Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Apa13

Jaki stop brązu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Mam pewne pytanko.

Brąz występuje w wielu rożnych stopach m.in. cynowy, berylowy, aluminiowy itp..

Jaki stop brązu wykorzystuje się w zegarkach??

Helson korzysta z CuSn8

Seinhart mówi o "prawdziwym brązie"?

Magrette, nie znalazłem nic na ten temat.

Jakieś pomysły??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brąz to stop miedzi z cyną, reszta to domieszki w procentach, zawartość miedzi to 80-90%.

Najlepiej detal poddać badaniu spektrometrem. Tego typu urządzenia są w zbiorczych skupach złomu metali kolorowych, w Poznaniu np. na Woli.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiniol, doskonale wiem czym jest brąz. Pytam o to, który jego stop jest wykorzystywany głownie przez producentów zegarków, biżuterii itp. w hurtowniach, czy sklepach metalurgicznych możesz kupić naprawdę wiele rożnych odmian brązu <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonale rozumiem, ale nie sądzę, by firmy dzieliły się informacjami dotyczącymi składu chemicznego materiałów, które używają.

Jeśli więc interesuje Ciebie dobranie właściwego materiału by wykonać np. brakujący element bardzo cennego mechanizmu lub dobrego fake'a musisz dokonać analizę jego składu.

W handlu występuje najczęściej B101 na tuleje samosmarne, BA1032 na części maszyn obróbką skrawaniem i B10 na odlewy części maszyn. Mnie takie właśnie interesują :unsure:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorobić chce bezel i chciałbym, aby ładnie pokrywał się patynką. Znalazłem w internecie blachy różnej grubości. Obróbka brązu podobno jest łatwa. Jeśli będę miał problem podjadę do tokarza, czy coś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka średnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy byłby brąz:

B4 - CuSn4, w następnej kolejności B8 - Cu Sn8.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje bardzo. Na B4 nei natknąłem się. B8 znalazłem w hurtowni w grubosci od 3-15 mm. Mają jeszcze B6.

Ciekawe czy uda mi się kupic kawałek jakies 6x6 cm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B6 jako pośredni może być oczywiście też, ja osobiście akurat jego nie używałem.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) O, ten kolega zrobi Ci taki bezel najlepiej. Możesz szukać też plaster z wałka, łatwiej będzie kupić niż kawałek blachy lub płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.