Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Vladek

Jak zbudowany jest zegarek?

Rekomendowane odpowiedzi

Robię projekt na temat 'jak działa zegarek' i potrzebuję szczegółowych i jak najbardziej łopatologicznych wyjaśnień na temat jak jest on zbudowany od środka i jak funkcjonuje :) Liczę na Państwa pomoc :)

Chodzi mi o zegarek analogiczny, taki typowy 'budzik' :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hę? Typowy analogiczny budzik? :D

Dobra, ale na serio - przecież są miliony stron w polskim internecie na temat budowy zegarów i zegarków/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zacząć od zapoznania się z podstawowymi pojęciami - nie zegarek "analogiczny", a analogowy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robisz projekt na temat o którym nie masz zielonego pojęcia i myślisz, że my zrobimy go za Ciebie?

Hmm... Powodzenia.

"Analogiczny" to jest ten Twój post napisany w dziale ZAPYTANIA I SUGESTIE PRZED ZAKUPEM, a nie PRZED ROBIENIEM PROJEKTU.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, a czy "analogiczny" to nie jest przypadkiem jakieś nowe sprytne określenie dla podróbki lub repliki? ;)

Ze słownika:

Analogiczny to inaczej podobny, zbieżny, zgodny pod względem swoich cech z czymś innym. Zatem błędem jest używanie słowa analogiczny w znaczeniu taki sam (czyli mylenie go ze słowem identyczny).

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam za pomyłkę, tak, chodziło mi o analogowy, ale to nie jest chyba powód żeby się z tego jakoś wymieśwać :)

nie, nie chcę żebyście zrobili to za mnie, a większość stron jakie odnalazłem nie odpowiedziały na moje pytanie.

http://zegarkiclub.p...dziala-zegarek/

ten temat także jest w tym dziale a ma mniej więcej identyczną formułą jak mój.

@up

powyższy filmik jest jak dla mnie niezrozumiały

@topic

chodzi dokładnie o zegar analogowy (wskazówkoy) zasilany przez baterie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam za pomyłkę, tak, chodziło mi o analogowy, ale to nie jest chyba powód żeby się z tego jakoś wymieśwać :)

Cały ten Twój temat jest taki raczej "wesoły", jak np. sobie wyobrażasz odpowiedź na to Twoje pytanie, gdy na ten temat pisze się książki, a i tak niewielu rozumie co tam jest napisane?

nie, nie chcę żebyście zrobili to za mnie, a większość stron jakie odnalazłem nie odpowiedziały na moje pytanie.

To po kiego bierzesz się za wykonanie tematu, o którym nie masz zielonego pojęcia? To jakiś obowiązek?

http://zegarkiclub.p...dziala-zegarek/

ten temat także jest w tym dziale a ma mniej więcej identyczną formułą jak mój.

I to zwalnia Ciebie z logicznego myślenia? Inny się nie popisał, to i ja mogę?

chodzi dokładnie o zegar analogowy (wskazówkoy) zasilany przez baterie.

No chociaż ustaliliśmy o co Tobie właściwie chodzi.

Zegar elektroniczny działa na zasadzie zliczania impulsów . Generator wzorcowy daje impulsy co 1 sek ( 1 Hz ), impulsy zasilają hmm... nazwijmy to silnik krokowy, który napędza wskazówkę sekundową i przez odpowiednie przełożenie pozostałe wskazówki. No krócej się już nie dało, ale na więcej nie mam czasu... :D

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilany przez baterie.

O widzisz, wszyscy myśleli że chodzi o sprężynę, a okazało się że masz na myśli baterię.

Kryształ kwarcu zasilony przez baterię wykonuje drgania z częstotliwością 32768 Hz.

Drgania wytwarzają impulsy elektryczne.

Impulsy są wysyłane na zespół podzielników częstotliwości.

Po piętnastu cyklach podziału, otrzymujemy jeden impuls na sekundę.

Każdy impuls pobudza odpowiedni silnik krokowy, który powoduje przeskok wskazówki sekundowej o 1 sekundę.

60 cykli wskazówki sekundowej, wywołuje jeden cykl wskazówki minutowej (zazwyczaj w kilku krokach).

60 cykli wskazówki minutowej, wywołuje jeden cykl wskazówki godzinowej (również zazwyczaj w kilku krokach).

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bleeee... jak ja nie cierpię kwarców ;) !!! Pięknie,Taktic - krótko i do rzeczy :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.