szczęścia

Chyba tak :), chociaż z moich obserwacji wynika, że zegarki Seiko nie należą do najdokładniejszych. Mój kwarcowy Premier "robi" ~ + 9 sek/m-c. A np. prosty, łazienkowy JVD za 50 zł. ~ + 2 sek/m-c :).

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

Trochę mnie przy tym zbiliście z tropu.Z jednej strony przez ostatnie 4 lata przyzwyczaiłem się do automatu, można powiedzieć polubiłem mechaniczny zegarek.Z drugiej od początku września zmuszony jestem do porannej punktualności, bo odwożę dziecko do szkoły i cały poranny rytm mamy rozpracowany "co do sekundy".Dotąd wystarczała mi informacja, że jest jakieś 2-3 minuty wcześniej niż pokazuje mój zegarek, który regulowałem, kiedy rozbieżność stawała się dokuczliwa.Po awarii "piątki" założyłem posiadany również przeze mnie oldskulowo wyglądający Casio A 168, który przypomina mi lata 80-te i okazało się, że on przyspiesza zaledwie o około 1 sekundę na dobę, a w dłuższej perspektywie wychodzi trochę mniej.To trochę mi rozbudziło apetyt w kierunku większej punktualności.

Widać nie można mieć wszystkiego, bo o ile wiem automaty z certyfikatem to inna bajka cenowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia nauczenia się swojego zegarka mechanicznego

jeżeli trafisz model Seiko (który ta firma zaleca nosić 10h dziennie) i będzie on miał stałą odchyłkę np +4s na dobę

to mamy prosty rachunek 4s x 14dni = 56s - dla mnie osobiście taki wynik jest do przełknięcia, można raz na dwa tygodnie w wybrany dzień skorygować sobie czas

komputery, telegazeta, radio i inne mniej lub bardziej dokładne wzorce czasu dostępne są wszędzie wokół nas

gdyby zesłali mnie na jakąś misję do Afryki, albo w inne mniej cywilizowane zakątki na pewno kupiłbym sobie np Citizen Eco-Drive (żywotność aku deklarowana do 20 lat, rzeczywista pewnie 8)

a nawet jak będzie coś tam nadrabiał to można przyjąć, że w rok nie zrobi tego co mechanik w 2tyg.

trochę dziwią mnie twoje rozterki skoro nauczyłeś się już żyć z Seiko 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia nauczenia się swojego zegarka mechanicznego

jeżeli trafisz model Seiko (który ta firma zaleca nosić 10h dziennie) i będzie on miał stałą odchyłkę np +4s na dobę

to mamy prosty rachunek 4s x 14dni = 56s - dla mnie osobiście taki wynik jest do przełknięcia, można raz na dwa tygodnie w wybrany dzień skorygować sobie czas

komputery, telegazeta, radio i inne mniej lub bardziej dokładne wzorce czasu dostępne są wszędzie wokół nas

gdyby zesłali mnie na jakąś misję do Afryki, albo w inne mniej cywilizowane zakątki na pewno kupiłbym sobie np Citizen Eco-Drive (żywotność aku deklarowana do 20 lat, rzeczywista pewnie 8)

a nawet jak będzie coś tam nadrabiał to można przyjąć, że w rok nie zrobi tego co mechanik w 2tyg.

trochę dziwią mnie twoje rozterki skoro nauczyłeś się już żyć z Seiko 5

Zaraz tam rozterki.Głównie niewiedza :) .Punktem wyjścia było, że mogę dostać o wiele droższy zegarek niż dotąd i stąd pytanie, czy może wraz z wzrostem ceny wzrasta dokładność.Oczywiście cały świat dostarcza wiedzy o dokładnej godzinie, ale ja jestem z pokolenia "zegarkowców" i lubię na niego spoglądać, kiedy chcę wiedzieć która godzina.Kiedy ostatnio zegarek mi się zepsuł szedłem z córką i jej kolegą z innej klasy (10 i 12 lat} i oni bardzo się dziwili, że w ogóle noszę zegarek, bo ani oni, ani nikt w ich klasach w ogóle nie nosi zegarka.Złe czasy idą dla producentów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli odchyłka dobowa jest stała to spokojnie można wyregulować mechanizm.

Tak miałem ze swoją Invictą gdzie pracowała Miyota. Zegarek po okresie docierania robił +13s na dobę. Po kilku wizytach u zegarmistrza udało się dojść do +/-3s na dobę co w rezultacie dawało 0s odchyłki na tydzień.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItajcie Szanowni,

Z góry przepraszam, że zacznę od pytania, ale nie będę ukrywał, że przyszedłem tylko po radę ekspertów i... uciekam. Jesli wygłupię się tym pytaniem to nie bijcie, bo jestem zielony.

Mianowicie dostałem wczoraj SEIKO SPC057P1 i wszystko ładnie pięknie ale... po ustawieniu godziny zauważyłem, że tarcza 24-godzinna późni w stosunku do "normalnego" ustawienia zegarka o godzinę (i kilka-naście minut). Czy tarczę 24-godzinną ustawia się oddzielnie czy TYLKO z ruchem normalnych wskazówek? Bo jak to drugie- muszę udać się chyba do serwisu. Jak to mawiają "thanks from mountain" za odpowiedź i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest wskazanie 24 czyli, żebyś wiedział, gdy obudzisz się o 11; czy jest to 11 przed południem czy 23(zwłaszcza po pijaku lub podczas nocy polarnej) (ten wskaźnik, nie jest wskaźnikiem drugiej strefy czasowej)

wskaźnik jest na tyle mały, że może być średnio dokładny np gdy wskazówka min zbliża się do 50min i dalej

ale jeżeli odciągniesz koronkę do końca i będziesz przestawiał dużą godzinę to ta mała tarcza powinna być jednak do jakiegoś stopnia zsynchronizowana i przeskakiwać razem z głównym wskazaniem czasu

np 11,12,13,14,15...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i jeszcze jedno - tego nie znajdziesz w normalnych instrukcjach

w zegarkach kwarcowych Seiko, przy całkowicie odciągniętej koronce, wciskanie przycisków od chronografu może powodować pozycjonowanie pozostałych wybranych wskazówek (najlepiej zatrzymać sekundnik na godzinie 12/24 - jeżeli regulacja zadziała, łatwiej będzie Ci synchronizować wskazówki bo w przeciwnym wypadku można doprowadzić do jeszcze większego rozjazdu)

może ktoś w sklepie nieświadomie go rozregulował a szkoda byłoby rozkręcać nowy zegarek z tak błahego powodu...

(np koronka była odciągnięta, w celu oszczędzania baterii, a ktoś zamiast uruchomić działanie zegarka koronką zaczął zabawę od wciskania przycisków)

jeżeli to zadziała, zaprzeczę poprzedniemu, swojemu postowi - w sposób pokrętny da się ustawić 2 strefę czasową (oczywiście nie do tego zostało to wymyślone, tylko do synchronizacji po zmianie baterii)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ogół wskazówka 24h jest "na sztywno" zsynchronizowana ze wskazówką godzinową, więc obawiam się, że bez ingerencji w mechanizm może się nie obejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Właśnie rozstrzał to trochę ponad godzinę. Niby nic a irytuje, bo zegarek do sfery "budżetowej" nie należał ;)

Czeli bez rozkręcenia go przez zegarmistrza z SEIKO sie nie obejdzie... szkoda.

P.S. Naciskanie przycisków gdy koronka jest wyciągnięta działa, ale koryguje tylko chronograf. 24- godzinna ani drgnie. Ciekawe jak się ta wskazówka przestawiła ??? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze naciskanie przyciskow przy pierszym odciagnieciu koronki. Prz pierwszym odciagnieciu krecac zmienia sie data. A co sie dzieje w druga-nic? Kombinuj, jezeli nie ma opcji z przycisków to troche szkoda. Jezeli kupiony przez net, masz 10dni na zwrot i kupisz sobie nastepny. Inaczej bedziesz mial rozkrecany-naprawiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.