miron70 0 #1 Napisano 8 Grudnia 2012 Proszę o informację na temat produkcji i pochodzenia zegara z sygnaturą w załączonym zdjęciu.Dziekuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2 Napisano 9 Grudnia 2012 To najpewniej będzie to: 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3 Napisano 9 Grudnia 2012 To Piotrze zadales lekture na dulgie zimowe wieczory........ Wyczerpales temat czterema slowami i zdjeciem ...... ;) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #4 Napisano 9 Grudnia 2012 No cóż odpłaciłem pięknym za nadobne. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miron70 0 #5 Napisano 9 Grudnia 2012 Panie Piotrze, nie jesteśmy znawcami ten zegar dostaliśmy i nie potrafimy osadzić go w dacie produkcji, to że sygnatura to Wiedeń Karl Steiner to wiedzieliśmy może Pan powie cos więcej w tej kwesti jako "fachowiec i znawca".Co byłoby potrzebne jeszcze do uzyskania informacji?Dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #6 Napisano 9 Grudnia 2012 To najpewniej będzie to: 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #7 Napisano 9 Grudnia 2012 Panie Piotrze, nie jesteśmy znawcami ten zegar dstaliśmy i nie potrafimy osadzić go w dacie produkcji, to że sygnatura to Wiedeń Karl Steiner to wiedzieliśmy może Pan powie cos więcej w tej kwesti jako "fachowiec i znawca".Co byłoby potrzebne jeszcze do uzyskania informacji?Dziękuję.DUŻE ZDJĘCIA i to nie tylko sygnatury - zaiste, aby dojść do tego nie trzeba być "fachowcem i znawcą" !!!!! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #8 Napisano 9 Grudnia 2012 Panie Piotrze, nie jesteśmy znawcami ten zegar dostaliśmy i nie potrafimy osadzić go w dacie produkcji, to że sygnatura to Wiedeń Karl Steiner to wiedzieliśmy może Pan powie cos więcej w tej kwesti jako "fachowiec i znawca".A mnie nie chodziło o poinformowanie Was co to za sygnatura ( wtedy obrazek dałbym normalnej wielkości), tylko o poinformowanie ile informacji potrzebnych do odpowiedzi daje załączone zdjęcie (tyle samo co mój "obrazek"). Co byłoby potrzebne jeszcze do uzyskania informacji?Wystarczy przyjrzeć się zapytaniom innych użytkowników, którzy otrzymali konkretną odpowiedź i zadać pytanie podobnie, dodając tyle samo informacji o zegarze co oni, szczególnie chodzi o informacje fotograficzną. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miron70 0 #9 Napisano 9 Grudnia 2012 Witam dodaję więcej zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #10 Napisano 9 Grudnia 2012 A ja w życiu nie widziałem takiej sygnatury ani też nie znalazłem jej po szukaniu w dostępnych mi źródłach. Jedno jest pewne - że firma jest z obszaru niemieckojęzycznego, bo AG to Aktion Geselschaft - spółka akcyjna. Nie znam też firmy Karl Steiner z Wiednia. Znam natomiast firmę Wien - Karlsteiner Uhrenfabriken. Ale jej właścicielem był Otto Steiner. Działała w latach 1877 - 1893. Jedyna prezentowana sygnatura to spleciony inicjał SO ze skrzydełkami. Czy były inne ? nie wiem.Tenże Otto założył w mieście Karlstein drugą fabrykę, dla zmyłki zwącą się Erste Karlsteiner Uhhren - Industriegesellschaft reg. GmbH (1880 - 1903). Ale sygnaturę mieli taką:Jak wygląda wieszak mechanizmu i jaki jest gong, jak wygląda młoteczek gongu , jaka jest kotwica, ? Jeśli gong jest prętowy, to werk może i pochodzi z pierwszej firmy (skrót można od biedy dopasować), ale jest "po przekładce" karoserii i części osprzętu 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #11 Napisano 9 Grudnia 2012 W Mokrolisk jest taka sygnatura: odnośnikSkrzynia obdarta z wszelkich ozdóbek, więc trudno cokolwiek konkretnego powiedzieć, a kotwica wygląda mi na krótką z wymiennymi paletami... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #12 Napisano 17 Lipca 2014 A ja w życiu nie widziałem takiej sygnatury ani też nie znalazłem jej po szukaniu w dostępnych mi źródłach. Jedno jest pewne - że firma jest z obszaru niemieckojęzycznego, bo AG to Aktion Geselschaft - spółka akcyjna. Nie znam też firmy Karl Steiner z Wiednia. Znam natomiast firmę Wien - Karlsteiner Uhrenfabriken. Ale jej właścicielem był Otto Steiner. Działała w latach 1877 - 1893. Jedyna prezentowana sygnatura to spleciony inicjał SO ze skrzydełkami. Czy były inne ? nie wiem.Tenże Otto założył w mieście Karlstein drugą fabrykę, dla zmyłki zwącą się Erste Karlsteiner Uhhren - Industriegesellschaft reg. GmbH (1880 - 1903). Ale sygnaturę mieli taką:Jak wygląda wieszak mechanizmu i jaki jest gong, jak wygląda młoteczek gongu , jaka jest kotwica, ? Jeśli gong jest prętowy, to werk może i pochodzi z pierwszej firmy (skrót można od biedy dopasować), ale jest "po przekładce" karoserii i części osprzętu Piotrze, czy w takim razie jeśli mam budzik taką właśnie sygnaturą ( zdjęcia tarczy i płyty) to będzie oznaczać, że pochodzi ona z lat 1877 - 1893 i wyprodukowano go w Wiedniu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach