Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość KKK

Rolex DateJust - pytanie techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KKK

Witam Wszystkich,

Moje pytanie dotyczy dokładności powyższego zegarka. Jaka jest ogólnie przyjęta tolerancja (nie)dokładności w tym zegarku?

Czy fakt ,że spieszy się do 2 min na miesiąc jest czymś zupełnie normalnym? Tak twierdzi jeden z dwóch Panów w W-wie ,którzy mają autoryzację, dodając ,że przy takiej różnicy nie ma nawet sensu otwierać zegarka. Wcześniej zegarek ten był dwukrotnie regulowany w tym serwisie na gwarancji.

Drugi serwis natomiast chce podjąć się regulacji twierdząc ,że można ustawić zegarek poprawnie.

Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.

Dziękuję i pozdrawiam,

KK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaka jest tolerancja w tym zegarku, ale ja bym się takim odchyleniem w ogole nie przejmował. Pól minuty tygodniowo oznacza 4-5 sek na dobę - moim zdaniem bez zarzutu.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120 sek na miesiąc to 4 sek na dobę - wynik bardzo dobry i mieszczący się w normie certyfikatów C.O.S.C.

moim zdaniem nie trzeba regulować. pamiętaj: to nie kwarc - na dokładność pracy Twojego zegarka ma wpływ wiele elementów - w tym również sposób użytkowania , temperatura itp . jeśli jednak nosząc zegarek codziennie zauważysz że wartość dobowej odchyłki jest stała i dla Ciebie za wysoka - można próbować ją skorygować. w przypadku rolexa znanego z dokładności wykonania mechanizmów może się udać. ... ale ja i tak bym nie ruszał.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość KKK

Potwierdza się zatem to co usłyszałem w pierwszym serwisie.

Bardzo dziękuję za Wasze opinie.

Pozdrawiam,

KK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli jest to nowy zegarek nie powinno byc wiekszego kloptu z dokladniejsza regulacja to nie jest jakis tam atlantyk. tym bardziej wautoryzowanym serwisie.

mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jesli jest to nowy zegarek nie powinno byc wiekszego kloptu z dokladniejsza regulacja to nie jest jakis tam atlantyk

Z szacuneczkiem Kolego, z szacuneczkiem :!: Worldmaster za 300 zl niejednokrotnie ma odchylke nie wieksza niz rolex. :shock:

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez obrazy, uzyte przezemnie porownanie odnosi sie generalnie do zegarkow tej klasy i nie tylko nawet drozszych firm,a to dlatego poniewaz w mechanizmie rolex-a (nowego typu 3035,3135)regulacja odbywa sie nie za posrednictwem regulatora na mostku balansu, tylko przez dokrecanie dwoch specjalnych srubek na obwodzie balansu co daje mozliwosc regulacji dokladnosci nawet o pol sekundy.Przy tradycyjnej regulacji kazde dotkniecie regulatora powoduje zmine dokladnosci conajmniej o pare sekund. Dlatego wiekszosc zegarkow mechanicznych mozna doregulowac bardzo dokladnie, natomiast rolex musi chodzic dokladnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.