Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Zegareczek1988

Zegarek kieszonkowy Doxa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich pasjonatów zegarków ;) Mam problem i proszę Was o pomoc. Zawsze interesowały mnie stare kieszonkowe zegarki, zwłaszcza firmy Doxa. Kupiłem poprzez tablicę zegarek za 200 zł. Myślę , że jest on bardzo dobrym stanie, werk czyściutki na chodzie, koperta wykonana z argentanu. Na zegarku widnieje data 1905 rok.Na zdjęciach , które przesyłam widać też numery seryjne ? Mam pytanie czy nie przepłaciłem za zegarek i czy jest orginalny ? Chciałbym go odnowić i zastanawiam się w jaki sposób , żeby nie stracił na swojej wartości. Jak myślicie dużo stracę na renowację u zegarmistrza ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

post-57999-0-38755000-1356435876_thumb.jpg

post-57999-0-24652300-1356435890_thumb.jpg

post-57999-0-50045200-1356435901.jpg

post-57999-0-62630600-1356435910.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Zależy co chcesz odnawiać. Na pewno trzeba będzie zrobić przegląd i smarowanie. Jakiś czas temu zapłaciłem za przegląd kieszonki IWC 200 zł. Według mnie wskazówki są nieoryginalne. Niestety nie łatwo dokupić oryginalne.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc. Myślałem o odnowie koperty, która jest z argentanu. Co do wskazówek to nie mam pojęcia ;( jak myślisz przepłaciłem za ten zegarek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Zależy co chcesz odnawiać. Na pewno trzeba będzie zrobić przegląd i smarowanie. Jakiś czas temu zapłaciłem za przegląd kieszonki IWC 200 zł. Według mnie wskazówki są nieoryginalne. Niestety nie łatwo dokupić oryginalne.

Bo IWC ;) ,w "normalnym"zakladzie za czyszczenie werku i smarowanie zapłacisz 70-90pln...Co do koperty sprobuj sam,sa rozne pasty..... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Argentan to jest tzw "nowe srebro", czyli cyt: srebrzystobiały stop zawierający 40-70% miedzi, 10-20% niklu i 5-40% cynku.

Ten stop znakomicie daje się odnowić w domowych warunkach przy użyciu papieru ściernego (usuwanie głębszych rys) i pasty polerskiej - więc na odswieżenie koperty możesz praktycznie nic nie wydać. Tym bardziej, że wygląda ona bardzo ładnie.

Mechanizm trzeba wyczyścić, wskazówki jakoś dobrać, żeby były z jednej parafii i wymienić koronkę na taka w kolorze srebrnym. Cena za to wszystko zalezy od konkretnego zakładu - w 100 powinieneś się zmieścić.

Jeśli szkło jest plastikowe, to też warto wymienić na mineralne - koszt 20-50zł.

A czy przepłaciłeś? Skoro kupiłeś, to chyba był tych pieniędzy wart ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo IWC ;) ,w "normalnym"zakladzie za czyszczenie werku i smarowanie zapłacisz 70-90pln...Co do koperty sprobuj sam,sa rozne pasty..... ;)

No fakt. Pewnie to miało znaczenie. Zapomniałem, że dorabiał jeszcze wałek naciągowy. Dlatego taka cena.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.