Ademator 0 #1 Napisano 8 Grudnia 2012 Witam temat raczej do posiadaczy G-Shock GW9200. Prosił bym o wskazówki co do aktualizacji czasu w tym zegarku. Nie znam powodu dla jakiego mój Risseman nie może zaktualizować godziny. przy każdej próbie wyskakuje tylko ERR. Proszę o pomoc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #2 Napisano 8 Grudnia 2012 W dzień odbiór sygnału jest utrudniony, dlatego automatyczna synchronizacja odbywa się w godzinach nocnych. W nocy powinno się udać. Ewentualnie spróbuj położyć zegarek na parapecie okna (nie musi być na zewnątrz) od strony zachodniej w ten sposób, by górna jego część, ta gdzie w analogowych zegarkach znajduje się godz. 12, była skierowana w stronę okna i dopiero wtedy odpal synchronizację. Sprawdź też, czy masz ustawioną właściwą strefę czasową (BER) bo być może zegarek próbuje odebrać sygnał na niewłaściwej częstotliwości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #3 Napisano 8 Grudnia 2012 Ponadto co napisał Seven, przeszkodą w odbiorze sygnału nawet w godzinach nocnych mogą być złe warunki atmosferyczne - duże zachmurzenie, deszcz. A stałą przeszkodą bez względu na porę dnia jest usytuowanie miejsca z którego łapiesz sygnał. Jesli mieszkasz w skupisku bloków oddalonych od siebie w małych odległościach a w dodatku na parterze to może być permanentnie ciężko z synchronizacją. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jagr 174 #4 Napisano 9 Grudnia 2012 .W nocy powinno się udać. Coś w tym musi być. W moim G z WC praktycznie 9 na 10 prób zsynchronizowania go, nawet w późnych godzinach wieczornych, kończy się komunikatem ERR, natomiast w nocy synchronizuje się bez problemu, nawet zostawiony w okolicach okna, niekoniecznie na parapecie i to niezależnie od warunków atmosferycznych.Myślę że automatyczna synchronizacja zaprogramowana przez Casio między 2 a 4 w nocy jest spowodowana najmniejszą ilością zakłóceń w atmosferze itp, itd. 0 "I own the watch, the watch does not own me" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ademator 0 #5 Napisano 10 Grudnia 2012 U mnie już po problemie. Mój zazwyczaj woli się aktualizować tak jak tu kolega wyżej pisze miedzy 2 a 4 w nocy. ale po pierwszej udanej synchronizacji nie mam problem z aktualizowanie nawet w godzinach popołudniowych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskar_FKP 22 #6 Napisano 12 Grudnia 2012 Ja tez tak mam że w nocy bez problemu a w dzien nie może się połaczyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dinus 4 #7 Napisano 12 Grudnia 2012 Mój z palca nigdy się nie zsynchronizował. W nocy tylko z automatu i w jednym pokoju, to Kraków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #8 Napisano 12 Grudnia 2012 Wiele zależy też od konkretnego modelu - niektóre wydają się mieć słabsze odbiorniki. Z kilku waveceptorów, jakie miałem i mam, najskuteczniejszy pod tym względem jest chyba GW-3500B. Za to zdecydowanie najbardziej kapryśne są Giezy (przynajmniej tu gdzie mieszkam, nie wiem jak wyglądają doświadczenia innych użytkowników). GS-1150 irytował mnie do tego stopnia, że w końcu całkowicie wyłączyłem synchronizację, przestawiając strefę czasową. GS-1100 był równie słaby w odbiorze sygnału. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #9 Napisano 12 Grudnia 2012 Dużo zależy od miejsca odbioru.Jeśli przyjąć że dla nadajnika Mainflingen dobry zasięg jest pomiędzy 0-500km, średni zasięg 500-1000km, a słaby 1000-1500km (powyżej praktycznie brak zasięgu), to Polska znajduję się w tej środkowej strefie średniego zasięgu. Przy czym zachodnie rejony Polski są blisko bardzo dobrego zasięgu, a wschodnie rejony blisko słabego zasięgu. Więc przykładowo dla większych miast, bardzo dobry odbiór powinien być we Wrocławiu, Poznaniu.. w Krakowie, Warszawie może być już gorzej, a najgorzej będzie np dla Lublina, Olsztyna.Ponadto zawsze dochodzą jakieś specyficzne warunki propagacji: pora dnia (noc jest lepsza niż dzień), warunki pogodowe, troposferyczne, profil terenu.. Chociaż te dwa ostatnie czynniki nie są tak bardzo determinujące, gdyż fale o tej częstotliwości (77,5kHz) dość swobodnie odbijają się od troposfery. Największe znaczenie ma jednak odległość od nadajnika, więc na zachodzie Polski zawsze powinien być dobry odbiór, nawet za dnia, a na wschodzie odbiór zawsze może być dosyć kłopotliwy (np tylko w nocy). 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ademator 0 #10 Napisano 12 Grudnia 2012 Ja mieszkam w Oświęcimiu i nie mam problemu nawet z palca jak synchronizuje. Chociaż na początku też nie mógł mi zabrać, Ale teraz po tym jak normalnie się zaktualizował to już bez problemu, Ale tak jak kolega wyżej pisze duże znaczenie ma miejsce w jakim mieszkacie oraz warunki pogodowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach