Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

miron70

zegar pochodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o informację na temat produkcji i pochodzenia zegara z sygnaturą w załączonym zdjęciu.

Dziekuję

post-57433-0-44954800-1354990154.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Piotrze zadales lekture na dulgie zimowe wieczory........ ;)

Wyczerpales temat czterema slowami i zdjeciem ...... ;) ;) ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż odpłaciłem pięknym za nadobne. :)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Piotrze, nie jesteśmy znawcami ten zegar dostaliśmy i nie potrafimy osadzić go w dacie produkcji, to że sygnatura to Wiedeń Karl Steiner to wiedzieliśmy może Pan powie cos więcej w tej kwesti jako "fachowiec i znawca".

Co byłoby potrzebne jeszcze do uzyskania informacji?

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najpewniej będzie to:

post-859-0-77242600-1355011498.jpg

post-46635-0-38437800-1355049514.gif

В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Piotrze, nie jesteśmy znawcami ten zegar dstaliśmy i nie potrafimy osadzić go w dacie produkcji, to że sygnatura to Wiedeń Karl Steiner to wiedzieliśmy może Pan powie cos więcej w tej kwesti jako "fachowiec i znawca".

Dziękuję.

DUŻE ZDJĘCIA i to nie tylko sygnatury - zaiste, aby dojść do tego nie trzeba być "fachowcem i znawcą" !!!!!

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Piotrze, nie jesteśmy znawcami ten zegar dostaliśmy i nie potrafimy osadzić go w dacie produkcji, to że sygnatura to Wiedeń Karl Steiner to wiedzieliśmy może Pan powie cos więcej w tej kwesti jako "fachowiec i znawca".

A mnie nie chodziło o poinformowanie Was co to za sygnatura ( wtedy obrazek dałbym normalnej wielkości), tylko o poinformowanie ile informacji potrzebnych do odpowiedzi daje załączone zdjęcie (tyle samo co mój "obrazek").

Wystarczy przyjrzeć się zapytaniom innych użytkowników, którzy otrzymali konkretną odpowiedź i zadać pytanie podobnie, dodając tyle samo informacji o zegarze co oni, szczególnie chodzi o informacje fotograficzną.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w życiu nie widziałem takiej sygnatury ani też nie znalazłem jej po szukaniu w dostępnych mi źródłach. Jedno jest pewne - że firma jest z obszaru niemieckojęzycznego, bo AG to Aktion Geselschaft - spółka akcyjna. Nie znam też firmy Karl Steiner z Wiednia. Znam natomiast firmę Wien - Karlsteiner Uhrenfabriken. Ale jej właścicielem był Otto Steiner. Działała w latach 1877 - 1893. Jedyna prezentowana sygnatura to spleciony inicjał SO ze skrzydełkami. Czy były inne ? nie wiem.

Tenże Otto założył w mieście Karlstein drugą fabrykę, dla zmyłki zwącą się Erste Karlsteiner Uhhren - Industriegesellschaft reg. GmbH (1880 - 1903). Ale sygnaturę mieli taką:

bildmarke_erstekarlsteiner.jpg

Jak wygląda wieszak mechanizmu i jaki jest gong, jak wygląda młoteczek gongu , jaka jest kotwica, ? Jeśli gong jest prętowy, to werk może i pochodzi z pierwszej firmy (skrót można od biedy dopasować), ale jest "po przekładce" karoserii i części osprzętu ;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Mokrolisk jest taka sygnatura: odnośnik

Skrzynia obdarta z wszelkich ozdóbek, więc trudno cokolwiek konkretnego powiedzieć, a kotwica wygląda mi na krótką z wymiennymi paletami...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w życiu nie widziałem takiej sygnatury ani też nie znalazłem jej po szukaniu w dostępnych mi źródłach. Jedno jest pewne - że firma jest z obszaru niemieckojęzycznego, bo AG to Aktion Geselschaft - spółka akcyjna. Nie znam też firmy Karl Steiner z Wiednia. Znam natomiast firmę Wien - Karlsteiner Uhrenfabriken. Ale jej właścicielem był Otto Steiner. Działała w latach 1877 - 1893. Jedyna prezentowana sygnatura to spleciony inicjał SO ze skrzydełkami. Czy były inne ? nie wiem.

Tenże Otto założył w mieście Karlstein drugą fabrykę, dla zmyłki zwącą się Erste Karlsteiner Uhhren - Industriegesellschaft reg. GmbH (1880 - 1903). Ale sygnaturę mieli taką:

bildmarke_erstekarlsteiner.jpg

Jak wygląda wieszak mechanizmu i jaki jest gong, jak wygląda młoteczek gongu , jaka jest kotwica, ? Jeśli gong jest prętowy, to werk może i pochodzi z pierwszej firmy (skrót można od biedy dopasować), ale jest "po przekładce" karoserii i części osprzętu ;)

Piotrze, czy w takim razie jeśli mam budzik taką właśnie sygnaturą ( zdjęcia tarczy i płyty) to będzie oznaczać, że pochodzi ona z lat 1877 - 1893 i wyprodukowano go w Wiedniu?

post-44620-0-16683800-1405635401_thumb.jpg

post-44620-0-67612500-1405635406_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.