Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

adashiu

Pomoc w identyfikacji zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wykombinowałem ostatnio taki zegarek.

Ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i zegarki to moje hobby od bardzo krotkiego czasu.

Napis na kopercie zegarka:

15 Rubic Ancre Ligne Droite Levees Visibles Double Plateau

LOUIS BRANDT&FRERE

~Suisse~

Napis na tarczy: Electa

Zegarek ma zerwaną oś sekundową, nie wiem czy tarcza jest oryginalna? Rozwalony wychwyt ustawień zegarka i nadpęknięte szkło.

Naprawa została wyceniona na około 400zł. Czy naprawa jest opłacalna?

Z góry dziękuję za pomoc

IMGP1403.jpg

IMGP1405.jpg

post-57992-0-99838500-1356437259.jpg

post-57992-0-03598100-1356437261.jpg

post-57992-0-92455100-1356437261.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w tej cenie nie jest. Zegarek jest składakiem. Electa (Gallet & Cie - marka używana od 1905 r.) na tarczy to jedna firma - reszta Louis Brandt & Frere - czyli Omega - druga. Obie marki zacne. Ale żeby do tego jeszcze tyle dołożyć ? Kieszonkę każdej z tych marek w dobrym stanie można zdobyć w tej cenie (nie w złotej kopercie oczywiście) .

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marka Electa zarejestrowana w 1920 roku przez Julien'a Gallet w La Chaux-de-Fonds. Zegarek kieszonkowy na 15 kamieniowym mechanizmie, tarcza porcelanowa, koperat srebrna pr.84. klasa popularna z lat 20' XX w.

Naprawa jest nieopłacalna chyba ,że zegarek jest pamiątką bądź zawiera pierwiastek emocjonaly kt. jak wiadomo jest bezcenny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marka Electa zarejestrowana w 1920 roku przez Julien'a Gallet w La Chaux-de-Fonds. Zegarek kieszonkowy na 15 kamieniowym mechanizmie o wychwycie Cylindrowym, tarcza porcelanowa, koperat srebrna pr.84. klasa popularna z lat 20' XX w.

Naprawa jest nieopłacalna chyba ,że zegarek jest pamiątką bądź zawiera pierwiastek emocjonaly kt. jak wiadomo jest bezcenny.

Zwróć uwagę, że (przynajmniej ten dekielek) koperta nie jest od Galleta:

post-6402-0-80558000-1356441040_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trakcie pisania swojej odp. zauważyłem już Twoją tarancie :). Masz pełną rację - zegarek jest składakiem o srebrnej kopercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zegarek kieszonkowy na 15 kamieniowym mechanizmie o wychwycie Cylindrowym

Cylindrowe jakie spotkałem mały najwięcej 13j( nakrywki) ale dla chcacego nic trudnego by sobie i 15 machnąć tylko pytanie na podstawie zdjęcia z tematu:

IMGP1405.jpg

Gdzie one tam są? Pod tarczą? Poza tym gdzie tam jest wychwyt cylindrowy? ( tu można nawet palcem mi wskazać) Electa na tarczy to ta o której pisze Piotr, zaś reszta zegarka to LOUIS BRANDT&FRERE, czyli po krotce ktoś zmienił tarcze temu zegarku upitalając oś sekundnika bo otwór był w innym miejscu. Naprawa za 400 pln oczywiście nieopłacalna, można to zrobić dużo taniej tylko trzeba poszukać chętnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamieni niet. poprawiam przeoczenie co do wychwytu spowodowane skrótem myślowym i niedopatrzeniem, mea culpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondziu, spox każdemu się zdarza i mnie tyż , ale że zauważyłem toteż powstałem z tronu co by rozwiać chmury nad "rozwlewiskiem" i nie dać pożywki innym niegodnym tejże satysfakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję wszystkim!

Czyli podsumowując: po pierwsze naprawa nie jest warta 400zł, jest to louis brandt jednak bez oryginalnej tarczy. Niestety nie załapałem o co chodzi z kamieniami? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety nie załapałem o co chodzi z kamieniami? :)

Słodkie szkiełeczka to takie nasze wewnętrzne powyżej rozprawiania z Konradem były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.