Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Janusz83

Buran czy MC?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kłopot z wyborem zegarka, na pewno będzie to jeden tych:

http://allegro.pl/zegarek-buran-mechaniczny-poljot-3105-6503713-i2890029532.html

http://allegro.pl/aeronavigator-zegarek-mechaniczny-3603-molnija-i2923357735.html

pytanie dotyczy jakości wykonania. Po przeszukaniu forum wiem, że Molnia 3603 jest dobrym mechanizmem, natomiast wątpliwości budzi kwestia konieczności przesmarowania mechanizmów z marki MC zaraz po zakupie oraz kłopoty z koronką (liczne posty właścicieli Vodolazów itp.), a prawdę mówiąc nie uśmiecha mi się utrata gwarancji zaraz po zakupie.

Buran z kolei ma wysoką pozycję wśród producentów, a i mechanizm 3105 ma opinię wołu roboczego.

MC kusi mechanizmem i rozmiarem, Buran renomą i wykonaniem (niestety na razie muszę wybrać jeden z nich :( ).

Proszę o opinie na temat wad i zalet obu zegarków.

Dzieki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Aviatora na Mołni 3603 i jestem bardzo zadowolony. Werk chodzi głośno, ale tyka pięknie i głęboko, więc sama przyjemność ze słuchania. A także z oglądania, bo od spodu mam okienko, podobnie jak w Aeronavigatorze. Korona jest prosta i przez to mało wygodna w dokręcaniu, ale widzę że w Aero dali diamencik więc pewnie kręci się o niebo lepiej.

Myślę, że 800 zł za ten model to bardzo dobra cena. Zegarek prezentuje się super i powiem szczerze, że sam o nim myślałem, ale jako że mam już jednego ruska, to następny będzie pewnie Nav B Hur Steinharta.

PS. Robiłem już zakupy u Pana "4vwmocny" - wszystko ok, w pełni profesjonalna transakcja, więc również polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa Burany tylko że w wersji Sybir na 3603 i tym werkom trudno coś zarzucić. Pierwszy jaki odkupiłem ma datę zakupu z maja 2006r , nie był jeszcze na czyszczeniu a robu ok +10/12 sekund na dobę. A jak ta Mołnia pięknie tyka :)

W MC te koronki bywają podobno wadliwe ale tu koronka nie jest zakręcana a ja czytałem o problemach z gwintem.

Edit.

Przepraszam, jest napisane "zakręcana koronka "

Edit 2

błąd znaczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje. Najlepiej byłoby kupić oba:) Ciekawy jestem czy molnia 3603 podobnie jak automaty wostoka powinno sie przesmarować zaraz po zakupie. Sprawdzę chyba też aviatory na molni bo to raptem kilka złotych więcej a może dać duzo na komforcie użytkowania.

A jeśli mówimy o buranie to mimo ze na 3105 to jest piękny:)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem MC 3603 i się go pozbyłem, w Sylwestra ;). Ale nie z powodu mechanizmu, ten był OK. Koronka dwa razy zerwana w ciągu +/- 18 miesięcy, dwie wysyłki do serwisu (gwarancja) w Szydłowie, w końcu wymieniona na stałe, utrata WR. Sprzedałem gdyż był chętny a zegarek leżał. Zostawiłem sobie Wodołaza na 3602, też po dwóch wizytach w serwisie - koronka i sprężyna naciągu (w ciągu roku). Ale też pewnie niedługo go sprzedam, w komplecie z dwoma tarczami i dwoma zestawami wskazówek. Obydwa werki w nowych zegarkach nie wymagały żadnych ingerencji. Zegarki kupowałem w polskim internetowym sklepie MC. Przez moje ręce przewinęło się też ok. 5 nowych Wostoków na 2146, żaden nie był suchy.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Wodołazem na 3602 miałem ten sam problem co wielu jego użytkowników: poszedł gwint przy koronce, potem były jaja z wodoszczelnością, bo w ramach gwarancji zrobiono mi "normalną" koronkę, ale na tyle nieszczelną, że przez nią nawet rąk nie można było dobrze umyć, bo zegarek od trzech kropli wody zaczynał parować. Ale po kolejnym odesłaniu zegarka coś poprawiono, jakaś tam wr obecnie jest, tzn. pływać to bym się bał (tylko co to teraz za Wodołaz, co się wody boi :|), ale spokojnie można podchodzić do wody ;). Tragedii więc nie ma, a zegarek b. ładny. Niemniej jednak wydając parę stów człowiek ma prawo oczekiwać czegoś co nie będzie się w tak idiotyczny sposób sypać. Co do mechanizmu, to zastrzezeń nie mam - chodzi dość dokładnie (i bardzo głośno ;)), awarii na razie (odpukać) nie było. Tego Wodołaza sobie zostawiam, bo jest moim zdaniem prześliczny, ale raczej kupowanie sobie kolejnych zegarków MC z zakręcanymi koronkami i manualnym mechanizmem na obecną chwilę bym sobie odpuścił. Chyba, że zmienili patent i robią zakręcane koronki porządniej.

Aha, mój zegarek pochodzi również od Pana Mocnego, jako sprzedawcę mogę go polecić - nie było problemów z naprawami, kontaktem, zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodołaza sobie zostawiam, bo jest moim zdaniem prześliczny, ale raczej kupowanie sobie kolejnych zegarków MC z zakręcanymi koronkami i manualnym mechanizmem na obecną chwilę bym sobie odpuścił.

Ano, jak najdalej od tego patentu bo prędzej czy później zegarek wyląduje w serwisie. Swoich nie używałem codziennie, ot kilka razy w miesiącu po kilka dni, plus regularne nakręcanie co tydzień. Wodołaz od dłuższego czasu leży w pudełku, nakręcany jest kilka razy w miesiącu a już pojawiają się problemy z zakręcaniem koronki.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie poszło może po dwóch miesiącach sporadycznego noszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli widzę, że MC jako zegarek powiedzmy na co drugi dzień odpada bo więcej czasu spędzi w serwisie niż na nadgarstku :) w takim razie trzeba będzie wybrać Burana lub doinwestować w Aviatora.

Dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz, to ryzykuj. IMO ta koronka jest felerna. Tak wykonana zakręcana koronka w mechaniku, który musisz nakręcać co 40h to pomyłka. Na forum były też informacje, iż MC miało jakiś problem z częściami zamiennymi. Płacisz za zegarek z 200 WR, a nawet niech będzie 30 WR, gwint idzie w diabły i przerabiasz zegarek na 0 WR? Głupio jakoś...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o koronce wszyscy piszecie w Wodołazie, a w linku jest Aeronawigator; Którego mam i nic się z nim nie dzieje. Nie uogólniajmy. Mam Aviaora którego dostałem w prezencie i miał zerwaną koronkę "od nowości" Poza tym, porównujemy (w pierwszym poście) dwa dość sporo różniące się zegarki... Aeronawigaor jest naprawdę sporym kawałkiem zegarka.

PS. Inna sprawa, zgadzam się zakręcana koronka w nieautomacie a mechaniku, to pomyłka. Oczywiście jak używasz jednego zegarka(no dwóch) na co dzień.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca Nick, pisałem w tym wątku o dwóch MC. Jeden to Wodołaz a drugi to... Classic na 3603 - na fotce na pasku Twojego wyrobu ;).

https://lh6.googleus...%2012.58.38.jpg

Znaczy się koronka to nie tylko problem Wodołazów. A jeżeli dwa zegarki danej firmy nawalają to podchodzisz do reszty jak pies do jeża. Zwłaszcza, że o koronkowych problemach w innych modelach też ludzie pisali.

Poniżej fotka po firmowej "przeróbce koronki" - usunięcie gwintu i zmiana wałka (chyba).

Lepszych nie będzie bo zegarka już nie mam ;).

https://lh6.googleus...%2018.41.04.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MW75 zgadzam się z Tobą, prawie wszystkie posty o zegarkach MC świadczyły o zawodności smarownia lub gwintowania koronki. Raczej mija się z celem wydawanie kilku stów na produkt technologicznie niedoskonały (przerobienie koronki w poście wyżej to prawdziwe "cudo";)) Skoro większość ludzi narzeka najakość MC to raczej może potencjalnego kupca mocno zniechęcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.